"הכותל שאנחנו מדברים עליו נוצר במלחמה, והוא לא דומה תפקודית למה שהיה", טוען אלחנן ריינר, פרופסור להיסטוריה באוניברסיטת תל אביב. לדעתו, למרות הביקורת על תפקודה הנוכחי של רחבת הכותל, אין עוררין על חשיבותה כמרחב לאומי וכזירה פוליטית. המקום היחיד שמתחרה בה, מציין ריינר, הוא כיכר רבין בתל אביב, שברגע המכונן שלה כזירה פוליטית נרצח בה ראש ממשלה.

 

אזור הר הבית נפיץ מתמיד בימים אלה, וגם עתידה של רחבת הכותל אינו ברור מאליו. הציבור הרחב לא מוזמן להשתתף בדיונים ובהחלטות שישפיעו באופן דרמטי על המקום החשוב הזה, והשבוע יש הזדמנות נדירה ללמוד על מצבו ועל התוכניות שקשורות בו. ביום רביעי הקרוב (28.10) יתקיים בירושלים יום עיון, המוקדש למעמדו ולמשמעותו של הכותל המערבי בחברה הישראלית וכתופעה תרבותית. ריינר מארגן את האירוע שבו משתתפים, בין היתר, רב הכותל שמואל רבינוביץ, הסופר א"ב יהושע, הכותב אריאל הירשפלד, המשוררת חביבה פדיה, האמן אביטל גבע והמלחין והמוזיקולוג אנדרה היידו.

 

 

ההיבט האדריכלי לא הוזנח. אחד המושבים יכלול את אדריכל השימור פרופ' מייק טרנר (לשעבר יו"ר הוועדה למורשת עולמית בוועד הישראלי לאונסק"ו), יורם צפריר שידבר על שימור רחבת הכותל, וזלי גורביץ שיעסוק בכותל כמקום קדוש. האדריכלית פרופ' אלונה נצן-שיפטן מהפקולטה לארכיטקטורה בטכניון, שחוקרת את האתר זה כ-20 שנה, תדבר על עיצוב רחבת הכותל לאחר מלחמת ששת הימים.

 

"עד 67' לא היתה סתירה בין הממלכתיות לבין הציונות-הדתית, והכמיהה לכותל איחדה בין הזרמים", אומרת נצן-שפטן בשיחה עם ערוץ האדריכלות של Xnet. "דווקא סביב הדיון על עיצוב רחבת הכותל האחדות התנפצה והתגלעו חילוקי הדעות". היא עדיין מתלבטת אם להתייחס בהרצאתה לפרויקטים החדשים באזור רחבת הכותל, כגון בית הליבה. לדעתה, פרויקטים אלה משקפים את תפישתה העצמית של הציונות הדתית כממשיכת הגישה הממלכתית; ארגוניה מעסיקים ארכיאולוגים ואדריכלים חילונים, שאת תפישתם ביחס למעמד הכותל ביקרה הציונות הדתית אחרי מלחמת ששת הימים.

 

השינויים המפליגים שעוברת הרחבה בעת האחרונה והתוכניות השנויות במחלוקת המצויות על שולחנה של הוועדה המחוזית לתכנון ולבנייה, לא נעלמו מעיניהם של מארגני הכנס. המארגנים, שביקשו שלא להכתיב צד בדיון, הזמינו גם את האדריכלית עדה כרמי-מלמד להשתתף באירוע. כרמי-מלמד תכננה בהזמנת הקרן למורשת הכותל המערבי מכלול של מבנים ברחבה – גשר המוגרבים (פרויקט שממנו פרשה בינתיים), בית שטראוס (שהושלם לאחרונה) ובית הליבה (הנדון בימים אלה בוועדה המחוזית), ולפי שעה טרם ברור אם תשתתף בדיון פתוח לציבור על הפרויקטים הללו.

 

  • הכותל - התרבות הישראלית תשכ"ז-תשע"ו, יום רביעי 28.10 בין השעות 20:30-13:45

מכון ון ליר, רחוב ז'בוטינסקי 43 ירושלים

הכניסה חופשית