החודש, לפני 87 שנים, אמיליה ארהארט הפכה לאישה הראשונה שטסה סולו מעל כל יבשת אמריקה. אבל את הפרסום שלה השיגה הטייסת חודשיים לפני כן, כשהייתה האשה הראשונה שטסה מעל האוקיינוס האטלנטי. הישגיה האוויריים ואופייה של ארהארט יחד עם היעלמותה המסתורית ב-1937, הפכו אותה לסמל לכוח נשי. אבל גם למי שנחשבת לאייקון יש כמה סודות.

 

1. גבר יצר את הסיפור שלה

 

ארהארט הפכה לאשה נערצת עוד בחייה, אבל לולא המנהל שלה, ולימים בעלה, ג'ורג' פוטנם, ספק אם היא היתה מגיעה לאותם הישגים.

 

פוטנם היה המוציא לאור של ספרו של צ'ארלס לינדברג, האדם הראשון שטס מעל האוקיינוס האטלנטי. פוטנם היה איש שיווק קר ומיומן שתפס את לינדברג מיד כשסיים את הטיסה וסגר אותו בדירה למשך 40 יום עד שסיים את הספר שהיה להצלחה. פוטנם ידע שההצלחה הבאה תבוא מסיפור של אישה ותכנן לעשות זאת עם איימי גסט. בעלה של גסט התנגד לעניין ופוטנם נאלץ למצוא מחליפה מהר.

 

ארהארט הייה בעלת ניסיון טיסה, ודמתה פיזית ללינדברג, אז פוטנם ארגן לה טיסה במהירות לפני שמישהו אחר יגנוב את הרעיון. בטיסה הראשונה שלה מעל האוקיינוס האטלנטי ב-1928, ארהארט טסה עם טייס ומכונאי, ישבה בחלק האחורי של המטוס והיתה אחראית על המפות. אפילו היא עצמה הודתה, כשהעיתונים היללו אותה, שעשתה מעט מאוד.

 

כמובן שב-1931 היא כבר טסה סולו מעל האוקיינוס האטלנטי והוכיחה את יכולותיה. אבל עדיין היה שם גבר אחד שלקח לא מעט קרדיט על הצלחתה.

 

דומה לו? צ'ארלס לינדברג, הטייס הראשון שחצה את האוקיינוס האטלנטי (צילום: gettyimages)
דומה לו? צ'ארלס לינדברג, הטייס הראשון שחצה את האוקיינוס האטלנטי (צילום: gettyimages)

 

2. היא שיקרה לגבי הגיל שלה

 

למרות שהפכה סמל לפמיניזם, אין זה אומר כי ארהארט נטשה כל סממן נשי. איך זה בא לידי ביטוי? היא הורידה כמה שנים מגילה האמיתי. כבר בגיל 22, כשנרשמה ללימודי טרום רפואה באוניברסיטת קולומביה, היא גילחה שנה מהגיל שלה, ובהמשך הורידה שנה נוספת.

 

לפני שעלתה לטיסה האחרונה שלה, אמר לה כתב של ההראלד טריביון שלדעתו ישנו רק סיכוי של 50 אחוזים שתצליח. היא לא התנגדה והוסיפה שאינה דואגת לעצמה, אלא לנווט שלה. "לי יש רק אובססיה אחת", היא אמרה לכתב, "פחד קטן ונשי להזדקן. כך שלא ארגיש מאוד מרומה אם לא אחזור מהטיסה". לא רק שהיא לא חזרה - היא נעלמה, כך שלמעשה נותרה צעירה לנצח.

 

3. היה לה קו אופנה משלה

 

הנשיות של ארהארט התבטאה בעוד כיוון – היא אהבה להתלבש יפה. טוב, לא ממש.

 

בתחילת דרכה, אחרי שחצתה את האוקיינוס האטלנטי, ארהארט התלבשה בצורה שנחשבה די גברית והעיתונים מיהרו להשוות אותה לצא'רלס לינדברג. הם אפילו קראו לה "לינדי בדראג". כשטסה היא נעלה נעליים גבוהות ישנות, מכנסיים מהוהים, מעיל עור עתיק, קסדה ומשקפי טיסה. כשלא טסה לבשה די אותו דבר רק בלי הקסדה והמשקפיים.

 

אך אחרי טיסת הסולו שלה, ארהארט ובעלה רצו למצוא ספונסרים לטיסה הבאה שלה ובחרו בתחום האופנה. בעזרת סטייליסטים הם הוסיפו זוהר לבגדיה ולמראה הכללי שלה ושכנעו חברת אופנה אמריקאית כי ארהארט תוכל למכור בגדים. תחת שם החברה החלו למכור ליין בגדים עם החתימה של הטייסת. הבגדים, כמו מעיל עור או ז'קט רוח, נועדו לחקות את בגדי הטיסה של ארהארט אך בקו שמרני ונשי. ארהארט טענה שרצתה להביא את היופי שמצאה בטיסה לכל הנשים, במחירים שאינם ממריאים. מלבד אופנה, היא כנראה גם אהבה משחקי מילים.

 

קו האופנה לא באמת הצליח ונעלם די מהר מהחנויות. 80 שנה אחר כך, ב-2011, השיק ז'אן פול גוטייה קו אופנה בהשראת הטייסת המפורסמת.

 

הקולקציה של ז'אן פול גוטייה בהשראת אמיליה ארהארט (צילום: gettyimages)
הקולקציה של ז'אן פול גוטייה בהשראת אמיליה ארהארט (צילום: gettyimages)

 

4. היא היתה קצת צבועה

 

לפחות בכל הנוגע ללימודים. לעתים קרובות ארהארט הרצתה באוניברסיטאות על מנת לעודד נשים לפתח קריירה, דחקה בנשים ללמוד מקצועות אשר בדרך כלל נשלטו על ידי גברים, כמו הנדסה, והציעה להן לדחות את נישואיהן עד שישיגו תואר. אבל ארהארט עצמה מעולם לא סיימה את לימודיה. למעשה, היא היתה די רחוקה מכך.

 

היא אמנם נרשמה ללימודי טרום רפואה ב-1919 לאחר שהתנדבה לטפל בפצועי מלחמת העולם הראשונה, אך למרות שציוניה היו טובים, עזבה לאחר שנה והמשיכה להתמקד בתעופה. ב-1925 נרשמה שוב ללימודים ושוב עזבה ובהמשך אף לקחה קורסי קיץ באוניברסיטת הרווארד וניסתה לקבל מלגה ללימודים באוניברסיטת הטכנולוגיה של מסצ'וסטס. כשלא השיגה את המלגה נטשה את רעיון הלימודים לגמרי.

 

 

5. נישואים לא עניינו אותה

 

לפני שארהארט הסכימה להתחתן עם פוטנאם, הוא הציע לה נישואים שש פעמים. בסופו של דבר היא הסכימה, אבל ביום החתונה הגישה ארהארט הסכם טרום נישואים לבעלה ובו כמה תנאים הכרחיים.

 

"קודם כל", נכתב שם,"אתה יודע כמה אני לא רוצה להתחתן, וחוששת שהנישואים יפגעו בסיכויי הקריירה שלי להתקדם. אני חשה כרגע שהנישואים מטופשים, למרות שאני יודעת שיש אלמנטים שיפצו על התחושה הזו, אך אני חוששת להביט קדימה".

 

בהמשך ארהארט אומרת שאינה מצפה לנאמנות מבן זוגה ושאינו יצפה לכך ממנה, וכי הפיתרון הטוב ביותר לנישואיהן הוא כנות במקרה שמישהו מהם יתעניין באדם אחר. בנוסף, היא מפצירה בפוטנאם, שלא יפגעו בעבודה ובהנאה האחד של השניה ומבקשת את אישורו לעזוב את הנישואים אחרי שנה אם לא תמצא בהם אושר. בסוף, בפסקה האחרונה, היא אומרת שתעשה הכל כדי לתת לו את המיטב שבה. תכלס, די מגניב.

 

הגבר מאחורי הטייסת. ג'ורג' פוטנם ואמיליה ארהארט (צילום:  Official family photographer c. 1930s, cc)
הגבר מאחורי הטייסת. ג'ורג' פוטנם ואמיליה ארהארט (צילום: Official family photographer c. 1930s, cc)

 

6. היא לא מתה

 

לפחות שמועה אחת טוענת שארהארט חיה בניו ג'רזי עד שנות ה-70. כמובן, שהסיפור המוכר הוא שארהארט נעלמה בטיסת האחרונה בה ניסתה להקיף את העולם. יש הטוענים שהתרסקה בים ויש הטוענים כי היפנים לכדו אותה ושמו אותה בשבי. אבל קולונל קולין ריינק טוען בספרו מ-2003 'אמיליה ארהארט שרדה' כי אישה בשם איירין בולאם שנפטרה בניו ג'רזי ב-1982, היא ארהארט שחזרה לארצות הברית מהשבי היפני.

 

ריינק אינו הראשון לחבר בין ארהארט לבולאם, וכבר בשנות ה-70 ג'ו קלאס, בספרו 'אמילה ארהארט חיה!' טען, על בסיס דמיון פיזי, כי השתיים הן אחת. רק שאז בולאם תבעה אותו וספרו ירד מהמדפים.

 

כאמור, ב-2003 הוציא ריינק את השמועה מהבוידעם והוסיף בספרו ממצאים חדשים של חוקרים אחרי המוות. בנוסף, השתמש בתוכנה שעשתה הדמיית זקנה לאמיליה ארהארט (איך היא היתה נראית בגיל מבוגר) ויצא שהיא שתי טיפות מים בולאם.

 

בסופו של דבר ב-2006, הנשיונל ג'אוגרפיק שכר חוקר מקרי מוות משלו שמצא כי השתיים אינן אותה אישה. אנחנו לא לוקחים שום צד. מי יודע, אולי היא חיה על אותו אי עם אלביס וג'ון לנון.

_______________________________________

 

עוד באותו נושא:

  • ריבר פניקס: האם היה לו סיכוי טוב להינצל?