עונת הבמיה קצרה וכדאי לנצל אותה. אם אתם עדיין לא יודעים איך להכין בבמיה לבישול – הנה מדריך קצר.

  • חשוב לקנות במיה רכה ועסיסית, אבל לא רטובה ודביקה. במיה קטנה טעימה יותר מבמיה גדולה, שהיא הרבה יותר סיבית.
  • מתחילים בחלק החשוב ביותר בהכנת הבמיה לבישול - החיתוך. יש לחתוך את הגבעול (ה"עוקץ") שבקצה התרמיל, אבל חשוב להקפיד שלא לפצוע את התרמיל. אם הבמיה תיפצע היא תיפתח בבישול, תגיר נוזלים ויתקבל תבשיל עם מרקם רירי וחלקלק שלא כל אחד אוהב (אם כי הוא תורם רבות לבריאות המעיים). אם יש היסוס היכן לחתוך – תמיד עדיף לחתוך פחות מדי מאשר יותר מדי.
  • לפני שמתחילים בבישול שוטפים את הבמיה ומייבשים אותה לחלוטין באמצעות מגבות נייר. אפשר גם להניח אותה לשעתיים-שלוש בשמש.
  • כעת מטגנים את הבמיה קצרות – מטרת הטיגון היא רק "לסגור" את הבמיה כדי שתישאר שלמה בבישול ולא תתבקע. בשלב הזה אפשר להקפיא את הבמיה לבישול במועד מאוחר יותר.
  • מבשלים את הבמיה ברוטב על אש בינונית-נמוכה – בישול על אש גבוהה עלול לגרום לה להתבקע. כדי שהבמיה תישאר שלמה גם חשוב לערבב אותה בעדינות – רצוי שלא להשתמש בכף, אלא לנער את הסיר מצד לצד.

 

>> בואו להיות חברים של Xnet בפייסבוק

 

במיה ברוטב עגבניות ולימון

מתכון של רחל אליאס מרמת ישי.

 

מרכיבים

4 מנות

 

  • 1/2 ק"ג במיה טרייה
  • 1/4 כוס שמן
  • 3 שיני שום
  • 1 עגבנייה גדולה, קלופה ומגוררת
  • 1 כף גדושה רסק עגבניות
  • 2 כפות מיץ לימון
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור

 

אופן ההכנה

  1. קוטמים את גבעולי הבמיה – נזהרים שלא לפצוע את התרמילים.
  2. שוטפים את הבמיה ומייבשים היטב.
  3. מחממים בסיר את השמן ומטגנים את הבמיה כ-2 דקות, תוך הפיכתה בזהירות.
  4. מוסיפים לסיר את השום, העגבנייה המגוררת ומים עד לגובה הבמיה. מערבבים בזהירות ומבשלים דקה-שתיים על אש בינונית.
  5. מוסיפים את רסק העגבניות, מיץ הלימון והתבלינים ומבשלים עוד שתי דקות, תוך ערבוב זהיר מדי פעם.
  6. מנמיכים את האש ומבשלים על אש קטנה 20-15 דקות נוספות.
  7. מגישים על אורז לבן.

 

 

במיה ברוטב עגבניות וכמון

במיה ברוטב עגבניות וכמון (צילום: אסנת לסטר)
במיה ברוטב עגבניות וכמון (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של סימה סבן מבית שאן.

 

מרכיבים

8 מנות

 

  • 1 ק"ג במיה טרייה
  • שמן לטיגון
  • שיניים קלופות ופרוסות מראש שום שלם
  • 4 עגבניות, קלופות ומרוסקות
  • 1 כף פפריקה מתוקה
  • 1 כף כמון
  • 1 כפית מלח

 

אופן ההכנה

  1. קוטמים את גבעולי הבמיה – נזהרים שלא לפצוע את התרמילים.
  2. שוטפים את הבמיה ומייבשים היטב.
  3. מחממים במחבת שמש ומטגנים את הבמיה במשך דקה-שתיים, רק עד שהיא משנה את צבעה. מסננים מהשמן.
  4. שמים בסיר 3-2 כפות שמן, את השום ואת העגבניות המרוסקות. מבשלים על אש קטנה, תוך ערבוב, עד שמתקבל רוטב סמיך. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
  5. מוסיפים את הבמיה לסיר, מערבבים בזהירות ומבשלים על אש קטנה 12-10 דקות.

 

 

תבשיל במיה עם עוף

תבשיל במיה עם עוף (צילום: אסנת לסטר)
תבשיל במיה עם עוף (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של שוש עטר מנצרת עלית.

 

מרכיבים

4 מנות

 

לעוף

  • 4 נתחי עוף (שוקיים או ירכיים)
  • 1 כף פפריקה
  • 1 כפית מלח
  • 1 כף אבקת שום
  • 4-3 כפות שמן

 

לבמיה

  • 1/2 ק"ג במיה
  • שמן לטיגון
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 3 עגבניות, קלופות ומרוסקות
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כף פפריקה מתוקה

 

אופן ההכנה

 

העוף

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. מערבבים את התבלינים עם השמן למשחה, ומעסים בה את נתחי העוף. מניחים את העוף בתבנית, מכסים ביריעת אלומיניום ואופים כשעה.
  3. מסירים את יריעת האלומיניום ואופים 15 דקות נוספות, עד שהעוף מזהיב היטב.

 

הבמיה

  1. קוטמים את גבעולי הבמיה – נזהרים שלא לפצוע את התרמילים.
  2. שוטפים את הבמיה ומייבשים היטב (שוש שוטפת את הבמיה במסננת, ואז מניחה אותה על אדן החלון בשמש).
  3. מחממים במחבת שמש ומטגנים את הבמיה במשך דקה-שתיים, רק עד שהיא משנה את צבעה. מסננים מהשמן.
  4. מחממים בסיר שמן ומטגנים את הבצל הקצוץ עד שהוא מתחיל להשחים. מוסיפים לסיר את העגבניות המרוסקות ומבשלים 4-3 דקות, תוך ערבוב.
  5. מוסיפים לסיר את התבלינים והבמיה ומערבבים. מבשלים על אש בינונית-נמוכה כ-20 דקות.

 

השלמת התבשיל

  1. מניחים את נתחי העוף בסיר שטוח ויוצקים עליהם את תבשיל הבמיה. מביאים לרתיחה ומבשלים על אש בינונית-נמוכה כ-10 דקות, לאיחוד הטעמים.

 

 

חטיף במיה אפוי

חטיף במיה אפוי (צילום: אסנת לסטר)
חטיף במיה אפוי (צילום: אסנת לסטר)

 

לאחר שבישלתי את המנות עבור הכתבה הזאת נשאר לי עוד כ-1/2 ק"ג במיה. חשבתי שאאפה מעט את הבמיה עם שמן ומלח גס ואשלב אותה בסלט ירוק. אחרי 10 דקות בתנור טעמתי את הבמיה והחלטתי להפוך אותה לחטיף. המשכתי לאפות אותה עד שהפכה לפריכה, וקיבלתי נשנוש טעים להפליא.

 

מרכיבים

  • במיה
  • שמן זית
  • מלח גס

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית בנייר אפייה.
  2. חורצים את הבמיה ומניחים במגש בשכבה אחידה. מזלפים מעל מעט שמן זית (רצוי לרסס אותו), מפזרים מלח גס ומערבבים קלות.
  3. אופים 10 דקות, מנמיכים את טמפרטורת התנור ל-100 מעלות וממשיכים לאפות עוד כשעה (ואפילו יותר), עד שהבמיה מזהיבה והופכת לפריכה.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע