שתף קטע נבחר

אגב אתונה: סמי ספורט מזיקים יותר מכפי שחשבו

סטרואידים אנבוליים, שאתלטים משתמשים בהם כדי להגביר את ביצועיהם, מחלישים את מערכת החיסון הטבעית של הגוף מפני זיהומים וסרטן

יומיים אחרי פתיחת האולימפיאדה באתונה, מגלים מדענים אוסטרליים כי סמים אסורים שספורטאים משתמשים בהם כדי להגביר את הביצועים שלהם, ואפילו במינונים מופחתים של 2% בהשוואה לאלו שהספורטאים נוהגים להשתמש בהם – גורמים לנזק למערכת החיסון של הגוף.

 

מתנדבים שניסו את הסמים במחקר שנערך באוניברסיטת Southern Cross אף דיווחו על שינויים באישיותם. האמפתיה המופחתת שחשו המתנדבים עשויה להסביר תופעה מוכרת של זעם ואגרסיביות, שחשים אנשים הלוקחים סטרואידים.

 

הניסוי עצמו נערך במשך 6 שבועות בקרב קבוצה של 24 אתלטים ממדינות שונות, שהסכימו ליטול סטרואידים אנבוליים למטרת המחקר. בראשית הניסוי נערכו למתנדבים שורה של תחרויות אתלטיות, שבהן נבחנו היכולות האישיות והגופניות שלהם, שכללו חוזק, מהירות וכוח סבל.

 

לאחר מכן חולקו המשתתפים לשתי קבוצות: חברי הקבוצה הראשונה קיבלו זריקות של סטרואידים אנבוליים שהכילו טסטוסטרון (3.5 מ"ג לכל ק"ג של משקל גוף) וחברי הקבוצה השנייה קיבלו זריקות פלסבו. אף אחד מהמדענים שערכו את הניסוי, שלווה על ידי ה-New Scientist ו"Channel 4", לא ידע מי מחברי הקבוצות קיבל זריקות סטרואידים, ומי זכה בזריקות דמה בלבד.

 

מידת החיסון ירדה

 

כל המתנדבים הוכנסו למשטר אימונים נוקשה, שפוקח על ידי מאמן ספורט ברמה אולימפית. כצפוי, הספורטאים שקיבלו זריקות סטרואידים שיפרו את ביצועיהם הגופניים בתחום החוזק והכוח – אבל היה לכך מחיר.

 

מידת האפקטיביות של תאי דם לבנים מסוג NK, החיוניים לתפקודה היעיל של מערכת החיסון של הגוף ירדה ב-20% בקרב הספורטאים שקיבלו זריקות סטרואידים.

 

ד"ר רוברט וות'רבי, שהוביל את המחקר, אמר כי "בפעם הראשונה הצליחו חוקרים להראות כי לנטילת סטרואידים אנבוליים יש אפקט שלילי מזיק ומשמעותי לחלק ממערכת החיסון בגוף האדם. כל מי שלוקח סטרואידים לאורך זמן מסתכן בפגיעה במערכת החיסון שלו בטווח הארוך".

 

הסטרואידים הובילו לשינוי אישיות

 

אולם האתלטים שקיבלו סטרואידים דיווחו גם על שינוי אישיותי. נראה שהסטרואידים גרמו להפחתת האמפתיה שלהם כלפי אנשים אחרים, וגרמו להם להיות רגישים פחות להשלכות מעשיהם על הזולת.

 

זהו ממצא משמעותי, מסבירים החוקרים, משום שסמים מעטים בלבד אכן גורמים לשינוי אישיותי ולא "מסתפקים" בשינוי רגעי וחולף של מצבי רוח, שחוזרים לרמתם טרם נטילת הסם לאחר שהשפעתו פגה.

 

השינויים האישיותיים שנגרמים על ידי הסטרואידים גורמים לנוטלים אותם להיות פחות אמפתיים לסביבה, וגם להיות אחראיים פחות למעשיהם. "ייתכן שיש לכך גם השלכות חוקיות", אומרים החוקרים, "משום שמישהו שיבצע פשעים לאחר שימוש בסטרואידים יוכל להעלות טענת הגנה של 'אחריות מופחתת', בגלל השימוש בהם".

 

ראש המחלקה למדעי הספורט במרכז ליילשל לפציעות ספורט, אמר כי "ממצאי המחקר אינם מפתיעים אותי, ואין לי ספק שלא מדובר רק בנזק למערכת החיסון – אלא גם בנזק שיכול להיגרם ללב, לכבד ולכליות. חלק מתופעות הלוואי של נטילת הסטרואידים יכולות להופיע גם שנים רבות אחרי השימוש בהם, והמסר שיוצא מהמחקר הזה הוא ברור, חזק ובהיר – 'אל תיקחו סטרואידים'".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: איי פי
נוטלי הסטרואידים השיגו תוצאות טובות יותר, אולם שילמו בבריאותם
צילום: איי פי
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים