את ההתמחות שלו בכירורגיית פה ולסת עשה בעלי צביקה באנגליה. אלה היו שנתיים קסומות. נכון שלא היה כל כך קל עם שני ילדים ממש קטנים, אבל לא רק הבדידות קלה יותר בלונדון, אלא גם גידול ילדים – ועל אחת כמה וכמה בעיירה הקטנה שבה גרנו.

כזוג צעיר שעדיין לא התחיל את דרכו הכלכלית היינו צריכים לשקול היטב כל הוצאה, ולכן שקדתי על תכנון מדויק של כל הארוחות לאותו שבוע לפני כל ביקור בסופר.

במשך הזמן גיליתי מה אוכלים במשפחות אנגליות עם ילדים. אחד הדברים הטעימים והמשביעים שלמדתי להכין הוא תפוחי אדמה אפויים עם תוספות. הבנתי שאפשר להשתמש בתפוח אדמה כ"פיתה" שכל אחד ממלא במה שהוא אוהב. האנגלים הכי אוהבים את תפוח האדמה שלהם עם שעועית אפויה ברוטב עגבניות או עם גבינה צהובה מותכת, אבל בעצם האפשרויות הן בלתי מוגבלות.

אז במה אפשר למלא? בשעועית אפויה משומרת ופרוסות נקניק; גבינה (צהובה, לבנה, מלוחה, עזים, קוטג') עם פרוסות עגבנייה; שמנת חמוצה עם פרוסות בצל מטוגנות; ביצה קשה עם קטשופ; חביתה עם בצל ירוק; רוטב בולונז; טונה מפוררת עם גרגירי תירס או אפונה. לכל אחד מאלה אפשר להוסיף פרחי ברוקולי או פרחי כרובית מבושלים ועוד המון רעיונות טעימים.

 

האנגלים מעדיפים שעועית ונקניק, אתם יכולים ללכת על שמנת ובצל מטוגן. תפוח אדמה ממולא (צילום: אסנת לסטר)
האנגלים מעדיפים שעועית ונקניק, אתם יכולים ללכת על שמנת ובצל מטוגן. תפוח אדמה ממולא (צילום: אסנת לסטר)

 

עוד מתכוני תפוחי אדמה:

 

לביבות תפוחי אדמה ממולאות בשר

המתכון הזה הוא פתרון מושלם לניצול שאריות שנותרו לכם מהארוחה.

אם אתם מכינים את הבשר במיוחד למנה, השתמשו בבשר טחון, הוסיפו אותו למחבת עם הבצל המטוגן וטגנו במשך כמה דקות, עד שיהיה מוכן.

המתכון הוא של חני אנקרי מעפולה.

 

מרכיבים

כ-15 לביבות

 

  • 5 תפוחי אדמה, מבושלים וקלופים
  • 500 גרם בשר בקר מבושל קצוץ או קציצות מפוררות או שאריות בשר קצוצות מהמרק
  • 1 בצל קצוץ
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • 2 ביצים טרופות
  • שמן לטיגון

 

אופן ההכנה

  1. מועכים את תפוחי האדמה למחית ומתבלים במלח.
  2. מטגנים את הבצל עד שהוא הופך לשקוף ורך. מוסיפים את הבשר הקצוץ ומטגנים דקה נוספת. מתבלים במלח ובפלפל, מערבבים ומכבים את האש.
  3. יוצרים מהמחית כדורים בגודל שזיף. משטחים כל כדור על כף היד, מניחים במרכזו מהמילוי וסוגרים עליו את המחית. מעצבים שוב לכדור ומשטחים ללביבה.
  4. מחממים שמן במחבת. טובלים את הלביבות בביצה הטרופה ומטגנים כמה דקות מכל צד, עד להזהבה.

 

מאפה תפוחי אדמה ועגבניות (צילום: אסנת לסטר)
מאפה תפוחי אדמה ועגבניות (צילום: אסנת לסטר)

 

מאפה תפוחי אדמה ועגבניות

 

מתכון של ירושלים חלפון מצפת.

לקיצור תהליכים, אפשר להחליף את תערובת התבלינים ב-1/2 2 כפות תערובת קייג'ון קנויה.

 

מרכיבים

8-6 מנות

 

  • 5 תפוחי אדמה קלופים
  • 1/2 כוס שמן זית
  • 1 כפית מלח
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס
  • 2 כוסות מים
  • 7-6 עגבניות שרי חצויים
  • 1 כף שומשום

 

לתערובת הקייג'ון

  • 1/2 1 כפית אבקת בצל
  • 1/2 1 כפית אבקת שום
  • 1/2 1 כפית אורגנו
  • 3/4 כפית פפריקה חריפה
  • 3/4 כפית פלפל שחור טחון
  • 3/4 כפית פלפל לבן טחון
  • 3/4 כפית מלח
  • קורט טימין
  • קורט כמון

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. פורסים את תפוחי האדמה ושמים בקערה. מוסיפים את מרכיבי תערובת הקייג'ון, השמן, המלח והפלפל. מערבבים היטב, עד שכל הפרוסות מצופות בתערובת התבלינים.
  3. מעבירים את תפוחי האדמה לתבנית ומוסיפים את המים.
  4. מפזרים את השומשום בצלחת ומהדקים כל מחצית עגבניית שרי לשומשום, כך שצדה החתוך יצופה בזרעים.
  5. מניחים את העגבניות על תפוחי האדמה, כשצדן החתוך פונה כלפי מעלה. מכסים בנייר אלומיניום.
  6. אופים 30-20 דקות. מסירים את נייר האלומיניום ואופים 10 דקות נוספות, עד שתפוחי האדמה משחימים.

 

תפוחי אדמה ממולאים בפטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)
תפוחי אדמה ממולאים בפטרוזיליה (צילום: אסנת לסטר)

 

תפוחי אדמה ממולאים בפטרוזיליה

 

מתכון של יפה אליהו ממושב אביטל.

 

מרכיבים

6 מנות

 

  • 4 תפוחי אדמה
  • 1 כוס דחוסה פטרוזיליה קצוצה
  • 1 כף מלח
  • 1 כפית פלפל שחור טחון
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 1 בצל

 

לרוטב

  • 1/3 כוס שמן זית
  • 1 כף גדושה אבקת מרק בצל
  • 1 כף אבקת מרק עוף
  • 1 כפית פפריקה
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 3 כפות מים

 

לקישוט

  • פטרוזיליה קצוצה

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. מבשלים את תפוחי האדמה במיקרוגל במשך כ-5 דקות, עד שהם מתרככים מעט (חצי בישול).
  3. חותכים את תפוחי האדמה לצמדים של פרוסות מחוברות (פורסים, לסירוגין, עד הסוף ורק כמעט עד הסוף, כך שכל שתי פרוסות נשארות צמודות בבסיסן).
  4. מערבבים את הפטרוזיליה עם המלח, הפלפל ושמן הזית. ממלאים בתערובת כל זוג פרוסות.
  5. פורסים את הבצל ומפרידים את הפרוסות לטבעות. מרפדים בטבעות הבצל תחתית של תבנית ומניחי עליהן את תפוחי האדמה הממולאים.
  6. מערבבים היטב את כל מרכיבי הרוטב ויוצקים על תפוחי האדמה. אופים כ-20 דקות, עד שתפוחי האדמה הממולאים מתרככים.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע