הרחבה המרכזית בשכונת גליקסון בקריית גת אינה שונה מרחבות דומות הפזורות ברחבי הארץ. מאובקת ורחבת ידיים, לצידה מרכז מסחרי מתפקד-חלקית וכמה עצים המטילים צל על ספסלים שראו ימים טובים יותר. בשעות אחר הצהריים הרחבה הזו ריקה. מי שמחפש פעילות יכול למצוא אותה כמה מטרים משם, בתוך הבתים. שם, מול מסכי המחשב, הטלוויזיה, הסמארטפון והטאבלט מתרחשת הפעילות היומיומית של העידן החדש – וככל שהאפשרויות להתנתקות מהעולם מתרבות, המרחב הציבורי שלא מציע תשובה הולמת הופך לבלתי רלוונטי. האם אפשר להחזיר את הציבור למרחב הציבורי? ואם כן, כיצד אפשר לרתום את הטכנולוגיה לכך?
כשמזכירים את קריית גת וטכנולוגיה באותה נשימה מדברים על "אינטל", אבל בקרוב עומדת העיר הדרומית לקבל שדרוג טכנולוגי ממקום אחר לגמרי, שאינו מתמקד באזור התעשייה אלא דווקא בשכונות ובמרקמי המגורים הקיימים. אם התוכנית תתממש, קרית גת תרושת בביתנים טכנולוגיים חכמים, Smart Pavilions, כחלק מאסטרטגיה שפיתחה המעבדה לעיצוב עירוני באוניברסיטת תל אביב בשיתוף המחלקה לתכנון עירוני באוניברסיטת MIT (המכון הטכנולוגי של מסצ'וסטס). הביתנים יאפשרו מגוון של פעילויות לגילאים שונים ולאוכלוסיות שונות, החל משיעורי מחשב לאזרחים ותיקים, דרך הקרנה של חדשות מקומיות או סרטים בשעות הערב, ועד שיעורי פילאטיס תחת כיפת השמיים. מדובר בפיתוח ראשון מסוגו, וישראל תהיה היישום הראשון שלו.
בכוחה של המערכת להנגיש את הטכנולוגיה לכל התושבים, לרבות אלה שאין ברשותם גישה לאמצעי טכנולוגיה חדישים, באמצעות התערבויות מקומיות שניתנות ליישום מיידי. הביתנים יתוכננו כמבנים קלים עם הצללה טבעית ומלאכותית, ויציעו עמדות מחשב, רשת אלחוטית חופשית, מקומות ישיבה, אזור להקרנת סרטים ועוד.
לא מדובר בביתנים גדולים - שטחם יהיה 15-20 מטרים רבועים - כך שחלק גדול מהפעילויות יתרחשו בכלל בחוץ, שיפותח כחלק בלתי נפרד מהפרויקט. כך, במקום מרכז קהילתי אטום נקבל מבנים פתוחים, גמישים ומוקפים במרחב מגוון, נעים לשהייה וקל לתחזוקה. גם התכנים גמישים ויותאמו לשכונה שבה ממוקם הביתן, שהוא עצמו יופעל בשיתוף התושבים, הקהילה המקומית והחברה למתנ"סים. רשת עירונית של צירי תנועה להולכי רגל, רוכבי אופניים וכלי רכב, תפותח במקביל להקמת הביתנים.
הערים החדשות צריכות להמציא את עצמן מחדש
ראשיתו של הפרויקט בינואר השנה, אז הגענו לקרית גת כצוות חוקרים משתי האוניברסיטאות בראשותם של האדריכלים ד"ר טלי חתוקה ופרופ' ערן בן יוסף. הביקור נערך במסגרת פרויקט שמבקש לגבש רעיונות חדשים בתחום התכנון העירוני, ולהציע מודל יישומי לערים החדשות שהוקמו בשנות ה-50 וה-60 בישראל ובעולם. ערים כמו קרית גת ניצבות כיום בפני שינויים חברתיים וסביבתיים, ובראשם הזדקנות האוכלוסייה, תדמית ירודה, הזנחה וחוסר גמישות של המרחב העירוני. כמענה, מציע הפרויקט אסטרטגיה עירונית הכוללת ניצול יעיל יותר של משאבים קיימים, חשיבה מחודשת על סביבות המגורים, שילוב של טכנולוגיות, חיבור לנוף הטבעי וגמישות תכנונית. במקרה הזה, אנו מציעים לשלב את הטכנולוגיה בכל תחומי החיים - החל בקידום סטארט-אפים ועד גנים טכנולוגיים ורישות עירוני בנקודות Wi-Fi.
אז איך תיראה קרית גת בעתיד הלא מאוד רחוק? אנחנו חושבים שבאחת השכונות יעמוד כבר הביתן הראשון, ובשעות הבוקר עמדות המחשב שבו ישמשו להעברת שיעור העשרה של בית ספר סמוך. לאחר התפזרות התלמידים, תגיע לשם קבוצה של אזרחים ותיקים ללמוד (ואולי גם להעביר) שיעור במחשבים, שיהפוך במהרה למשחק קלפים סוער שיגלוש אל תוך שעות הצהריים ויתנהל על אחד מהשולחנות הפזורים ברחבה המוצלת. אחר הצהריים תתמלא הרחבה כולה בתושבים שעוסקים בפעילויות שונות, ובעוד קבוצה של מתעמלים מתרגלים באדיקות תרגילים המוקרנים על המסך הענק, חבורה אחרת של תלמידים תנצל את הרשת האלחוטית כדי להכין מצגת לשיעור של מחר. בערב יוקרן סרט שהכינו תלמידי תיכון מקומי, ושני חברים שייפגשו באקראי יישבו לשוחח ארוכות על אחד הספסלים, נהנים מהאור הבוקע מהביתן הנעול.
- הכותבת היא חברת המעבדה לעיצוב עירוני, אוניברסיטת ת''א