נולדתי ביום חורף גשום במיוחד. בשקילה הראשונה בחיי עניתי על ההגדרה "ממוצעת", כולה 3.100 ק"ג. אך בשקילה השנייה, אותה שקילה שהילודים יורדים בה (בכול אופן נותקו מצינור הגורמה של אימא) נרשמה הערה ליד התינוקת עירית "עלתה ב 100 גרם". אפשר לומר אם כך, שמרגע לידתי נוצר קשר סימביוטי ביני לבין המאזניים.

 

עד הצבא הכול היה ממש בסדר. מי דיבר בכלל על דיאטות, ואז התגייסתי לצבא- הגנה- לסטלבט, זה היה אז השירות בנח"ל. זרקו אותנו לאיזו היאחזות שם אפילו הנחשים מתעלפים. חבר'ה הורמונליים ומשועממים עד טירוף, והימים חלפו בבהייה ובבליסה אין סופית של הגורמה הידוע: צ'יפס בפיתה. תנסו זה טעים.

 

ואכן השתחררתי מהצבא עם תאומה סיאמית שגם לה קראו עירית. האופנה כידוע עושה לופים. ובדיוק לקראת שחרורי הגלבייה היתה השוס. איזה מזל.

 

נראיתי אז כמו ג'ניס ג'ופלין. הרבה בד, שיער עד התחת וצמידים לאורך הזרוע. (אתם מוזמנים לדמיין) לקח לאימא שלי בדיוק שבועיים להודיע לי "שככה אנשים נורמלים לא מסתובבים ברחוב". ומכאן החל המסע שלי אצל "הגורואים" של הדיאטה.

 

הראשון היה איזה פרופסור מומחה למשהו. רשם לי דיאטה מקובלת שזה אומר לבן ושני תפוחים פחות או יותר, אבל זה היה החלק הפחות נורא. הייתי אז בת 19 וחצי עם כבוד לרופאים בפרט בני מאה (הוא בטח היה בן 50 אבל בעיניים צעירות נראה ממש בדרך לסוף) כנראה שהתלהב ממני והודיע לי שהוא רוצה לשקול אותי ערומה לחלוטין. כי כידוע תחתונים וחזייה יכולים לעשות את ההבדל. זה היה מוזר, אבל סתמתי. זה לא הספיק למניאק והוא ביקש שאשכב על מיטת הטיפולים כי הוא חייב לבדוק אותי ואגינלית כי אני יורדת מהר מידי (סליחה?!!!) והוא חייב ( או-מה!!!) לבדוק אותי כדי לראות שהכול כשורה.

 

טוב זה נגמר בבעיטה. עפתי משם. חוויה די מזעזעת אבל העפתי 10 ק"ג, אז הטראומה נמחקה (אני מספרת זאת לראשונה, טוב חוץ מאחותי).

 

תיק תק רכשתי לי מלתחה חדשה, נראיתי מעולה (אז גם השתזפתי...) והייתי כל כך מרוצה מעצמי שהחזרתי לעצמי תוך שנתיים חלק נכבד ממה שהורדתי.

 

הפעם הלכתי על קבוצת תמיכה.(השם רשום במערכת) זה היה לפני פורים, המדריכה, אישה בעלת טון צורם במיוחד החזיקה אוזן המן בידיה ואמרה בלי להתבלבל. "בנות אני מחזיקה ביד כמעט 200 קלוריות. כדי להימנע מלאכול את "הסכנה" הזאת בצעו את אוזן ההמן ותדמיינו שזו אוזן אנושית והפרג הוא הלכלוך".

 

נו, נו התרוממתי ממושבי ואמרתי לה "גברת באתי להרזות לא להיגעל" והלכתי. אבל גם העפתי את הק"ג המיותרים. ו... כפי שאתם כבר מבינים נראתי מצוין ותיק תק קניתי לי מלתחה חדשה.

 

ועבר עוד זמן, ואכן שוב הייתי מבסוטה מעצמי ועליתי. הפעם הלכתי לדיאטן מדופלם שקיבל בקליניקה מעוצבת כאילו הוא היה מינימום מנתח מוח. ענד לי איזה מכשיר והודיע לי בעקבות הנתונים ובמבט עגום "עירית, את כל החיים צריכה לאכול רק 1300 קלוריות ביום ולעשות כושר 5 פעמים בשבוע". ואני השבתי "תגיד לא כדאי כבר להתאבד?". אבל... ירדתי יפה ונראיתי כן, ממש נפלא וקניתי המון בגדים חדשים.

 

אני יכולה להמשיך את הסיפורים הללו. "הגורואים" התחלפו אבל ה"מבנה" נשאר. ובכל אופן הגעתי למסקנות ואיתן גם פעולות שאני מקפידה עליהן לאורך חיי.

 

אני נשקלת אחת לחודש (עירומה או-מה? אבל לבד) במידה ואני מגיעה לספרה מסוימת אני מיד מתחילה בדיאטה. לכן לעולם לא אתקרב אפילו למספרים ההזויים בהשמנתי הראשונה.

הארון שלי מכיל מידה אחת. גזרות שונות אבל אין ארון 38 וארון 46. זה מפתה "להתרחב".

 

אני יודעת שאני תמיד אזדקק לעזרה, קבוצת תמיכה, דיאטן מישהו כדי להתניע (טוב אין לי אופי, תהרגו אותי) והחוק החשוב ביותר, כשאני עושה דיאטה (בממוצע אחת לשנתיים) אני ממש טורחת להכין לעצמי תבשילים מאד טעימים ממבחר מתכונים דלי שומן. כי לסבול זה לא באג'נדה שלי.

 

מזה 7 שנים שחברתי למאמן כושר, כי אני יודעת שאם אצטרך ללכת לחדר כושר זה פשוט לא יקרה. זה עולה לי אבל זה שווה. כמעט התאהבתי בזה (רק כמעט). ואני גם יודעת שאלו הם חיי, זהו גופי ואני משלימה.

 

 

פנינו לשלוש אושיות דיאטה כולן פועלות לפי מתודה זהה, קבוצות תמיכה. שתיים מהן מאד ותיקות, שומרי משקל ומירי בלקין - והצעירה שבהן חלי ממן.

הסיבה שהתרכזנו בהן הפעם, כי לכל אחת מהן יש "בנק" מתכונים עצום.

 

לילית רומם – מנכ"לית ובעלת שומרי משקל ישראל  

לילית רומם, שומרי משקל (צילום: גיא הכט)
לילית רומם, שומרי משקל (צילום: גיא הכט)

 

שאלון:

אז איך עוברים עליך החגים?

בערב החג אנו מתכנסים עם הילדים והנכדים לארוחת חג מסורתית. במהלך היום שלפני אני מקפידה לאכול ארוחות משביעות אך "זולות". בשאר ימי החג אנו משלבים בין בילוי בים, בטיולים ובמנוחה.

מה המאכל של תקופת החגים שאינך עומדת בפניו?

חלות החג המיוחדת שאני אופה בעצמי.

מה המנטרה שאת משננת למרזות שלך בתקופה זו.

איכלו מסודר לאורך כל יום ודאגו שבכול ארוחה חגיגית יהיו מנות שאתם יודעים כמה הן "עולות" לכם. ואם בכול אופן לא עמדתם בפיתוי, זה אנושי. חזרו למסלול למחרת.

מה את מציעה לעשות ביום שאחרי החגים?

החגים הם חלק מהחיים זו תקופה של עצירה או אפילו עלייה במשקל, מה שחשוב לתפוס את עצמנו בזמן ללא ייסורי מצפון .

מה את מאחלת לעצמך לשנה החדשה?

לגרום לרבים ככל האפשר להיות בשליטה על חייהם כי זה לדעתי המתכון לחיים מאושרים.

מדוע בחרת לתת לנו את המתכונים שנתת ובבקשה לנמק.

אצלי אוכל צריך להיות תמיד טעים ויפה, מעורר חשק לאכול ומנגד לא מסובך מדי להכנה. בארוחות חגיגיות אני אוהבת שיהיו מנות מפתיעות.

 

המתכונים שנבחרו – עוף בתפוזים ולימון וסלט טבולה מכרובים, עשבי תיבול וגרעיני רימון.

 

עוף בתפוזים ולימון (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')
עוף בתפוזים ולימון (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

 

עוף בתפוזים ולימון

מה צריך:

1 עוף שלם

לרוטב:

מיץ מ 2 תפוזים

מיץ מ 1 לימון

2 כפות סויה

2 כפות דבש (או סירופ אגבה)

חצי כפית חרדל

מלח,פלפל.

מה עושים:

מחממים תנור לחום של 200 מעלות

שמים את העוף בתבנית אפיה . בקעה בינונית מערבבים את חומרי הרוטב ויוצקים חצי ממנו על העוף, ומכניסים לתנור החם.

אופים כ- 20 דקות ומנמיכים את החום ל – 160 מעלות . ממשיכים באפייה עוד כשעה וחצי. מידי פעם יוצקים עוד מהרוטב שנותר על העוף.

העוף מוכן כשהמזלג ננעץ בו בקלות.

 

  • המתכונים הנוספים של "שומרי משקל" בגיליון החדש - השבוע בדוכנים 

 

חלי ממן (צילום: רונן פדידה)
חלי ממן (צילום: רונן פדידה)

 

שאלון:

איך עוברים עליך החגים?

אין תקופה שאני אוהבת יותר מתקופת החגים. כאחת שאוהבת לארח אני במטבח בלי הפסקה...ומכינה מכל טוב.

מה המאכל של תקופת החגים שאינך עומדת בפיתוי

וואו... מטורפת על האוכל של החגים ולא מוותרת על כלום ,לא על הקניידלך בפסח ולא על הקרעפלך בראש השנה. רק הכמות השתנתה מהעבר. אם פעם הייתי "יושבת" על סיר גפילטע פיש היום אני מסתפקת בשתי קציצות ושרה להן "שלא יגמר לעולם"....

מהו הטריק שהכי עוזר לך באופן אישי לעבור את החגים מבלי להשמין?

אין טריק בשום יום בשנה. המשפט ש...אם כבר אז כבר נגרס אצלי שנים אחורה. לא משמינים מעוד קציצה משמינים שנכנסים לסחרור וכעס.

אצלי זה "דיבור עצמי" ביום שלמדתי לדבר עם עצמי בשפה חיובית ובדיוק כמו שאני מדברת אל חברה טובה זה היום שהתחלתי לחיות בשלום עם עצמי וככה אני שומרת 20 שנה על ירידה של 30 ק"ג שהשלתי.

 

דג מוסר ים של אמא אהובה (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')
דג מוסר ים של אמא אהובה (צילום: יוסי סליס סגנון: נטשה חיימוביץ')

 

מהי המנטרה שאת משננת למרזות שלך בתקופה זו?

תאהבו את עצמכן. תלמדו לקבל כל דבר, אל תשפטו את עצמכן, אל תלקו ותכעסו אוכל הוא חלק בלתי נפרד מהחיים שלנו אנחנו צריכות ללמוד לחיות איתו ולא נגדו. ביום שנקבל את עצמנו נצליח לקום מהר ולחזור לשביל בהצלחה. (אז אושו לא מת בסוף אה...ע.ב.)

ואם חגגת בחגים מה את מציעה לעשות ביום שאחרי?

עכשיו תתקדמי, קומי הביטי במראה ותראי שזו שעומדת מולך היא החברה הכי טובה שלך תני לה יד ותצעדו יחד. צאו להליכה וזכרו שלירידה במשקל אין תאריך פג תוקף, מעידה היא רק מעידה ואין צורך להנציחה.

מה את מאחלת לעצמך לשנה החדשה?

לשנה החדשה אני מאחלת לעצמי שבורא עולם ימשיך להאיר,ללוות ולהיות לצידי שישמור על הקיים ושכול אוהביי יזכו להגשים את חלומותיהם.

מדוע בחרת לתת לנו את המתכונים שנתת?

מנת דג מוסר היא מנה שמלווה אותי עוד מבית ילדותי. חגי תשרי מסמלים עבורי משפחתיות ,חגיגיות והתחלות חדשות ואת המתכון הזה אני לוקחת איתי משנה לשנה. מתכון שאימי העבירה לי ואני מעבירה הלאה שכולם ייהנו.

 

עוגת הגבינה פשוטה וקלה להכנה ובשבילי היא קינוח אולטימטיבי. במשך השנים פתחתי מתכון לאוהבי המתוק השומרים במקביל על המשקל. עוגת הגבינה שלי הפכה לשם גנרי וכך הבנתי שהצלחתי. המתכונים שנבחרו דג מוסר אפוי ועוגת גבינה.

 

דג מוסר ים (מתכון של אימא אהובה)

מה צריך:

4 דגי מוסר ים כ"א כ- 600 גרם

2 עגבניות פרוסות לרצועות

פרוסות לימון כבוש (אני ספרתי 8 פרוסות) ...

2 כפות שמן זית

1 בצל גדול פרוס

מלח גרוס ופלפל שחור גרוס

5 שיני שום כתושות

 

מה עושים:

בקערה מערבבים את כל חומרי הרוטב מטבילים את הדג ברוטב מעל וגם תוך בטן הדג ואופים בחום של כ- 180 כ- 40 דקות עד להשחמה. מגישים מיד.

 

  • המתכונים הנוספים של "חלי ממן" בגיליון החדש - השבוע בדוכנים

 

מירי בלקין – הבעלים של "מירי בלקין"

השאלון:

אז איך עוברים עליך החגים?

בארוחות חג עם בני המשפחה ובטיולים בארץ וגם בחו"ל.

מהו המאכל של תקופת החגים שאינך עומדת בפניו?

גפילטע פיש המאכל האהוב עלי. ואני אוכל בהנאה גדולה.

מהו הטריק שהכי עוזר לך באופן אישי לעבור את החגים מבלי להשמין?

השיטה שלי היא לוותר על פחמימות מחמש אחה"צ להוציא ארוחות חג שאז אני אוכלת גם פחמימות בערב.

מה המנטרה שאת משננת למרזות שלך בתקופת החג?

לא לצפות לירידה בתקופת החגים אלא המטרה היא לא להשמין.

ואם "חגגת" בחגים מה את מציעה לעשות ביום שאחרי?

לחזור לשגרה מיד כי מה שעולה מהר יורד מהר.

מה את מאחלת לעצמך לשנה החדשה?

בריאות נחת מהמשפחה ועבודה פוריה.

מדוע בחרת לתת לנו את המכונים שנתת?

את מתכון האורז והכרוב אני מעבירה לחניכים שלי כבר 30 שנה. מתכון מנצח גם טעים וגם משביע. והמרק מפני שבתהליך ההרזיה מרק מאד משביע ומרגיע והוא גם נראה נהדר וטעים מאד.

 

מרק כתומים

מה צריך:

2 כפות שמן זית

2 בצלים קלופים וקצוצים

2 שיני שום

2 גזרים חתוכים לקוביות

2 בטטות או תפוחי אדמה או אחד מכל אחד חתוכים לקוביות

1 כוס עדשים כתומות

4-5 קישואים חתוכים לקוביות

5 כוסות מים רותחים

1 כף אבקת מרק בטעם עוף (או מלח ופלפל לפי הטעם)

תבלינים מומלצים: כמון,כורכום ומעט שורש ג'ינג'יר מגורר.

 

מה עושים:

מאדים את הבצל,שום והגזר בשמן מוסיפים את שאר המרכיבים והמים. מבשלים כחצי שעה עד לריכוך הירקות. לאחר שהירקות רכים מוסיפים את התבלינים ומבשלים עוד כחמש דקות. ומעבירים לבלנדר (או מוט ריסוק) לטחינה.

 

  • המתכונים הנוספים של "מירי בלקין" בגיליון החדש - השבוע בדוכנים