image2 psr
Project Sunroof - מיפוי פוטנציאל סולארי באצטדיון בסן פרנציסקו. מקור: Google

כששני כוחות-על כמו השמש וגוגל נפגשים, ברור שייצא מזה משהו מעניין. לאחרונה חשפה גוגל פרויקט חדש, Project Sunroof, שמטרתו היא לעודד שימוש באנרגיה סולארית. בעזרת הפיתוח ניתן יהיה לבדוק אם משתלם להתקין מערכת לייצור אנרגיה סולארית פוטו-וולטאית על הגג, כמה אנרגיה ניתן יהיה לייצר, וכמה כסף ייחסך למתקינים לאורך השנים. הפרויקט בא להפיג את  החשש מהתקנת מערכת סולארית, הנובע לעיתים מחוסר ידע ומדעות קדומות, וזאת על אף שהוכח כי עלויות הייצור של חשמל סולארי יורדות מדי שנה.

המערכת החדשה משתמשת במפות ובתצלומי אוויר של גוגל ובמאגרי מידע נוספים כדי למפות נקודתית את פוטנציאל הייצור של האנרגיה הסולארית. המידע הרלוונטי כבר קיים ברשת ואינו מורכב במיוחד, אבל למערכת החדשה יש יתרונות משלה: זמינות, מהירות וביטול הצורך לעלות לגג למדידות, שכן המיפוי התלת-ממדי של הבתים כבר קיים בבסיס הנתונים של גוגל.

שילוב בין מפות
שילוב בין תצלומי אוויר של גוגל יחד עם מאגרי מידע נוספים לצורך מיפוי פוטנציאל ייצור האנרגיה הסולארית. מקור: Google

השירות זמין כרגע כפיילוט בשלושה מקומות בארצות הברית: אזור המפרץ בסן פרנציסקו, העיר פרסנו שבקליפורניה ואזור בוסטון. אם ביתך ממוקם באחד האזורים הנ"ל, כל שנדרש הוא להזין את הכתובת, והמערכת תחשב את כמות האנרגיה הסולארית על הגג לאורך כל השנה בהתחשב בנתונים שונים כגון כיוונים, מסלול השמש, צל, מבנים שכנים ומידע סטטיסטי על הטמפרטורה ומצב העננות באזור, שעשוי להשפיע על תפוקת המערכת.

הסרטון הבא מדגים את התהליך:

בסיס הנתונים משלב גם מידע כלכלי עדכני לגבי עלויות המערכת וחוקי המיסוי הרלוונטיים. כשמזינים דוגמה של חשבון החשמל, אפשר לקבל המלצה על גודל המערכת הסולארית שכדאי להתקין. אפשר גם לקבל הפניה למתקינים מהאזור, שירות שבוודאי מממן את קיומה של המערכת ותורם לתאגיד גוגל.

ניתוח כדאיות כלכלית להתקנה סולארית על הגג, Project Sunroof  - Google
ניתוח כדאיות כלכלית להתקנה סולארית על הגג

הבחירה להתחיל את הפיילוט בארצות הברית, מקום מושבה של גוגל, נראה טבעי וגם נכון מבחינה אנרגטית וכלכלית. מחקרים המשווים את ייצור החשמל הסולארי במקומות שונים בעולם נכון ל-2012, מלמדים שארצות הברית וסין, למרות שטחן הנרחב, אחראיות רק לכ-14 אחוז  מייצור האנרגיה הסולארית בעולם, בעוד שגרמניה בלבד אחראית ליותר מ-32 אחוז.

התפלגות יצור האנרגיה הסולארית בעולם בשנת 2012. מקור: cleantechnica
התפלגות יצור האנרגיה הסולארית בעולם ב-2012. מקור: cleantechnica

בישראל המצב לא מעודד, למרות הכמות הגדולה של שעות שמש והירידה בעלויות הייצור של חשמל סולארי. ייצור החשמל הנקי שאינו מפחם או מגז עמד בשנה שעברה על שני אחוזים בלבד, רחוק מאוד מהיעד שהוצב - חמישה אחוזים. אבל לא בטוח שהגברת המודעות הציבורית לנושא היא שתעזור. פתרון יעיל יותר הוא טיפול בחסמים הכבדים המעכבים את היישום בשטח, כגון ריבוי הליכי ביורוקרטיים, מחסור בהקצאות, חוסר יציבות בהחלטות רגולטוריות המייצר מצב של אי-ודאות כלכלית, ועוד. ב-2012 פעלו בארץ כ-150 חברות סולאריות, וכיום נותרו רק 20 חברות פעילות. רוב האחרות התייאשו, נסגרו או העבירו את הפעילות בחו"ל. בארץ אפילו היישומים הבסיסיים לא מתקיימים מספיק, שלא לדבר על התקנות פורצות דרך המשלבות בין ייצור אנרגיה סולארית לאדריכלות, שאותן תיארנו בעבר.

פבליון סולרי באוניברסיטת פוטסדם בתכנון Architects Ortner + Ortner צילום:
דוגמה מעוררת השראה לשילוב בין אדריכלות לייצור חשמל סולארי באוניברסיטת פוטסדאם בגרמניה. תכנון: Ortner&Ortner Baukunst צילום: Schnepp Renou
זכוכית סולרית פיתוח של אוניברסיטת UCLA  צילום
פיתוח חדשני של אוניברסיטת UCLA: זכוכית סולארית בשקיפות של 70%. צילום: Dr. Rui Zhu , UCLA