האם מותר לכם לצום?

לא כל אחד יכול לצום. מצבי בריאות מיוחדים מצריכים התייחסות: קשישים, נשים הרות ומיניקות וכל מי שסובל מבעיה בריאותית זמנית או כרונית, או מי שנוטל תרופות - טוב יעשו אם ישאלו בעצת הרופא לגבי האפשרות לצום.

 

חמישה ימים לפני הצום

כדאי להפחית בהדרגה את צריכת המשקאות המכילים קפאין כמו קפה, תה, קולה וקקאו. אם אתם נמנים עם המכורים שלא מתחילים את הבוקר בלי שני ספלים לפחות, כדאי שתדעו שכמו בכל התמכרות גם כאן יופיעו תופעות של גמילה והן יציקו לכם במהלך הצום. לכן כדי למנוע תופעות כמו כאבי ראש, בחילות ועוד, הפחיתו בהדרגה משקאות עשירי קפאין.

 

יומיים לפני הצום

הפחיתו בצריכת הפחמימות (לחם, אורז, פסטה, דגני בוקר וכו‭,('‬ כדי ליצור רעב לפחמימות, שירוקן את השרירים ואת הכבד ממאגר הפחמימות שבהם, רק כדי למלא את החסר יום לפני תחילת הצום.

כדי לא לסבול מנפיחות במערכת העיכול ביום הצום כדאי להימנע מאכילת ירקות ממשפחת המצליבים (כרוב, כרובית, ברוקולי, כרוב ניצנים‭,(‬ קולרבי, צנון, צנונית וקטניות.

הרבו לשתות: עשר כוסות ביום לפחות, רצוי בעיקר מים וחליטות צמחים.

 ‭

יום לפני הצום

העמיסו פחמימות: שלבו אותן בכל ארוחה, כדי להגדיל ככל הניתן את מאגר הפחמימות בכבד ובשרירים. מאגר זה, שיתפרק בהדרגה במהלך יום הצום, יאפשר אספקת אנרגיה ויקל את הרעב.

 

אל תסמכו רק על הארוחה המפסקת. כדאי לאכול, במשך כל היום קודם לצום, ארוחות קטנות וקלות: כל שעתיים־שלוש כריך או יוגורט עם גרנולה, פירות או דגני בוקר עם חלב. בדרך זו שומרים על אספקת כמות קבועה של פחמימות לדם ולמוח.

 

הימנעו מארוחות כבדות, עשירות בשומן או במזונות כבדים לעיכול כמו בשרים שמנים, קטניות וכו‭.'‬ הן יעמיסו על מערכת העיכול ויקשו את הצום.

 

אכלו הרבה ירקות. הם יוסיפו למערכת העיכול סיבים, שיאטו את מעבר הפחמימות לדם ויסייעו בשמירה על יציבות רמות הסוכר בדם.

 

המשיכו לשתות הרבה. כמות השתייה תשפיע על התחושה הכללית בזמן הצום ותמנע כאבי ראש או התעלפויות, חלילה.

 

הימנעו משתייה מתוקה. נדמה לכם ששתייה ממותקת תספק לגופכם את כמות הסוכר שיחסר לו במהלך הצום? ההפך הוא הנכון. משקאות מתוקים רק מגבירים את הצורך במתוק.

 

הימנעו מקפאין. משקאות עשירים בקפאין מאיצים את מתן השתן וגורמים לדילול מאגר הנוזלים בגוף כבר בשעות הראשונות של הצום. אם הצלחתם להרגיל את הגוף לכמות קופאין קטנה בימים הקודמים, טוב תעשו אם לא תשתו קפה ביום זה, או לגמו ספל אחרון רחוק ככל האפשר ממועד תחילת הצום.

 

הימנעו משתיית אלכוהול. הוא משפיע על מערכות הגוף השונות ויגרום לקשיים במהלך הצום כגון חולשה, כאבי ראש וכו'.

 

 

הימנעו משתיית קפאין בסמוך לצום (צילום: shutterstock)
הימנעו משתיית קפאין בסמוך לצום (צילום: shutterstock)

 

 

ארוחה מפסקת

הרכב הארוחה המפסקת משמעותי לשמירה על תחושת שובע ארוכת טווח אשר עשויה להקל את הצום. אם אתם חושבים שארוחה גדולה ועמוסה עד כדי "התפוצצות" תדחה את תחושת הרעב, חשבו שוב. ארוחה שכוללת מזון מטוגן ועתיר שומן תקשה על העיכול ועל הצמים.

 

מומלץ לאכול פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך: אורז מלא, כוסמת, עדשים, אפונה, שעועית, לחם מחיטה מלאה, בטטות, תפוחים, חומוס, פסטה מחיטה מלאה, כוסמת, אגסים, שזיפים, אשכוליות, פולי סויה ודייסת שיבולת שועל. כל אלה יסייעו לתחושת שובע.

 

לצד הפחמימות חשוב לשלב גם חלבונים, שיס סייעו בשמירה על תחושת שובע ארוכת טווח: בשרים דלי שומן כמו עוף, הודו או דג או מוצרי חלב דלי שומן או טופו.

 

להשגת תחושת שובע רצוי לשלב בארוחה תוספת מתונה של שמנים מאיכות טובה כמו שמן זית, אבוקדו, טחינה, שקדים, אגוזים וגרעינים.

 

הימנעו מתיבול דומיננטי: מלוח, חריף או חמוץ מאוד. מליחות גבוהה תגרום לצמא. חריפות וטעמים חזקים אחרים עשויים לגרום לצרבת. הכינו מזונות הדורשים תיבול קל של עשבי תיבול והתענגו על הטעם הטבעי של האוכל.

 

למרות הפיתוי שבדבר, לא רצוי לסיים את הארוחה המפסקת במאכל מתוק. המתוק גורם להפרשת אינסולין מוגברת, אשר יעורר את תחושת הרעב לאחר שעות ספורות.

 

כדאי לסיים את הארוחה בשתיית תה ירוק. לפי הרפואה הסינית הוא משפר את עיכול השומנים, מרגיע את מערכת העיכול ומכין אותה לצום.

 

הקפידו לאכול את הארוחה המפסקת בנחת, לא במהירות בשאיפה להגיע לתחושת שובע נעימה.

 

לאחר הארוחה המפסקת ובמהלך הצום לא מומלץ לעשות פעילות גופנית מאומצת שגורמת לצמא ורעב. כדאי גם להימנע מחשיפה לשמש כדי למנוע איבוד נוזלים.

 

  • טיפ מצוין ממחלקת צמחי המרפא: לפני הצום שתו כוס מים מהולה בשתי טיפות שמן אשכוליות. במהלך הצום טפטפו מספר טיפות על גבי מטפחת בד והריחו מדי פעם – שמן האשכוליות מעניק תחושת רעננות ומועיל גם במצבים של כאבי ראש, שעלולים להתפתח במהלך הצום.

 

מומלץ לאכול פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך, כמו אורז מלא (צילום: shutterstock)
מומלץ לאכול פחמימות בעלות אינדקס גליקמי נמוך, כמו אורז מלא (צילום: shutterstock)

 

‬ארוחה מתחלת

 

את הצום רצוי לשבור בשתיית משקה בטמפרטורה פושרת. המתאימים ביותר הם תה, חליטת צמחים או מרק. חשוב להחזיר לגוף תחילה נוזלים ורק לאחר מכן מלחים ופחמימות.

 

לאחר כחצי שעה אפשר לאכול ארוחה קלה של מרק צח עם מעט אטריות, או כוס תה עם פרוסת עוגה, או פרוסת חלה מרוחה בדבש.

 

לאחר שעה או שעתיים אפשר לאכול ארוחה גדולה יותר, המכילה חלבון ופחמימה: מרק עם קציצות עוף והודו, למשל. אפשר גם לשלב דג עם דגן כלשהו או פשטידה על בסיס מוצרי חלב, פסטה וירקות. אל תעמיסו על מערכת העיכול מזון עשיר בשומן. תנו לה להתאושש מהצום.

 

חשוב לאכול לאט וללעוס היטב את המזון. כך, מערכת העיכול תקבל את המזון בהדרגה.

 

  • הכותבת היא דיאטנית קלינית ‭.M.Sc‬ מטפלת NLP בהשמנה ובשינוי אורח חיים