מעצב האופנה הצעיר הד מיינר נכנס לחדר המיונים למענק האופנה של מפעל הפיס ביום רביעי בשבוע שעבר במראה המזגזג בין ברוקר מהאייטיז לפעיל דאעש. לגופו חולצה לבנה בגזרת אוברסייז המשווה לו מראה רחב ומכנסיים אלגנטיים, את פניו מכסה זקן עבות ולראשו כיפה שחורה גדולה. קולו הרועד הסגיר את ההתרגשות שאחזה בו, כשהוא ניצב מול חברי ועדת המיונים, הכוללת את מפיק שבוע האופנה מוטי רייף, ראש אגף תרבות במפעל הפיס דולין מלניק, מנהלת יחידת מעצבי האופנה הישראלים בהתאחדות התעשיינים אבישג שחם חדד, מעצבי האופנה מאיה נגרי, דורין פרנקפורט וששון קדם, האמן ג'וזף דדון, שירי לאופר ודנה כהן ממפעל הפיס, ועיתונאי האופנה של הארץ, שחר אטואן. חברי הוועדה פסלו את עצמם מהשתתפות בהחלטות שנוגעות למועמדים המקורבים אליהם, כפי שעלול לקרות בביצת אופנה קטנה כמו בישראל.
ההתרגשות מהפרזנטציה מול חברי הוועדה, ליוותה חלק גדול מהמעצבים שהשתתפו ביום המיונים. כך, למשל, המעצבת הצעירה תום תשבי, אחותה למחצה של נועה תשבי, התקשתה למצוא את המילים המדויקות לתיאור העבודה שלה מרוב התרגשות, ואילו המעצב ניר גואטה שתק במשך כל הפרזנטציה, משאיר את רשות הדיבור לאשתו רותם. לרגע אחד הוא הצליח לצאת מקיפאונו, כשהתבקש על ידי המעצב ששון קדם להציג זוג מכנסיים, ורץ להביא אותם מהחדר הסמוך. "הוא רץ להביא את המכנסיים ורותם לובשת אותם בבית", צחק קדם.
>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק
מתוך 78 תיקי עבודות שנשלחו אל הוועדה בעקבות קול קורא שפורסם לאחרונה והציע בצעד חסר תקדים מצד מפעל הפיס מענק של 150 אלף שקל למעצבים בתחילת דרכם, עלו לחצי הגמר תריסר מעצבי אופנה צעירים ישראלים: מיינר, אלירן נרגסי, רותם וניר גואטה מהמותג Hannah, תום תשבי, לינה עבאס, רחל כהן מהמותג קומון רבן, אסף ריב, נדב רוזנברג מהמותג נורת'רן סטאר, יען לוי ותמר לוית מהמותג מוסלין ברדרס, גל שנפלד, לירון יצחקוב, ואדריאן ברקוביץ'.
בתום יום המיונים הוחלט כי שמונה מהם, ולא שבעה כמתוכנן, יזכו בסופו של יום המיונים לטלפון המיוחל ממפעל הפיס, והפעם דווקא לא אראלה תהיה על הקו. "הוועדה מצאה שמונה מעצבים שמבחינה מקצועית מתאימים לפרויקט", אומרת מלניק. "לשמחתי גם מבחינה תקציבית הדבר התאפשר, ולכן אנו יוצאים לדרך עם שמונה מעצבים".
נגרי מספרת כי תהליך המיון של המועמדים לא היה קל, משום שלא מדובר רק בהתבוננות בסקיצות, אלא בבחינה של מערך התקציב של המעצב, קורות החיים שלו, החזון וכדומה. בכוחם של חברי הוועדה להחליט מי מבין 12 המועמדים הסופיים הללו, יהיו שמונת המופלאים שיקבלו ממפעל הפיס את המענק הנדיב, וכן ליווי של מנטור אישי למשך שנה של אחד ממעצבי האופנה שבוועדה. הבונוס הנוסף: הצגה במסגרת תצוגת ה"אפ-קאמינג" של שבוע האופנה גינדי בהפקתו של רייף, ומכירה בחנות המעצבים הצעירים שתיפתח בקניון של גינדי.
הכפפה האופנתית שמרים מפעל הפיס לראשונה, תאפשר למעצבים צעירים ליצור ולהתפתח, חרף אקלים הייצור והשיווק הקשה בישראל, כפי שציין מיינר עצמו בשיחתו עם חברי הוועדה. "הקושי הגדול בישראל הוא הייצור. הרבה יצרנים לא רוצים לעשות דברים מורכבים וצריך ממש לשכנע אותם", אומר מיינר, המעצב בגדי גברים בשנה וחצי האחרונות תחת שם המותג הנושא את שמו. "גם אמצעי השיווק מוגבלים. כל הבוטיקים רוצים למכור סחורה רק בקונסיגנציה, ואתה לא יכול לייצר קולקציה ששוכבת מבלי לקבל עליה תשלום. כשאני חותם על צ'ק היום, אני מרגיש אותו לוחץ לי מאחורי הראש מרגע החתימה. מה שמפליא הוא שאותן חנויות שמוכנות לקנות סחורה של ריק אוונס והלמוט לאנג, לא יקנו מעצב ישראלי".
מועמדים אחרים, כמו מעצב בגדי הגברים אלירן נרגסי והמעצבים רותם וניר גואטה ממותג בגדי הנשים Hannah, הסבירו כי התמיכה בקולקציה שלהם תאפשר להם לחזק את הסטודיו, לפרוש את השיווק בארץ ובחו"ל, ולדברי נרגסי, גם לשפר את איכות הייצור שלו. "חשוב לי לשפר את איכות הגימורים של הדגם", אמר לחברי הוועדה בכנות מעוררת כבוד.
עבור המעצבות לינה עבאס מהכפר הדרוזי ג'וליס בגליל והמעצבת תום תשבי מתל אביב, הפרויקט מהווה גם מקפצה לעבודה חברתית עם נשים. תשבי רוצה לשלב נשים מוחלשות בעשייה ולתרום חלק מההכנסות, עבאס רוצה לשלב בעבודה בסטודיו נשים בעלות ידע בעבודת יד מסורתית מהכפרים הסמוכים למקום מגוריה.
"אנחנו מחפשים מישהו שיכול לעשות עם המענק הזה משהו לטווח ארוך ולא רק קולקציה או תצוגה אחת", מסביר העיתונאי שחר אטואן את הפרמטרים שהובילו את חברי הוועדה בשלבי הסינון. "בדקנו את החזון שלהם, רמת המחויבות לפרויקט, מבנה התקציב, קורות חיים, מה שעשו עד היום, ולאן הם רוצים להגיע. כל אחד מחברי הוועדה נתן ציון לכל אחד מהפרמטרים, ועל אלה שהיו לנו לבטים לגביהם עשינו סיבוב נוסף".
אחרי כל החומרים שראיתם, היו לכם הפתעות ביום המיונים?
"היו כאלה שהיינו מסויגים לגביהם והפתיעו לטובה, כמו מישהו ששלח איורים לא מגובשים, ובמפגש איתנו הציג קולקציה בשפה מאוד עשירה".
השאלה המסקרנת ביותר, היא מדוע דווקא עכשיו מצא לנכון מפעל הפיס לתמוך באופנה, לאחר שנים ארוכות של תמיכה באמנות, ספרות, שירה ומחול, וסירוב מוחלט לפניות שקראו לו להכיר גם באופנה כחלק מתרבות. "התלבטנו תקופה ארוכה אם אופנה צריכה להיות בקטגוריה של תרבות וחלק מהאג'נדה שלנו", אומרת מלניק, שאחראית מטעם מפעל הפיס על הקצאת המענקים. "המטרה שלנו היא להיכנס למקומות שיש בהם 'כשל שוק' - מקומות שבהם יש חוסר תמיכה ציבורית, ואופנה היא דוגמא קלאסית לתחום כזה. ברגע שאמרנו אוקיי, עלתה שאלה נוספת: אז מה עושים? מי הפרטנר? ואיזה אופנה? מה באופנה? יש פה טווח פעולה מאוד גדול, והחלטנו שהנישה שנכונה לנו היא להוות סטארטר, כלומר, לקחת מעצבים צעירים ולתת להם דחיפה בשלב התחלתי של הקריירה, אבל לא שלב ראשוני".
מה כולל המענק?
"המעצבים מקבלים חבילה הכוללת סכום של 150 אלף שקל שיינתן להם בפעימות. אנחנו נלווה אותם עם מנטורים, ובנוסף, הם יציגו בשבוע האופנה ויוכלו למכור בחנות של גינדי. אני מניחה שזה משהו שישתנה מאחד לשני. יהיו כאלה שיצטרכו תמיכה יותר אינטנסיבית, אחרים פחות. כל אחד יקבל את החבילה המותאמת לצרכיו".
האם הפרויקט הזה יתקיים גם בשנה הבאה?
"אנחנו חושבים שכן. אנחנו לא פה כדי לעשות פרויקט אחד ולהיעלם מהשטח. זה נוסד כדי להימשך לפחות שלוש שנים. כשנסיים אותו נשב להסיק מסקנות, נלמד ממה שנעשה ובהחלט תהיה לו המשכיות".
דורין פרנקפורט: "אני מחפשת מעצב צעיר עם אמירה ייחודית ומקומית. זה לא מעסיק אותי אם אחר כך זו תהיה הצלחה כלכלית או לא. הצלחה כלכלית היא לא פרמטר - היא נס. לפעמים היא קורית, לפעמים לא. אנחנו כאן לסייע לכישרון הבא, ולאפשר ליוצרים עם אופק, שיעור קומה ואמירה לפעול בארץ ולהישאר כאן. היה לי מאוד חשוב לבחור מישהו עם רקורד בתעשייה, ושזה לא יהיה רק התחלות יפות, כי מאוד קל להתחיל מרשים, אבל הקושי הגדול הוא ההמשך. 30 שנה אנחנו המעצבים מדברים בלי סוף שצריך שהמדינה תתגייס לעזרתנו, ועכשיו קורה כאן הקסם הזה. היה חשוב לי שזה לא יתקע בתהליך של רושם ראשוני".
דבריה של פרנקפורט נאמרים בתום הפרזנטציה של באס, בוגרת שנקר מחזור 2014, שהגיעה למיונים עם שמלה מפרויקט הגמר שלה, שהוצג רק בשנה שעברה, ושמלת ערב לבנה, אותה יצרה ללקוחות פרטיות בסטודיו שלה בכפר הדרוזי ג'וליס בגליל. תקנון הועדה שפורסם בתחילת הדרך הזמין מעצבים בעלי ניסיון שלוש שנים לפחות (פרמטר ששונה לאחר מכן לניסיון של שנתיים), כך שמקומה של עבאס בוועדה היה תמוה. "יש לה איכויות של עשייה", אומר ג'וזף דדון להגנתה של עבאס, ואילו פרנקפורט ונגרי אמרו כי לא היתה סביבה הסכמה פה אחד, ולכן היא הוזמנה להציג בכל זאת בפני חברי הוועדה.
"אני מאמין שהמענק הזה יקפיץ את המעצבים הצעירים", אומר רייף. "כל פלטפורמה לעיצוב ישראלי מבורכת בעיניי. אני לא יודע אם נמשיך לראות כל אחד מהשבעה שיבחרו גם בעוד עשר שנים, אבל היכולת הכספית תאפשר להם מרחב פעולה. צריך לזכור שזה מענק מאוד גדול. יש כאן לפחות חמישה מצוינים מאוד מתוך השבעה".
ואלה שמות המעצבים הזוכים
רחל כהן מהמותג קומון רבן, הד מיינר, אלירן נרגסי, נדב רוזנברג מהמותג נורת'רן סטאר, יען לוי ותמר לוית מהמותג מוסלין בראדרס, גל שנפלד מהמותג Mews, אסף ריב, ובני הזוג רותם וניר גואטה מהמותג Hannah.
מתוך שמונת המעצבים שנבחרו, שישה יקבלו מענק על סך 150 אלף שקל, והשניים הנוספים יתחלקו בסכום שווה בשווה.
כל אחד מהשמונה יציג בשבוע האופנה קולקציית סתיו-חורף 2015-16, או אביב קיץ 2016, בהתאם לבחירתו.
שיהיה לכולם במזל טוב ובהצלחה.