שער הכניסה לביתה של הבוטיקאית והמעצבת מצדה זאבי עשוי עץ מיושן, מראה שמערער את האיזון המתקיים בשורת הווילות השלווה ברחוב צדדי במערב רמת השרון. השטנץ של שערי מתכת שמאחוריהם מסתתרות טירות זהות למראה, כמו לבנים במשחק טטריס, מופר על ידי השפה האישית של בעלת הבית ודמותה הרב-תרבותית: שילוב בין עבר להווה, בין אותנטי למודרני, בין לוקלי לגלובלי. "זה בית שהוא ישראלי עם השפעות הודיות ואפריקאיות", מסבירה זאבי את הערבוב העיצובי עליו שקדה בעשרים השנים האחרונות, ואת הבית בו היא מתגוררת יחד עם בנה החייל, סייר.

 

>>בקרו בכל הבתים של אנשי האופנה

 

לאחר שעוברים את דלת הכניסה לבית, גם היא עשויה עץ שהביאה זאבי מאחד מביקוריה במרוקו, נכנסים אל ממלכה שיש בה מקום רק לאישה אחת - מצדה. וכשמה כן היא: מיתוס, אישה גדולה מהחיים, שמקבלת את האורחים בשעת בוקר מאוחרת כשהיא לבושה במכנסי עור שחורים, חולצה לבנה מכופתרת ועקבים גבוהים, ובידה כוס יין לבן. התיאטרליות מופרת כשמגלים במרכז המטבח כיסא ילדים מפלסטיק של הנכדה. לאורחים, לעומת זאת, היא מגישה יין ופירות בכלי קריסטל.

 

"אני מאמינה שצריך לחיות בגדול", היא אומרת ועושה לנו סיבוב בבית, כולל בסוויטת חדר השינה שבקומה העליונה, שנראית כמו צימר גלילי מפנק. על אף גודלו של הבית, הוא אינו מנקר עיניים, ומצביע על תשוקה גדולה לאמנות, אוספים ועיצוב. במרכז הסלון עומד ציור גדול ממדים של אורי ליפשיץ, ובהול הכניסה ניצב ציור של האמן מיכאיל גרובמן.

 

זאבי מדגישה כי בית לא מעצבים ביום, וכי אופיו המיוחד התגבש עם השנים. בחצר עומדים כדים עתיקים שהביאה ממרוקו, ועל עץ הפקאנים של השכנה, שפולש לשטחה של זאבי, היא תלתה נורות סולריות שנדלקות בשעות החשיכה. בכלל, תאורה היא עניין מהותי בבית, שכולו בנוי ללא תאורת תקרה. האור בוקע מתוך נישות בסלון המעניקות לו אופי רומנטי.

 

אי אפשר לבקר בבית משפחת זאבי בלי להתייחס למיתולוגיה המשפחתית. בלב הסלון משקיפה על האורחים תמונתו של רחבעם (גנדי) זאבי, אביה ז"ל, אשר העניק לה את אהבת המולדת. כשאני תוהה האם גדלה בבית שהעריך אסתטיקה או חינך לאידיאולוגיה, היא עונה כי האסתטיקה תמיד ליוותה אותה כילדה, והיתה מעין תשוקה שהיתה חייבת לממש בבגרותה.

 

מהר מאוד התחברה לאופנה, ובמשך שנים היתה הזכיינית הבלעדית של חברת ריפליי בישראל, ואף נתנה ידה בעיצוב פריטים ייחודיים שנמכרו בארץ. כיום היא מפעילה שתי חנויות בהן היא משווקת פריטי ייבוא ופריטים בעיצובה שהותאמו לשוק המקומי: חנות יוקרה בכיכר המדינה, ואאוטלט הסמוך לכיכר השעון ביפו. בבית ומחוצה לו, כאמור, מדובר במופע של אישה אחת.

 

 

מצדה זאבי בביתה. "צדקו חז"ל כשפסקו שאישה נאה, דירה נאה וכלים נאים - מרחיבים דעתו של אדם" (צילום: איתי יעקב)
מצדה זאבי בביתה. "צדקו חז"ל כשפסקו שאישה נאה, דירה נאה וכלים נאים - מרחיבים דעתו של אדם" (צילום: איתי יעקב)

 

 

הנכס: בית פרטי, 7 חדרים הפרושים על פני שלושה מפלסים ו-250 מ"ר בנוי לערך, על שטח של חצי דונם.

 

השכונה: מערב רמת השרון.

 

הדיירים: מצדה זאבי, בעשור השישי לחייה; בנה סייר, 19, ו-20 דגי קוי.

 

ותק בבית: 20 שנה.

 

מי עיצב את הבית? "עיצבתי את הבית בעצמי, בעזרתו של האדריכל אלי גולדשטיין. רכשתי אותו לאחר שעבר שיפוץ מלא, אך לטעמי הוא היה סתמי ושבלוני. מאז, ובמשך עשרים שנה, אני במסע עיצובי מרגש ומאתגר. אלי סייע לי לתרגם חלומות ולהמציא פתרונות עיצוביים, שיוכלו להתאים לפריטים שאספתי מילדות ולכל הרצונות העיצוביים שלי. אספנות היא מילת קוד חשובה בהוויה שלי, והבית תוכנן בהתאם לאוספים - אמנות, בובות, קריסטלים, עתיקות שהבאתי ממרוקו ועוד".

 

איך זה לעבוד עם מעצב נוסף על המרחב האישי והפרטי? "אלי קלט אותי, זרם איתי ולא חסם אף שיגעון".

 

כיצד הוגדרו תחומי ההחלטה של שניכם בעיצוב הבית? "כל ההחלטות היו שלי, ואלי סייע לתרגם אותם. נשאבתי לעיצוב עד כדי כך שהייתי חולמת בלילה ומתעוררת עם רעיון, והטלפון הראשון על הבוקר היה לאלי, כדי שיגרום לזה לקרום עור וגידים".

 

מה היה חשוב לך במיוחד בעיצוב הבית? "בית עבורי הוא שילוב בין אווירה, פינוק ופונקציונליות. ממנו אני יוצאת ליום עבודה ארוך, ואליו אני חוזרת כדי להיטען מחדש".

 

האם יש קשר בין סגנון עיצוב האופנה שלך לסגנון העיצוב של הבית? "כן. בשני המקרים אני מונעת מאותנטיות, רבגוניות, מקוריות, העזה, דמיון, יצירתיות, אמירה אישית, סטיילינג וחשיבה על טוטאל לוק שלם".

 

 

בקולקציה של מצדה זאבי: פריטי ייבוא ופריטים בעיצובה שהותאמו לשוק המקומי (צילום: LUCA BERTELLI )
בקולקציה של מצדה זאבי: פריטי ייבוא ופריטים בעיצובה שהותאמו לשוק המקומי (צילום: LUCA BERTELLI )

 

  

כיצד את מתלבשת בבית? "נוח, משוחרר ואטרקטיבי. כרגע אני עובדת על ליין חדש בעיצובי - בגדים שהם שילוב בין פיג'מה לטרנינג. כלומר, בגד אוורירי כמו פיג'מה, שאת יכולה להסתובב בו בבית ואפילו לפתוח את הדלת לאורחים".

 

מה הפינה האהובה עלייך בבית? "הבית מלא פינות אהובות ואני נעה ביניהן בהתאם לצורך, למזג האוויר, ובמיוחד ל'סטייט אוף מיינד' שלי באותו רגע. אני מאוד אוהבת מים. יש לי חמש פינות שיש בהן זרימת מים קבועה, ומאוד חשוב לי להירגע לצדן".

 

היכן את נוהגת להירגע בבית? "קשה לי להירגע כי המוח שלי לא מפסיק לקדוח. אבל אני מאוד נהנית לשכב על השלזונג בסלון ולצפות ברמזור או בחברות, או להיכנס למטבח עם כוס יין ומוזיקה טובה ולהמציא לעצמי מאכלים 'מאסטר שפיים'".

 

היכן את נוהגת לשתות את הקפה שלך בבוקר? "אני באה מבית של תה, אבל בשבוע שעבר קיבלתי במתנה מאימי מכונת קפה, כך שלאחרונה התחלתי בשתיית קפה, מול המחשב, במענה לאימיילים שהגיעו בלילה".

 

עד כמה הדירה משקפת את אישיותך? "לחלוטין. אני צריכה דיאלוג אסתטי תמידי, ואוהבת להיות מוקפת בפריטים קסומים ולקבל השראה. אני מרגישה שהבית שלי ביתי, נוח, מפנק, ולא מפסיק לרגש אותי. הוא ראי לאני מאמין שלי, לחיפוש התמידי אחר המקורי והמעניין, תוך הקפדה על אמירה אישית ודמיון פראי".

 

האם יש לך חדר ארונות? "זה קרה לאחר שבני הבכור עזב את הבית. אני חושבת שאנשים לא נותנים את הדעת בשלב התיכנוני לחשיבות חדר ארונות מפנק ופונקציונאלי. לאחר שבני הבכור עזב את הבית הגשמתי לי חלום של מיני בוטיק. אני מאמינה שבגדים צריכים להיות תלויים, נגישים ולא מקופלים בתוך ארון".

 

על מה את מעדיפה לבזבז יותר: כלי בית ורהיטים או בגדים ואביזרי אופנה? "אני מכורה לשלושתם ולכן יש לי אותם בחנות, כך שמשם אני מתלבשת או מלבישה את הבית. צדקו חז"ל כשפסקו שאישה נאה, דירה נאה וכלים נאים - מרחיבים דעתו של אדם".