שתף קטע נבחר

תרופה חדשה מפחיתה ב-40% תמותה מסרטן השד

התרופה "פמרה" שעד היום ניתנה רק לחולות שסבלו מגרורות, הצליחה להפחית ב-40% את התמותה מסרטן השד כאשר ניתנה כטיפול מונע. אונקולוגית מומחית: "הנתונים האלו מאוד מעודדים"

התקדמות משמעותית במלחמה בסרטן השד: תרופת "פמרה" (Femara) שניתנה עד היום רק לנשים עם מחלה גרורתית ברורה נוסתה כטיפול מונע אחרי חמש שנות טיפול בטמוקסיפן (Tamoxifen), ורשמה הישגים משמעותיים – היא הצליחה להפחית הופעה של גידולים חדשים והעלתה את סיכויי ההישרדות של הנוטלות אותה.

 

המחקר על התרופה נערך על ידי ד"ר פול גוס ועמיתיו מביה"ח Princess Margaret בטורונטו בקרב 5,200 נשים והוצג בכנס של החברה האמריקאית לרפואה אונקולוגית שנערך כעת בניו אורלינס. מקרב הנשים שלא טופלו בפמרה נפטרו 45, ואילו מתוך הנשים שנטלו פמרה מתו 28 בלבד.

 

"הנתונים האלו מאוד מעודדים, ואנחנו מייחסים את החשיבות הרבה ביותר לתרופות שמביאות להארכת חיים", אמרה ל-ynet מנהלת השירות לסרטן השד במרכז הרפואי "רבין" בפתח תקווה, ד"ר שולמית ריזל, אחת מהמומחיות המובילות בישראל בתחום.

 

"הפמרה, שאנחנו משתמשים בה כבר 7 שנים, שייכת לקבוצת התרופות המפסיקות ייצור אסטרוגנים בגוף", מסבירה ד"ר ריזל. "זוהי קבוצת תרופות יעילה במלחמה בסרטן שד, ובשימוש מסחרי קיימות לפחות שלוש תרופות יעילות מהקבוצה הזאת – פמרה, ארימידקס, ארומזין. גם לגבי השתיים האחרות יש מחקרים ראשוניים שעדיין לא הבשילו, המעידים על כך שהשפעתן דומה להשפעתה של הפמרה".

 

נשים שסיימו את הטיפול הראשוני והגידול שלהן מכיל לפחות אחד מהקולטנים להורמוני מין נקביים מקבלות כיום תוספת טיפול בטמוקסיפן למשך 5 שנים. טמוקסיפן מפחיתה בכמחצית את סיכויי הסרטן להישנות, והיא כלולה בסל הבריאות בארץ. אולם לאחר 5 שנים התרופה מפסיקה להיות יעילה, ואף עלולים להיות לה אפקטים שליליים. גם פמרה כלולה בסל הבריאות – אולם היא מוגדרת כקו טיפול שני בלבד במחלה גרורתית.

 

הסיכון: אוסטיאופורוזיס

 

פמרה נחשבת לתרופה בטוחה לשימוש, אולם היא מעלה את הסיכון לאוסטיאופורוזיס: 8% מהנשים שנטלו פמרה פיתחו אוסטיאופורוזיס (בריחת סידן), לעומת 6% מקבוצת הנשים שלא נטלה פמרה. "פמרה מתאימה רק לנשים שלאחר גיל הבלות ושהגידול שלהן מכיל קולטנים לאסטרוגן או פרוגסטרון. אם אין קולטנים לא לזה ולא לזה – אזי טיפול הורמונלי בכלל לא בא בחשבון", היא מוסיפה, "ובאשר לסל הבריאות נערכים כרגע דיונים בקשר להרחבת האינדיקציות לשימוש בתרופות אלו".

 

נתונים ראשוניים מהמחקר התפרסמו כבר בשנה שעברה, והראו כי שימוש בפמרה, שידועה בשמה הגנרי letrozole, הפחיתו הישנויות של גידולים. החידוש במחקר שמתפרסם היום הוא לא רק בהפחתת הישנות הגידולים – אלא גם בהגדלת סיכויי השרידה.

 

סרטן השד היא המחלה הממארת השכיחה ביותר בישראל ובעולם המערבי. בעולם כולו חולות בסרטן השד כ-1.2 מיליון נשים בשנה. מנתוני האגודה למלחמה בסרטן עולה, כי בישראל מאובחנות כ-4,000 נשים מדי שנה כחולות בסרטן השד וכ-900 נפטרות ממנו. 1 מכל 8 נשים יהודיות ו-1 מכל 22 נשים ערביות, עלולות לחלות בסרטן השד.

 

מספר הנשים המחלימות עולה בהתמדה

 

ב-90% מהמקרים הסימן הראשון לסרטן הוא גוש בשד. ככלל, מומלץ לבצע בדיקת ממוגרפיה מגיל 50 ומעלה פעם בשנתיים. סריקה ממוגרפית מאפשרת לאבחן את המחלה בשלבים המוקדמים עוד בטרם נוצר גוש בשד הניתן למישוש ומפחיתה את שיעורי התמותה בכ-30%.

 

ממחקרים שנערכו לאחרונה מסתמן קשר בין הגברת הסיכון למחלה לבין הרכב התזונה. כמה מחקרים הצביעו על סיכון מוגבר למחלה מצריכת אלכוהול מופרזת, מצריכת שומנים גבוהה וקלוריות עודפות וכתוצאה מעישון.

 

מספר הנשים שמחלימות מסרטן השד עולה בהתמדה בזכות הגילוי המוקדם ובזכות שיפור דרכי הטיפול. שיעורי ההישרדות מסרטן השד בישראל הם מהגבוהים בעולם והם דומים לשיעורי ההישרדות מסרטן השד בארה"ב.

 

האגודה למלחמה בסרטן: להרחיב התוויית התרופה

 

מירי זיו מנכ"ל האגודה למלחמה בסרטן: "ל - 4,000 נשים החולות בסרטן השד מדי שנה מהוות תוצאות אלו חדשות מעודדות במיוחד מבחינת הפחתת הסיכון של חזרת המחלה ושיפור החיים ללא המחלה. תוצאות המחקר הזה מוכיחות עד כמה חשוב לעדכן את סל התרופות בישראל, ולעדכן את ההתוויה של התרופות מקבוצת מעכבי הארומטז - מטיפול קו שני לחולות בעלות גרורות ברורות, לטיפול מניעתי בקו הראשון".

 

לפנייה לכתב/ת
 תגובה חדשה
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד
צילום: סי די בנק
התרופה 'פמרה'. סיכויי השרידה עלו פלאים
צילום: סי די בנק
נתונים מעודדים. ד"ר שולמית ריזל
ד"ר רק שאלה
מחשבוני בריאות
פורומים רפואיים
מומלצים