ב-1940, הצלם רודי ויסנשטיין פתח עם אשתו מרים ועוד שלושה שותפים את "צלמניה פרי-אור" - חנות צילום ברחוב אלנבי 30 בתל אביב. ויסנשטיין, שנולד בצ'כיה ב-1910, למד צילום בבית הספר הגבוה ללימודי גרפיקה וצילום בווינה, ועלה לארץ ב-1936. בארבע שנותיו הראשונות כאן, עבד כצלם וככתב. לימים, עברו מול מצלמתו רבים מבכירי היישוב היהודי ומנהיגיו, והארכיון שלו הוא הצצה מרתקת לחיי היישוב - לפני ואחרי הקמתה של מדינת ישראל. הוא גם היה הצלם הרשמי של האו"ם בארץ ישראל והצלם הרשמי של התזמורת הפילהרמונית. אחד משיאי הקריירה שלו היה תיעוד טקס הכרזת העצמאות בה' באייר תש"ח. מבחר מצילומיו עטורי הפרסים הוצגו בתערוכות בארץ ובחו"ל.

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

במשך כמה עשורים, ויסנשטיין את הווי החיים הייחודי שנוצר בארץ ואת מפעל הבנייה הציוני במלוא עוזו: בעיר ובקיבוץ, בבית החרושת ובבית המלון, ביום חול וביום חג, באצטדיונים ובכיכרות. האוסף האדיר שלו, המונה יותר מרבע מיליון נגטיבים, מהווה תיעוד נדיר של ישראל ותושביה: החל מעבודות המתעדות את בנייתה של העיר העברית הראשונה תל אביב, עבור בצילומי נוף ואדריכלות ברחבי הארץ, וכלה בדיוקנאות הלוכדים את מאפייני הרגע שבו צולמו. ב-1992 הלך לעולמו, והחנות עברה לניהולה של אלמנתו מרים. אחרי מותה, לנכדו בן פטר.

 

תולדות הצלמניה

 

בחרנו כאן 15 צילומים של ויסנשטיין המתעדים פינות שונות ברחבי הארץ, ואתם מוזמנים לנסות לזהות את הבניינים. מתקשים במשימה? לא נורא. בתחתית העמוד מתפרסמות התשובות.