מאת דקל גודוביץ

הסטודנט: רפאל קורן (28)

מחלקה: אדריכלות, בצלאל

מנחים: ארז אלה, מתן ספיר, ברק פלמן

2 חתך מצב קיים - ״איכויות צבאיות״
חתך של בסיס צבאי נטוש בעמק בית שאן. מימין נהר הירדן, משמאל התצפית. מה לעשות עם זה?

הסטודנט הטוב ביותר במחזור הבוגרים הנוכחי של לימודי האדריכלות בישראל הוא רפאל קורן מבצלאל. אחרי סיור בכל תערוכות הבוגרים (למעט אריאל שיציגו בסוף השבוע), אני חושב שאם יש פרס שצריך להיות מוענק למישהו מכל הבוגרים השנה, צריך לתת אותו לקורן, שכרגע עושה את דרכו לניו יורק כדי לעשות סטאז' באחד המשרדים הגדולים בעיר, כנראה OMA.
עבודתו עוסקת בנושא אקטואלי ונפיץ ביותר: הקשר בין צה"ל לנדל"ן. הצבא, שמחזיק אדמות יקרות במקומות אסטרטגיים במרכז, במבנים היסטוריים ובנקודות תצפית מרהיבות בפריפריה ולאורך הגבולות - הוא שהוא אחראי במידה רבה על מצוקת הנדל"ן ומחירי הבתים הנוסקים.

מחנה נטוש כפר ילדים עפולה

מחנה נטוש ככפר ילדים פוטנציאלי. עפולה (צילומים: רפאל קורן, מתוך עבודת הגמר שלו)

קורן, שגדל בטבעון ולמד בחינוך האנתרופוסופי בקיבוץ הרדוף, שירת כפקח טיסה בשירותו הסדיר. בעבודת הגמר שלו הוא חקר את הנושא, צילם מוצבים ובסיסים נטושים המהווים 6% מכלל נכסי הצבא, כתב ספר מעמיק הכולל 109 עמודים (!), והתרכז לא בבסיסים היקרים ובמפעלי תע"ש שבאזורי הביקוש במרכז הארץ (שחלקם כבר מועבר למכירה משיקולי נדל"ן), אלא דווקא במוצבים שננטשו באזור הספר של עמק בית שאן. זה קרה מאז שנות ה-80, וביתר שאת לאחר הסכם השלום עם ירדן.

חתך עקרוני לטיהור מים
בריכות הדגים מזהמות את הנחלים בעמק, מזהיר קורן, ומציע חתך עקרוני לטיהור המים שנפלטים מהן. זאת, בעזרת שיטות אקולוגיות ולא מזהמות

המועצה האזורית עמק בית שאן שינתה בינתיים את שמה, ומיתגה עצמה מחדש כ"מועצה האזורית עמק המעיינות", זאת בניסיון כושל להיות מוקד תיירותי ולהתרחק מהעיירה שנמצאת במרכזה. למה הניסיון כושל? לטענת קורן, בעיקר בגלל זיהום הנחלים כתוצאה מחקלאות המבוססת על בריכות דגים, תעשייה וייבוש הירדן. קורן מזהה את הפוטנציאל העצום באזור, ומציע בעבודת הגמר לשלב בין עמק המעיינות השופע, טיהור אקולוגי של מי-הפלט של בריכות הדגים שמזהמים את הנחלים, ואזרוח מוצבי צה"ל הנטושים לאורך הגבול כחלק מחוויה תיירותית כוללת באזור. במקום מיליטריזם - מילי-טוריזם.

מפת המוצבים
מפת המוצבים התיירותיים שיצר קורן: מפעל תיירות שהקים הצבא

מצחיק ככל שזה יישמע, מצבו של עמק בית שאן היה טוב יותר כשהיה מצב מלחמתי באזור.
"לגמרי. זה גם עלה משיחות עם אנשים במקום. היישובים היו פעם חזית אידאולוגית, קו עימות, היו תקציבים, היה צבא, היו מתנדבים. היום זה פשוט פריפריה, על כל מה שמשתמע מזה בארץ. אם רוצים להיות קצת פואטיים, אפשר להגיד שכאשר יש לנו בעיות ביטחוניות, קיימים תו''לים (תורות לחימה) מאוד ברורים וכולם יודעים מה לעשות. אבל אין לנו באמת תו״ל שלום. אנחנו קצת אובדי עצות. הגבול שקט מאז שנות ה-80, ועדיין כל התשתית הצבאית - על המוקשים, המוצבים והכלים במטבח - עומדת".

מפת בסיסים נטושים
מפת בסיסים נטושים שיצר קורן, על סמך מידע שקיבל ממשרד הביטחון ומקורות אחרים

תוך שימוש ברשת הדרכים בין המוצבים, בנייה תת-קרקעית קיימת, ונקודות התצפית האסטרטגיות שלהם, קורן מציע להפוך שישה מוצבים ממפגע למוקד משיכה. הוא מציע לייצר במוצבים אתרי תיירות, כדלקמן: מוצב תצפית על נדידת ציפורים (זהו מסלול הנדידה העיקרי שלהן); מוצב יקב; מוצב פארק המאפשר לינה בחיק הטבע; מוצב אמפיתיאטרון לאירועים; והפיכת רשת הדרכים הצבאיות למסלול אופניים והליכה.
לא הבנתי למה לא הצעת לינה במוצבים. למיטב ידיעתי, יש כבר תקדימים כאלה.
"ברמת הגולן יש את 'קופי ענן', מוצב בהר בנטל שהפך לבית קפה. ליד אילת הוסב מוצב לגן בוטני, ובערבה מוצב הפך למלון בוטיק. בצרפת, הבונקרים בקו מאז'ינו הפכו לאזור תיירות. בגדול אין לי התנגדות ללינה, פשוט הרגשתי שזה פחות מתאים למקום, והעדפתי להציע לינה כחיזוק כלכלי בתוך היישובים עצמם. הרעיון של הפרויקט הוא לעשות שינוי ברצועת הביטחון במינימום מאמץ, ולשמר את ערכי הטבע והסביבה הנופית החקלאית. הכוונה היא שהתשתית הצבאית תהפוך למגנט תיירות אזורי, שיוביל לפיתוח יותר אינטנסיבי של תשתית נלווית - לינה והסעדה ביישובים עצמם. לא רציתי להפוך את רצועת הביטחון ללאס וגאס, אלא יותר לשמר את הערכים שכבר יש בה, ורק לחשוף אותם ולייצר בעזרתם איזשהו ערך מוסף".
איך הגעת לנושא הצבאי?
"אני מאוד אוהב לטייל. אחד הדברים שתמיד בולטים לי בהסתובבות בארץ הוא הדומיננטיות הצבאית במרחב, שאנחנו כאזרחים, מסיבות שאפשר להבין, נוטים לקבל כמובנת מאליה. אבל כשעוצרים רגע ומסתכלים באמת מה קורה מעבר לגדר ולשלט של 'שטח צבאי סגור', מתחילה להתפוגג קדושת הביטחון ועולות כל מיני תהיות".

צילומי מוצבים עמק הירדן
מוצבים נטושים בעמק. צילום: רפאל קורן
תל שלם עמק הירדן
תל שלם עמק הירדן

ומה קורה בעצם במוצבים הנטושים?
"במסגרת חוק התכנון והבנייה, הבסיסים צריכים להיות מגודרים ותחת שמירה מרגע שננטשו ועד שחוזרים לרמ״י (רשות מקרקעי ישראל). בפועל, כל אחד יכול להכנס ויש מלא עדויות לפעולות 'אזרוח' פיראטיות: סמים וזונות, גניבת מתכות וציוד, מגורים לסודנים ומגרשי סקייטבורד ורולר בליידס מאולתרים. לצד מפגעי תברואה כמ: אסבסט, דלקים, שמנים וחביות חומרים כימיים, יש בבסיסים הנטושים הרגשה שהזמן עמד מלכת. תמונות של חיילים תלויות במגורים, כלי אוכל ישנים כחולים ואדומים, חבילות סיגריות, פק''לים על הקיר ובדיחות בטוש בשירותים. נראה שבכל רגע נתון כולם יחזרו פתאום לעשות את המטלות השגרתיות שלהם".

מוצב אמפי. הצעה למוצב תיירותי עם פעילות לאירועים
מוצב שקורן מציע להפוך לאמפיתיאטרון. הצעה למוצב תיירותי עם פעילות לאירועים
מוצב ונציה הנטוש סמוך לבית שאן
מוצב ונציה הנטוש סמוך לבית שאן
מוצב עופר הנטוש סמוך לבית שאן
מוצב עופר הנטוש סמוך לבית שאן
מוצב פארק. הצעה למוצב תיירותי עם פעילות בילוי בחיק הטבע
מוצב פארק. הצעה למוצב תיירותי עם פעילות בילוי בחיק הטבע

אתה מציין שלוקח 27 שנים עד שקרקע נטושה של צה"ל חוזרת למדינה. למה לדעתך הצבא לא ממהר להחזיר את הקרקעות למדינה?
"יש מספר סיבות, שבאופן כללי קשורות בכסף. הצבא מחויב בחוק להחזיר את הבסיסים לרמ''י כשהם פנויים, ריקים ונקיים מזיהומים. הבעיה היא שהפינוי והניקיון עולים הרבה כסף, ובחלק מהבסיסים נגרמו זיהומים סביבתיים קשים לאורך השנים, שמצריכים תקציבים ייעודיים גדולים".

מוצב יקב. הצעה למוצב תיירותי הכולל פעילות חקלאית תיירותית של יקב בוטיק
מוצב יקב. הצעה למוצב תיירותי הכולל פעילות חקלאית תיירותית של יקב בוטיק

ומה באמת לעשות?

קורן טוען שהפתרון שלו "משלים עם אוזלת היד של המדינה. אני מבין שיפנו רק מקומות באזורי ביקוש, כי לא משתלם לאף אחד לעבוד לפי החוק. אני טוען שאם נשב ונחכה שהם יחליטו לפנות בפריפריה, נחכה עוד 30 שנה במקרה הטוב, ובמקרה הרע הם יוחזרו כמו שהם, קומפלט, לרמ״י (כמו במועצה האזורית עמק המעיינות). לכן אני מציע מנגנון משלים, שמתייחס לתשתית הצבאית כחלק מהפתרון ולא כבעיה. אין פתרונות מושלמים, אבל אני מאמין שעדיף שנדאג לעצמנו ולא נחכה לישועה מהמדינה". 

רפאל קורן. בדרך לניו יורק (צילום: רפאל קורן)
רפאל קורן. בדרך לניו יורק (צילום: רפאל קורן)

 

עוד בוגרים בולטים בתערוכות הגמר - עיצוב ואדריכלות - בבלוג של Xnet