שתף קטע נבחר

"ניוד המטבע של סין - סכנה לצמיחה"

זו המסקנה של אחד המומחים העולמיים בתחום המטבע, בעקבות השוואה לתהליך שעברה יפאן מאז הניוד בשנת 1971

אם סין-העממית תבצע ניוד ממשי של המטבע, יואן -- ייתכן כי הדבר יתחוור כצעד "הרסני" ויגרום נזק לצמיחה בה.

 

זו תמצית קביעה שהשמיע היום (ה') רוברט מאנדל, חתן פרס-נובל לכלכלה. הוא הסביר כי סין עדיין אינה במצב שהיא מוכנה באמת לנייד את המטבע שלה. גם יפאן המתינה זמן רב, עד אשר החליטה (בשנת 1971) לבצע ניוד ממשי; באותה עת נדרשו 360 ין לרכישת דולר אחד, לעומת 110 ין (ופחות מכך) כיום. בשנים האחרונות מקפידה סין על שמירתה של רצועת-ניוד צרה מאוד - 8.276 עד 8.280 ין לדולר.

 

"ניוד יהיה הרסני מבחינת סין, מדינה שבחלקה היא עדיין בעלת כלכלה מתוכננת; זה יהיה מאוד מערער, מבחינת הצמיחה של סין" - אמר מאנדל (הקנדי), בסמינר שנערך בטוקיו על הנושא "מה היא מערכת המטבע האופטימלית לאסיה?"

 

מומחים הזכירו כי מחקרו של מאנדל (שבשנת 1999 זיכה אותו בפרס-נובל לכלכלה) התמקד במערכות מטבע אופטימליות, לפי אירועי שנות ה-60' והמסקנות מהן. יש הרואים במחקר זה את הבסיס האינטלקטואלי ליצירת האירו - המטבע האחיד של (כמעט כל) אירופה.

 

מאנדל עצמו הזכיר את האירו, בתור דוגמא לתהליכים שיכולים לעבור על היואן הסיני; באוקטובר 2000, המטבע האירופי היה ברמה של 0.82 דולר - ואילו כיום, הוא ברמה של 1.30 דולר. לדעתו של מאנדל (המלמד כלכלה באוניברסיטת קולאמביה שבניו-יורק), מדינות אסיה עדיין רחוקות מאוד מכינונו של מטבע אחיד; בינתיים הוא ממליץ כי יצמידו את המטבעות שלהן לדולר או לאירו - כדי להבטיח יציבות.

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
סין. בינתיים - ניוד מינימלי
מומלצים