רגישים? אל תעשו מזה עניין: אמצו תפריט דל לקטוז והיפטרו מנפיחות

אף אחד לא אוהב מערכת עיכול רגזנית, במיוחד לא בעונת הבגדים הצמודים והמבליטים. לכן, כדאי שתפייסו אותה עם תפריט מתחשב, לא מעיק או מגביל

שני ארד

|

19.06.18 | 09:23

מרגישה נפיחות לא מוסברת? אולי את רגישה ללקטוז (צילום: Shutterstock)
מרגישה נפיחות לא מוסברת? אולי את רגישה ללקטוז (צילום: Shutterstock)

ויתרתם על ההפוך בבוקר, על השווארמה בצהריים, בארוחת הערב אכלתם מלפפון במקום קציצות כרובית ואתם עדיין מרגישים נפוחים? למצב כזה יכולים להיות מספר הסברים שכיחים החל מזה שהשתמשתם בקטניות לא מונבטות ומערכת העיכול שלכם החליטה למחות על כך, שילבתם ירקות מועדים לפורענות בארוחה אחת או שאתם פשוט רגישים ללקטוז.

 

איך תדעו אם אתם רגישים ללקטוז?

אם אתם חושדים שיש לכם רגישות, הדרך הקלה והמהירה ביותר היא כתיבת יומן אכילה: מאמצים דיאטה קפדנית נטולת לקטוז למשך שבועיים. בחולפם, מחזירים לתפריט מוצרי חלב בצורה הדרגתית. כל כמה ימים מוסיפים מוצר אחר, תוך כדי רישום ותיעוד סימנים ממערכת העיכול. הרישום יעזור לכם (ולגם לדיאטנית או לרופאה שלכם) להבין יותר טוב את המתרחש. אפשר גם לבקש מהרופאה לבצע תבחין צואה או מבחן נשימת מימן כדי לאבחן תת ספיגה של לקטוז.

 

רוצים לדעת למה האתם רגישים בדיוק?

הלקטוז הוא הסוכר שנמצא בחלב. ככל סוכר תפקידו לספק לנו אנרגיה זמינה. כמו כן, הוא מסייע לגוף לספוג סידן. הלקטוז מתפרק בגוף בעזרת אנזים הלקטאז שנוצר במעי הדק, לשתי מולקולות סוכר פשוטות שלגוף קל לספוג. במקרה ואין מספיק לקטאז הגוף אינו יכול לפרק את סוכר החלב ומגיב במגוון תופעות לוואי. הלקטוז עובר למעי, שם הוא מתחיל לתסוס (מה שקורה לכל הסוכרים שפוגשים חיידקים) וגורם לנפיחות, גזים, שילשולים ועוד תופעות לא נעימות. שמגיעות לרוב כ-30 דקות לאחר האוכל.

 

חשוב לא לבלבל את הרגישות ללקטוז עם אלרגיה לחלב. למרות שמדובר על תגובות גופניות שמופיעות לאחר צריכה של מוצרי חלב, אלה הן שתי תופעות שונות. אלרגיה לחלב היא תגובה של מערכת החיסון לחלבון החלב כאשר הדרך היחידה לנהל אותה היא להימנע מכל המוצרים שמכילים את חלבון החלב.

 

רגישות לסוכר החלב לעומת זאת היא לא אלרגיה אלא חוסר יכולת לעכל כמויות גדולות של לקטוז, בעקבות מחסור באנזים שמפרק אותו. אדם עם רגישות יכול לאכול מוצרי חלב (במידה, כמובן) מבלי שזה יסכן את חייו. הטיפול התזונתי למצב הזה דורש תכנון:

 

  • מפזרים את מוצרי החלב לאורך היום וצורכים אותם במנות קטנות, מרבית הרגישים ללקטוז יכולים לצרוך כמות ממוצעת של עד 12 מ"ג לקטוז בפעם אחת.
  • נותנים עדיפות למוצרי חלב מסומנים כדלי לקטוז (שמכילים עד 1% לקטוז).
  • צורכים מוצרי חלב כחלק מארוחה לצד סיבים, שומנים וחלבונים. רכיבים אלה מתפרקים לאט יותר, מה שמאפשר לגוף לפרק יותר לקטוז, לפני שהוא מגיע למעי.
  • בוחרים נכון את המוצרים - גבינות מיושנות וקשות מכילות פחות לקטוז.
  • העדיפו מוצרי חלב מותססים - החיידקים שבהם כבר פירקו חלק מהלקטוז, מה שיקל על העיכול.
  • אל תעשו עניין - אם אתם רגישים יש לא מעט מוצרים שיכולים להוות תחליף טעים. עצובים שנגמרה תקופת ה'הפוך'? התנחמו באמריקנו, פתרון מעולה וגם פחות משמין.

 

לתפריט דל לקטוז לדוגמה: צפו בסרטון

אני בחרתי את המזונות - אתם בוחרים את הכמויות

 

 

שני ארד היא דיאטנית בשטראוס מחלבות

 

 
הצג:
אזהרה:
פעולה זו תמחק את התגובה שהתחלת להקליד