אחרי שילדיהם בגרו החליטו בני זוג שהתגוררו במשך שנים במרכז הארץ לעבור לבית חדש. הם רכשו במושב בשרון מגרש בגודל דונם ו-600 מ"ר ובנו עליו בית חדש. למרות שהרחוב הראשי של המושב תוחם את המגרש, נדמה שהבית נמצא בלב החורש. על התכנון הופקד אדריכל רוני פרידמן, שהתלהב מעצי האורן והברוש הרבים שגדלו בשטח, והציע להימנע מכריתתם. הוא דמיין חללים שמחוברים במעברים חשופים לעצים, בהתאם לחורש הקיים, והלקוחות אהבו את הרעיון שהעצים יכתיבו את תכנון הבית.
"הנחנו על המגרש מסגרת בצורת ריבוע", מספר האדריכל. "העצים מחוררים אותה כמו שתי וערב ויוצרים את חלוקת הפנים שלה. זה דומה להנחת כף יד פרושה בין גזעי העצים, מתוך רצון לשמר אותם עד כמה שניתן". תוכנית הבית, שמוצגת בסוף הכתבה, מראה זאת היטב: הוא בן קומה אחת, המחולקת לשלושה אגפים שכולם פונים לחצר פנימית. שטחו 240 מ"ר העטופים ב-220 מ''ר מרפסות המקורות בפרגולה (בניכוי 30 מ''ר לפתחי העצים הבוקעים ממנה). הפרגולה עשויה שלד של פח 5 מ"מ מכופף, עם שכבה עליונה של קירוי שקוף ואטום למים ושכבה תחתונה של שבכות במבוק.
מעברים שקופים
שביל כניסה מאבני-מדרך מקומיות מסתיים ברחבה מרוצפת באבן טרוורטין. זאת האבן שמחפה את הבית כולו, מבפנים ומבחוץ. דלת הכניסה נפתחת למבואה שבה מוקמו ארון ושירותי אורחים, וממנה מגיעים לחלק הציבורי, עם סלון, פינת אוכל ומטבח. בינו לבין שני האגפים האחרים מחברים מעברים צרים ושקופים. האגף שממוקם משמאל לדלת הכניסה כולל משרד, יחידת אירוח וחדר רחצה, וממולו האגף שבו יחידת ההורים.
הסלון תוכנן בקצה האגף המרכזי. תקרתו מתנשאת לגובה ארבעה מטר, וגם הוא מוקף בקירות זכוכית. רוב פריטי הריהוט הובאו מביתם הקודם של בעליו, שהציבו בסלון שתי ספות עור, שתי כורסאות ושולחן. מסך הטלוויזיה הונח על גבי שידת עץ נמוכה ולידו, בקיר שמוביל למטבח, הורכבה ספרייה על פי סקיצה ששרטט האדריכל. היא כוללת מדפי עץ וקוביות שנצבעו בשני גוונים של צהוב. ליד הספרייה הותקן קמין גז.
פינת האוכל פונה לחצר הפנימית והיא גדולה במיוחד, לבקשתם של הדיירים שהדגישו שאין בכוונתם לפתוח ולסגור את השולחן הארוך בהתאם למספר הסועדים בארוחה. הרצפה שעליה מוקם השולחן הכבד, שעשוי מפלטת עץ אקליפטוס גושני, חופתה באריחים בעובי 3 סנטימטר (לעומת 2 ס"מ בשאר חלקי הבית). סביב שולחן האוכל הוצבו כסאות פלסטיק במגוון צבעים, והוא מואר בשלושה גופי תאורה עדינים תלויים. גם הם הובאו לכאן מהבית הקודם ולא נרכשו במיוחד. בנישה שבתוך הקיר הסמוך הוצב ארון כחול כהה עם חלונות זכוכית, שמשרת את פינת האוכל.
המטבח תוכנן כחדר נפרד, וחזית הארונות הנמוכים שבו פונה לחצר. על הקיר הניצב הורכבו ארונות גבוהים, מקרר ומדפים, ויש ממנו יציאה למזווה ולמחסן המובילים לחניה. בקיר ממול נפערה דלת-ויטרינה רחבה כדי לצאת לחצר, הישר לפינת אוכל חיצונית. במרכזה מוקם אי ובו תנור, כיריים וארונות אחסון. באחת מפאותיו, עם הגב לפינת האוכל, יש מקומות ישיבה שמשמשים את בני הבית ביומיום. כל הארונות נצבעו בצבע ירוק צבאי ועל גבי האי הונחה פלטת עץ.
גשר בין האגפים
האגף הדרומי, העורפי, הוקדש להורים וכולל אזור שינה, חדר ארונות וחדר רחצה. לעץ צעיר שנשתל מול אחד מחלונות החדר השאיר האדריכל פתח בפרגולה, שיאפשר לו לצמוח לגובה. מתחת לחלון מוקמה פינת ישיבה, שצופה החוצה. בחדר הרחצה הורכבה מקלחת שמתפקדת גם כסאונה, הקירות טויחו באפור והארון נצבע תכלת.
האגף השלישי פונה צפונה, לכיוון הרחוב, וכולל יחידת אירוח ומשרד, שביניהם מפרידים מטבחון וחדר רחצה. חדר העבודה מוקף בקירות זכוכית ללא תריסים ופתוח לחורש הטבעי, כשווילונות אפורים מאפילים ומאפשרים פרטיות בעת הצורך.
בין שני האגפים נמצאת החצר הפנימית, הפתוחה לשמיים. היא נתחמה בגשר מקורה, שמחבר בין המשרד לחדר השינה ועובר מעל "ערוץ נחל אכזב" קטן. כל הפונקציות שנמצאות בחלל הציבורי – פינת אוכל, מטבח וסלון – שוכפלו ומופיעות גם ברחבה החיצונית. פרגולת במבוק, שמורכבת מקורות מרחפות מפח מכופף, מצלה עליה. היא צופה על גינה עשירה, שבה נשתלו עצים מקומיים כמו אלונים, תאנים וזיתים, שהתווספו לצמחייה הקיימת. המטבח החיצוני כולל אי ישיבה וארון שנסגר בדלתות זכוכית ומשרת את החוץ, ומאפשר, יחד עם פינות הישיבה השונות, חיים מקבילים ואירוח בחוץ.
>> לעוד בתים ישראליים מרהיבים שתוכננו ועוצבו בסגנון מודרני
- תכנון נוף: רוני לוסטיג
- מסגרות: עתאי אהרונסון
- וילונות: רקוטקס וילונות
- נגרות: טאצ'ווד