אם יש אוכל שמזכיר לי את הבית זה עוף עם תפוחי אדמה. עוף פשוט שאמא בישלה במים בבוקר, לפני שיצאה לעבודה - ושאבא השתדל לעשות ממנו מטעמים לאחי ולי. הכמות היתה מחושבת היטב: בדיוק מנה אחת לכל אחד מאתנו, כי אוכל לא זורקים ולא אוגרים. אין לי הרבה זיכרונות של אוכל מהבית, אבל עוף עם תפוחי אדמה תמיד מחזיר אותי לטעם העוף ההוא.

ואז אני מתבוננת בקופסת המסמכים שנשארה לי מההורים: קופסת ברזל קטנה, שפעם גם היה לה מפתח, שהכילה את כל המסמכים שאמא ואבא חשבו שצריך לשמור - וגם אחרי 60-50 שנה עדיין לא היתה מלאה.

בכל פעם מחדש אני מתיישבת על המיטה, מוציאה כל נייר, כל פנקס וכל מסמך, ומניחה לידי מסביב לקופסת הברזל. אני בוחנת כל פנקס חבר, תעודה או מכתב, את הכתובה של ההורים - וגם כמה סמלים שקיבל אבא במלחמות שהשתתף בהן. בכל פעם שאני יושבת ועוברת על תכולת קופסת הברזל אני חשה שההורים עדיין כאן אתי, מעיינים במסמכים ונזכרים בכל אחד מהמאורעות שהולידו כל בול, חתימה וסמל.

 

מספיק מקום לחיים שלמים. קופסת הברזל ששימשה את הוריה של אסנת (צילום: אסנת לסטר)
מספיק מקום לחיים שלמים. קופסת הברזל ששימשה את הוריה של אסנת (צילום: אסנת לסטר)

 

תבשיל עוף בשכבות עם תפוחי אדמה, חצילים ובצל

מתכון של רחל טביב מגבעת המורה.

 

מרכיבים

6-4 מנות

 

  • 1 שמן לטיגון
  • 1 עוף, מחולק ל-4 מנות או יותר
  • 1 חציל חתוך לשמיניות או לפרוסות עבות
  • 2 בצלים חתוכים לפרוסות בעובי כ-1/2 ס"מ
  • 2 תפוחי אדמה קלופים, חתוכים לפרוסות בעובי 4-3 מ"מ
  • 2 עגבניות גדולות ובשלות, חתוכות לפרוסות בעובי כ-1/2 ס"מ
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית כורכום
  • 1 לימון פרסי יבש או 1 לימון טרי פרוס

 

אופן ההכנה

  1. מחממים שמן בסיר רחב ומטגנים בו את נתחי העוף מכל הצדדים, עד להזהבה. מוציאים מהסיר לצלחת.
  2. מוסיפים לסיר את החצילים ומטגנים עד להזהבה. מוציאים לצלחת נפרדת ומכבים את האש.
  3. מרפדים את תחתית הסיר בפרוסות הבצל ומתבלים במלח, פלפל שחור וכורכום. מניחים על הבצל בשכבות את תפוחי האדמה, החצילים, העוף והעגבניות, ומתבלים בין שכבה לשכבה.
  4. מניחים מעל את הלימון הפרסי (או פרוסות הלימון) ויוצקים לסיר 1/2 כוס מים חמים. מכסים, מביאים לרתיחה ומבשלים על אש קטנה שעה וחצי עד שעתיים.

 

תבשיל שוקי עוף בשכבות עם תפוחי אדמה ופטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל שוקי עוף בשכבות עם תפוחי אדמה ופטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)

 

תבשיל שוקי עוף בשכבות עם תפוחי אדמה ופטרוזיליה

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

5-4 מנות

 

  • 3 כפות סומק
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/2 עד 3/4 כוס שמן זית
  • 1 בצל גדול פרוס
  • 2 צרורות פטרוזיליה, קצוצים
  • 2 תפוחי אדמה גדולים, קלופים וחתוכים לפרוסות בעובי 4-3 מ"מ
  • 8-6 שוקי עוף
  • מים חמים

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערית את כל התבלינים.
  2. יוצקים לסיר את שמן הזית. מניחים בתחתית הסיר את פרוסות הבצל, ומפזרים עליהן כשליש מהפטרוזיליה ומתערובת התבלינים.
  3. מסדרים בסיר את פרוסות תפוחי האדמה ושוב מפזרים כשליש מהפטרוזיליה ומתערובת התבלינים.
  4. מוסיפים לסיר את השוקיים ומפזרים עליהן את יתרת הפטרוזיליה והתבלינים.
  5. יוצקים לסיר מים חמים עד למחצית מגובה המצרכים. מביאים לרתיחה ומכסים. מנמיכים לאש קטנה ומבשלים כשעה וחצי.

 

פשטידת עוף עם בצל (צילום: אסנת לסטר)
פשטידת עוף עם בצל (צילום: אסנת לסטר)

 

פשטידת עוף עם בצל

במתכון הזה (של ניצה בהיר מחיפה) אין אמנם שכבות, אבל הוא מתאים מאוד למי שמחפש מה לעשות עם שאריות עוף.

 

מרכיבים

2 תבניות אינגליש קייק בגודל 10X30 ס"מ

 

  • 750 גרם בשר עוף מבושל, קצוץ
  • שמן לטיגון
  • 4 בצלים קצוצים
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף אבקת מרק עוף
  • 1 כפית כורכום
  • 2 כפות אבקת מרק פטריות
  • 2 כפות גדושות מיונז
  • 3 ביצים טרופות
  • 2 כפות קמח
  • לציפוי התבנית: שמן, פירורי לחם

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מחממים במחבת שמן ומטגנים את הבצל עד להזהבה. מוסיפים את התבלינים, מערבבים ומכבים את האש. נותנים לתערובת להתקרר.
  3. מוסיפים לתערובת את העוף, המיונז, הביצים והקמח ומערבבים.
  4. מרפדים את התבנית בנייר אפייה. משמנים את הנייר ומפזרים עליו פירורי לחם. מעבירים את תערובת הפשטידה לתבנית ואופים כ-30 דקות, עד שקיסם שננעץ במרכז הפשטידה יוצא נקי.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע