אחד ממנהגי סוכות של יהודי מזרח אירופה היה להגיש בחג הולישקעס – כרוב ממולא שבושל ברוטב חמוץ-מתוק עם דבש. המסורת הזאת ממשיכה גם בארץ – הנה מתכון שקיבלתי ממאזינה בשם ציפי.

 

מרכיבים

כ-12 ממולאים

 

  • 1 כרוב לבן

 

למילוי

  • 500 גרם בשר בקר טחון
  • 1 בצל גדול מגורר
  • 1/2 כוס (100 גרם) אורז שטוף
  • 1 גזר מגורר
  • 2 שיני שום כתושות
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

לרוטב

  • 5-4 כפות שמן
  • 200 גרם (2 קופאות קטנות) רסק עגבניות
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מיץ לימון סחוט
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) דבש
  • 3 כוסות (720 מ"ל) מים

 

אופן ההכנה

  1. מרתיחים מים בסיר גדול שיוכל להכיל את הכרוב. מכניסים את הכרוב לסיר ומבשלים כ-10 דקות, עד שעליו מתרככים.
  2. מסירים את העלים מהכרוב (הקפידו שיישארו שלמים ככל האפשר). אם העלים שבמרכז הכרוב עדיין קשים, בשלו אותו כ-3 דקות נוספות במים רותחים לפני שתסירו אותם.
  3. מערבבים היטב את כל מרכיבי המילוי.
  4. פורשים עלה כרוב כשצדו המבריק פונה כלפי מטה ובסיסו פונה אליכם. שמים כף מהמילוי במרכז חלקו התחתון של העלה. מקפלים מעל המילוי את צדו הימני של העלה ולאחר מכן את צדו השמאלי, ומגלגלים מכם והלאה. חוזרים על הפעולה עם שאר העלים.
  5. קוצצים את שאריות העלים ומניחים בתחתית סיר. מניחים מעל בצפיפות את עלי הכרוב הממולאים (אם יש צורך, יוצרים שכבה נוספת).
  6. יוצקים את השמן על עלי הכרוב הממולאים, מכסים את הסיר ומחממים על אש נמוכה 12-10 דקות.
  7. מערבבים את שאר מרכיבי הרוטב ויוצקים על הממולאים שבסיר. הנוזלים צריכים להגיע עד לגובה הממולאים – אם יש צורך, מוסיפים מעט מים.
  8. מניחים צלחת על הממולאים (כדי שלא יזוזו ויתפרקו בזמן הבישול). מביאים לרתיחה, מכסים ומבשלים שעתיים-שלוש על אש קטנטנה.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע