קצין המשטרה מייקל סנגינטי, שאמר בהרצאה לפני סטודנטים בבית הספר למשפטים בטורונטו, קנדה, ש"כדי לא להיות קורבנות לאלימות מינית, נשים לא צריכות להתלבש כמו שרמוטות", לא היה הראשון (ולמרבה הצער גם לא האחרון) שדיבר ככה.

 

הוא לא אמר את הדברים בימי הביניים אלא לפני קצת יותר מארבע שנים. אלא שהוא דיבר בפני פורום שלא הסכים לשתוק, ושלושה חודשים אחרי אותה הרצאה אומללה יצאה לדרכה "צעדת השרמוטות" הראשונה בהשתתפות 3,000 נשים קנדיות. אחריהן יצאו עשרות אלפים ברחבי ארצות הברית, דרום אפריקה, בריטניה, שוודיה, סינגפור, הודו וגם ישראל.

 

"צעדת השרמוטות" (SlutWalk, בשמה המקורי) נועדה למחות נגד התפישה שלפיה נשים מביאות על עצמן את האלימות המינית המופנית כלפיהן, וכי הן אשמות - בהתנהגותן, במראה שלהן ובעוד שלל סיבות - בכך שהן נאנסות או מותקפות.

 

כחלק מהמחאה, נשים (וגברים, שעם השנים עלתה נוכחותם בין המוחים) בוחרות לא אחת להפגין לבוש חשוף או מושך תשומת לב במיוחד, כדי להצהיר באופן חד משמעי כי כולנו אמורות לבחור בעצמנו מה ללבוש, איך להיראות ואיך להתנהג, ושום דבר מכל אלה אינו מעניק לאיש לגיטימציה להטריד אותנו. מעבר לשאלת הלבוש, הצעדה מוחה כנגד "האשמת הקורבן", הנטייה החברתית הנפוצה לראות במי שנפגעה מינית אשמה, מישהי ש"בטח עשתה משהו לא בסדר ובגלל זה זה קרה לה", או במילה אחת: "שרמוטה".

 

צעדת השרמוטות בשיקגו. לא זה לא (צילום: gettyimages)
צעדת השרמוטות בשיקגו. לא זה לא (צילום: gettyimages)

 

אין שום דבר שמצדיק אונס

"צעדת השרמוטות" הראשונה בישראל התקיימה לפני שלוש שנים בתל אביב, ומיד אחריה נערכו צעדות דומות גם בירושלים, חיפה ובאר שבע. המסורת הזו מצליחה להמשיך להתקיים, למרות שאין מאחורי הצעדות גוף מארגן ממוסד ומסודר, ומדי שנה קבוצה אחרת של מתנדבות לוקחת על עצמה את מטלת הארגון. הצעדה הקרובה תתקיים בתל אביב ובערים נוספות בארץ ב־14 באוגוסט (יציאה בשעה 9:00 מכיכר רבין, צועדות לעבר כיכר הבימה).

 

כל הפרטים בפייסבוק: צעדת השרמוטות - תל אביב 2015. קוד לבוש: אין. כל אחת מתלבשת כמו שהיא רוצה, חשוף, מכוסה, ארוך, קצר. הרעיון הוא להעניק לגיטימיות מלאה לכל מראה ולכל בחירה.

 

"צעדת השרמוטות" היא רק אחת מפעולות המחאה נגד מה שמכונה "סלאט־שיימינג", ביוש נשים על רקע מראה או התנהגות שאינם נחשבים ראויים בעיני הסביבה. פעילות מחאה דומה נוספת היא, למשל, המחאה נגד האיסור על בנות ללבוש מכנסיים קצרים בבתי הספר.

 

דניאל וייל, בת 19 מהמועצה האזורית גזר, היא אחת משש המארגנות של הצעדה הקרובה. בימים אלה היא מתגוררת בקומונה ביפו, ובמסגרת שנת השירות שלה היא מתנדבת באיג"י, ארגון הנוער הגאה. "הצעדה בעיקר מעלה מודעות", היא אומרת. "זה אירוע שמושך תשומת לב ומעורר אנשים להגיב בעד או נגד, ובעיקר מציף את העובדה שמשהו פה מאוד לא בסדר - כל קורבן של עבירה מינית מיד נשאלת מה היא לבשה או איפה היא הסתובבה.

 

אלה שאלות שעולות גם במשטרה ובבתי משפט, לא רק ברחוב. הייתי שמחה אם אנשים היו עוצרים רגע לחשוב על מה שהם שואלים ובוחרים טוב יותר את המילים שלהם".

 

דניאל וייל, ממארגנות הצעדה: "כל קורבן של עבירה מינית נשאלת מה היא לבשה או איפה הסתובבה. אלה שאלות שעולות גם במשטרה ובבתי משפט, לא רק ברחוב"

כדי להנגיש את הצעדה ואת מטרותיה לקהל רחב ככל האפשר, וייל מספרת כי השנה החליטו להקים דוכני הסברה ברחוב, שיספקו רקע והסברים למי שייקלעו למקום מבלי לדעת על מה המהומה.

 

אחת השאלות החוזרות בכל האתרים של "צעדת השרמוטות" בעולם היא "מה רע בלהסביר לנשים איך להתגונן מאונס?" התשובה היא, כמובן, שאין רע בלתת לכל אדם כלים להגנה עצמית, אלא שדיון כזה מציב נשים בעמדה של "חייבות להתגונן", במקום להבין שהבעיה היא קיומם של תוקפים וחברה שמעניקה להם תירוצים ורשות לתקוף.

 

אופק שור, בת 17 וחצי, תיכוניסטית מהמועצה האזורית גדרות, התגייסה לקחת חלק בארגון הצעדה רגע לפני שזו כמעט בוטלה. "היה לי חשוב שתהיה צעדה בתל אביב", היא מסבירה, "כי זו העיר שאליה יגיעו הכי הרבה אנשים, וזו העיר הכי מקבלת.

 

הצעדה נותנת לאלפי נשים מקום לבטא את עצמן ואת הרעיון המרכזי - שאין שום דבר שמצדיק אונס. האשמה היא תמיד של האנס. כל הנשים האלה צועדות נגד האשמת הקורבן, שמתרחשת רק במקרי תקיפות מינית. איש לא מאשים קורבן רצח בכך שלבש משהו שהזמין רצח. אני בטוחה שאם הצעדה תתקיים מדי שנה, בסופו של דבר היא תחולל שינוי".  

 

איך זה נראה בעולם?

בצעדה הראשונה בקנדה השתתפה גם קבוצה של נזירות. הן הגיעו בגלימות ונשאו שלטים שעליהן נכתב "גם נזירות הן שרמוטות".

 

בהודו שימשה הצעדה למחאה לא רק נגד אלימות מינית אלא גם נגד מה שעדיין קרוי שם "רצח על רקע כבוד המשפחה" והריגה של תינוקות נקבות. בצעדה בכלכותה בשנת 2012 הקפידו המשתתפות להתעטף בסארי ובגלימות דומות, על מנת להדגיש שנשים אינן בטוחות גם כשגופן מכוסה לחלוטין.

 

במדינות דוברות ספרדית הצעדה מכונה "צעדת הזונות", והמילה PUTA ("זונה") משמשת גם כראשי תיבות בספרדית שמשמעותם "לשינוי חברתי אותנטי מהותי".

 

מצעד המחאה בלונדון (צילום: gettyimages)
מצעד המחאה בלונדון (צילום: gettyimages)