1. ונדרס מביים סרט 3D על ארכיטקטורה

מסתבר ש"פינה" עורר אצל במאי הקולנוע הגרמני, וים ונדרס, את התיאבון לצילומי קולנוע ארכיטקטוניים. בראיון שהעניק לאחרונה הוא חשף, כי בימים אלו הוא מצלם סרט תלת-ממד על ארכיטקטורה. זאת, בעקבות הפלא שחש בצילומי החוץ של הסרט על הכוריאוגרפית פינה באוש, שבהם נראים הרקדנים מחוללים בתוך יצירות ארכיטקטוניות. "תמיד רציתי ליצור סרט על ארכיטקטורה, אבל בדומה למחול לא ידעתי איך לגשת לנושא. באמצעות 'פינה' הבנתי עד כמה ארכיטקטורה וקולנוע משיקים זה לזה", אמר ונדרס. הנה הראיון המלא:

בהמשך הראיון מספר ונדרס, כי הקושי הגדול שלו היה להעביר בכנות את התחושה שחלל ארכיטקטוני מעניק למבקרים בו. "לפני הקולנוע התלת-ממדי, לתאר מה החלל גורם לך להרגיש עבר הרבה יותר טוב במלים מאשר על המסך", הוא אמר. "עם ההתפתחויות הטכנולוגיות, באמת אפשר להעביר תחושה של מקום. זו תחושה שארכיטקטים חולקים עם יוצרי סרטים".

בשנת 2010 הציג ונדרס בביאנאלה לארכיטקטורה בוונציה סרט תלת-ממדי קצר, שנקרא "אם בניינים היו יכולים לדבר". במשך שש דקות וחצי, המצלמה נעה בחלל המרשים של מרכז הסטודנטים של אוניברסיטת EPFL בלוזאן, שווייץ (תכנון: משרד האדריכלים היפני SANAA). לפי השמועות, זהו קטע מתוך הסרט הארוך שעליו הוא שוקד עכשיו. הנה הסרט הקצר של ונדרס:

ולמי שהספיק לשכוח, הנה הטריילר של "פינה" - הסרט שכבש את העולם, גם את ישראל:

והנה הכתבה המיוחדת שפירסמנו כאן: היכן צולמה כל סצינה בסרט ''פינה''

2. הבית עם אלף החלונות

ריטה, האישה מאחורי המשפט הנודע "תפתח חלון", תשמח לשמוע: בעיר הסינית ז'ינואה הושלמה בנייתו של בניין המכיל אלף חלונות. זהו בניין קובייתי בן תשע קומות, שזכה לכינוי Cube Tube, ושאוחז בתואר "הבניין בעל מספר החלונות הרב ביותר בעולם ביחס לשטח". רק בקומה האחרונה ממוקמים 113 חלונות, הפזורים על פני 15 חדרים בלבד. פנים המבנה ייחודי גם הוא: כל חדר שונה בצורתו, ובין כולם עוברים מסדרונות משותפים (אלה ה-Tubes). הבניין הוא פרי תכנונו של הארכיטקט היפני הצעיר (42) סאקו קאישירו, שכבר הספיק לתכנן יותר מ-70 מבנים.

אלף חלונות, מבט מבפנים (צילום: SAKO Architects)
אלף חלונות, מבט מבפנים (צילום: SAKO Architects)

אלף חלונות נעשו לאחרונה גם בצד אחר של העולם. צוות במשרד האדריכלים השווייצי הרצוג ודה מרון השלים הקיץ בניין בעל אלף חלונות, הצמוד לתחנת הרכבת של בזל. בקומת הקרקע יש חנויות, בארבע הקומות שמעליהן יש חללי משרדים, ובתשע הקומות העליונות יש 100 דירות לאנשים מבוגרים. הקומות העליונות מקבלות אור מן החלונות הרבים הפונים החוצה, וגם מחלונות פנימיים הפונים אל עבר גינה פנימית.

3. הבית עם אלף הדלתות

ואם ריטה תאהב את המבנה הקודם, אז להקת הדלתות בודאי הייתה מתחברת לבניין בן 10 קומות בסיאול, בירת דרום קוריאה, העטוף באלף דלתות משומשות. מי שעומד מאחורי הספק-מבנה ספק-מיצג האמנות הזה, הוא האמן המקומי צ'וי ז'יאונג-הא. באחד הראיונות עימו לרגל השקת המבנה, הוא סיפר שהפך לאמן מיצג, או ל"פולש" כפי שהוא מכנה את עצמו, לאחר שהבין כי אינו מוכשר באיור ורישום, ואחרי שגילה כי הדבר שמסב לו את עיקר ההנאה הוא שיטוט ברחובות ואיסוף פריטי אשפה.

הבית עם אלף הדלתות. פתוח
הבית עם אלף הדלתות. פתוח

הוא מוכר בזכות מיצגים עתירי ממדים. אחד מהם היה שושנות מים ענקיות שהושטו על אגמים בקוריאה, אחר כלל מוביילים ענקיים המורכבים מבקבוקים, מסלסילות ומשאר זבל פלסטי בכניסה לאצטדיון האולימפי. מיצג נוסף היה חומה עצומה ומפותלת, העשויה מקערות פלסטיק המונחות זו על גבי זו, ולצידה קירות קטנים המורכבים מקונוסים כתומים של משטרת תנועה.

4. יערות לגובה באיטליה

הארכיטקט האיטלקי סטאפנו בוארי (ממשרד הארכיקטטים Boeri Studio, ומי שהיה עורך מגזין "דומוס") - בונה שני מגדלים יוצאי דופן במילאנו. המגדלים משלבים, אבל באמת משלבים, צמחייה פראית עם ארכיטקטורה ממושמעת, ומבקשים להשיב את היערות אל העיר באמצעות שתילה לגובה.

מגדל אחד מיתמר לגובה 80 מטר והשני לגובה 112 מטר, ויחד הם מסוגלים להכיל לא פחות מ-480 עצים גדולים, 250 עצים קטנים, 11,000 צמחים קטנים ו-5,000 שיחים – כמות שמקבילה לעשרה דונם יער על הקרקע.

הרעיון של המגדלים, שבנייתם החלה ב-2008 ועתידה להסתיים ב-2013, הוא ליצור מגוון ביולוגי. המגדלים מבקשים למשוך גם בעלי חיים (מפאת הגובה יהיו אלו בעיקר מהזן המעופף), ולהשיב את החיים הלא אנושיים לכרך באמצעות מסדרון אקולוגי. לשם השוואה: אילו שטח המגדלים היה מתפרש על פני הקרקע ולא מיתמר לגובה, היו נדרשים כ-50,000 מ"ר כדי לעשות זאת.

הבחירה והמיקום של הצמחים נעשו בקפידה, כדי ליצור מערכת אינטגרטיבית יעילה שתיטיב עם העצים ועם הדיירים, כך שכל מגדל יתפקד כמערכת אקולוגית מלאה. במקרה הזה הצמחים לא רק מקבלים מקום לגדול בו, אלא גם מעניקים בתמורה שירותים חשובים לדיירים: הם יסננו אבק מהאוויר, יספגו פחמן דו חמצני, ישחררו חמצן נקי, יצלו על הבתים ויקררו את האוויר בקיץ החם.

כתבה נרחבת על המגדלים כאן

5. בית ספיראלי בהירושימה

הארכיטקטורה היפנית לעולם לא מפסיקה להפתיע, והפעם מדובר בבית ספיראלי שנבנה בהירושימה. הבית, הקרוי Toda House על שם המשפחה שמתגוררת בו, בנוי מרצועת בטון צרה המתעגלת לכדי שתי קומות עגולות זו על גבי זו, כשבמרכזן חצר גדולה. בין שתי הקומות של המבנה, ובינו לבין קומת הקרקע, מקשרים כמה גרמי מדרגות עדינים. רצועת המבנה בנויה ממתכת ומעוטרת בפס זכוכית לכל אורכה. הזכוכית הזו משמשת כמקור אור וכחלונות, לטובת אוורור טבעי. המבנה כולו מוגבה מעל הקרקע באמצעות עמודי פלדה, מה שמאפשר כניסה ישירה לחצר ואפשרות לבניית חלל נוסף בעתיד, על פי בקשת הלקוח.

הספירלה בהירושימה. בית משפחה (צילום: Toshiyuki Yano)
הספירלה בהירושימה. בית משפחה (צילום: Toshiyuki Yano)

בשני קצוות הספיראלה מוצבות מרפסות, שחושפות נוף לכיוון הים מצד אחד ולכיוון שכונת מיאזי'מה מצד שני. בדומה לסאקו קאישירו בעל אלף החלונות, גם הארכיטקט של הבית הספיראלי הוא יפני צעיר - קימיקו אוקאדה בן ה-40 מוכר בעיקר בזכות מיצג הרי האלומיניום, שאותו הציג בכמה תערוכות אמנות בעולם. על הבית הספיראלי הוא אמר: "ביקשתי ליצור רגיעה בתוך ההפרעה העירונית".

להרחבה בנושא: לחצו כאן

מלון יפהפה בנצרת - ועוד פרויקטים חדשים. היכנסו להתעדכן