מאת נעמה ריבה

כל מי שניסה לקבל היתר בנייה בתל אביב, יודע עד כמה המשימה מורכבת. כשמדובר ביזמים גדולים ובפרויקטים שמניבים לעירייה היטלי השבחה מכובדים – המשימה הופכת, כך נראה, לאפשרית יותר. ביום רביעי האחרון אישרה הוועדה המקומית להגביה את שני המגדלים של פרויקט "קמפינסקי" (או בשמו הממותג "טיילת דוד המלך") מצפון למגדל האופרה, כך שיתנשאו מעליו בכ-22 מטרים: המגדל שבו יתמקם מלון יתרומם לגובה 31 קומות, ומגדל המגורים הצמוד אליו יתרומם לגובה 28 קומות.

את הקמת שני המגדלים יזמה משפחת טייק, ששולטת בתחום מלונות היוקרה בתל אביב עם "הילטון" ו"דיוויד אינטרקונטיננטל". היזמים החלו לקדם את המיזם כבר באמצע שנות ה-80, ולפני כעשור אושרה התוכנית, שבה הוגבל מספר הקומות במפורש: "בכל מקרה לא יעלה גובה המגדל הדרומי על גובה מגדל האופרה, המצוי דרומית למתחם התוכנית". הבנייה כבר החלה לפני כשנתיים, והיא נמצאת בעיצומה, אך היזמים הגישו באמצעות משרד האדריכלים "פייגין", שמתכנן בשבילם את הפרויקט, הקלות נוספות תוך כדי בנייה.

הדמיית המגדלים לפני האישור:
אחרי:

במטרות התוכנית החדשה נכתב: "בשל הצורך הגובר והולך בחדרי מלון ,מוגשת תוכנית זו שנועדה להגדיל את שטחי המלונאות בהיקף של 2,300 מ"ר לצורך תוספת של כ-40 חדרי אירוח ומרפסות למבנה המלון. כמו כן מציעה התוכנית תוספת שטח עבור מרפסות לדירות המגורים, על מנת לשפר את הבינוי המאושר, ליצור הצללה ולהקטין את עומס החום, וכן להגביה את גובה הקומה הטיפוסית במבנה המלון ובמבנה המגורים".

היזמים והאדריכלים ביקשו להוסיף למגדל המלון 26.3 מטרים בגובה, ולמגדל המגורים - 18.4 מטרים בגובה. "ההשפעה על קו הרקיע מינורית", טען האדריכל יואל פייגין, והדגיש כי המגדלים זהים בגובהם למגדל SeaOne (מלון רויאל ביץ') על חוף הים - שגם תכנונו עבר שינויים כאלה ואחרים - ולמגדל "ישרוטל" העגול (מגדלות). בדיון של הוועדה נימק פייגין את בקשתו, בהסבר הבא: הוא תכנן קומות שגובהן 2.75 מטרים, אך היה מעוניין להגביה את גובה הקומה הטיפוסית. "הגובה לא סביר, ולכן אנחנו מבקשים תוספת גובה כדי שנוכל לבנות בקומה סבירה", התלונן האדריכל. מי שנחלצו להגנתו היו סגנית מהנדס העיר, אורלי אראל, וראש צוות מרכז, לריסה קאופמן.

עוד לפני השינוי, התוכנית חורגת מתוכנית המתאר
בדיון הראשון בנושא, שנערך ב-17.9, שאל יו"ר הוועדה המקומית, דורון ספיר, אם התוכנית לא סותרת את תוכנית המתאר שמגבילה את גובה המגדלים על קו החוף ל-25 קומות. קאופמן ענתה לו: "התוכנית המקורית כבר חורגת מתוכנית המתאר". בדיון שנערך אתמול, אראל הוסיפה הסבר: "במסגרת התכנון המפורט שהתבקש ואושר, קומות המסד הן גבוהות. לכן נותר מעט גובה לחלק העליון של הבניין ולא ניתן לנצל את מלוא הזכויות התקפות לפי התכנית הראשית".

בעקבות הדיון הזה עולות שתי מסקנות עיקריות:

1. כבר אי-אפשר לעצור את בניית חומת ההפרדה בין תל אביב לבין חוף הים שלה, כפי שסיקרנו כאן, כאן, כאן וכאן.

2. אופן התכנון וגובה הקומות שצומחות במהלך הבנייה - הפכו לשגרה. היזמים מקבלים רוח גבית ממחלקת ההנדסה. גם למגדל מאייר, בפינת שדרות רוטשילד ורחוב אלנבי, נוספו 10 קומות במהלך הבנייה. תוספת שמכתירה אותו כמגדל הגבוה בשדרה. גם מעונות ברושים ברמת אביב זכו לתוספת קומות שחורגת מתוכנית המתאר. המתנות האלה, גם אם הן מיטיבות לעתים עם העיר וגם אם לא, ניתנות ליזמים גדולים בלבד. לאזרח הממוצע אין סיכוי לקבל אישור לקומה אחת נוספת בפרויקט תמ''א, להבדיל.

חומת ההפרדה המתהווה של חוף תל אביב (צילום: דור נבו)