קורס על קיימות ומים, איפה? דוקא בלב העיר ירושלים בשטח מרכז כלל המתחדש. צילום: חברי מוסללה.
קורס על קיימות ומים. צילום: חברי מוסללה
אומנים ופעילים מתחום הקיימות מובילים תהליך של התחדשות עירונית בירושלים. צילום: מאיר מיוחס
אמנים ופעילים מתחום הקיימות מובילים תהליך של התחדשות עירונית בירושלים. צילום: מאיר מיוחס

פרויקט שהחזון שלו לא מתממש מכניס את היזמים שעומדים מאחוריו לדילמה, שבעבר התייחסנו אליה בפירוט: הריסה או שיפוץ. בימים אלה יוצאת לדרך יוזמה מעניינת על הגג של מרכז כלל בירושלים. שותפים לה גופיים עירוניים, בעלי עסקים פרטיים וקבוצות אמנות וקיימוּת, בתמיכתה של תנועת "התעוררות".
מרכז כלל נבנה במרכז ירושלים ב-1972 בתכנונו של אדריכל דן איתן, בשאיפה לפתח מערכת של הקשרים ותנועה רגלית בין שוק מחנה יהודה למרכז העיר ולמדרחוב בן-יהודה. הפרויקט התממש רק בחלקו: הוא פעיל כבניין משרדים וכמרכז מסחרי, אבל ההקשר העירוני לא פותח. עכשיו יש ניסיון להפוך את המתחם למרכז של אמנות, תרבות וקיימות במטרה למשוך אליו מגוון מבקרים רחב. בפרויקט משתתפים קרן ירושלים, התנועה החברתית "התעוררות בירושלים", הסוכנות היהודית, חברת כלליר שמנהלת את הבניין, כ-300 בעלי העסקים, קבוצת האמנים "מוסללה" ועוד.

מרכז כלל. לא כל מטרותיו הושגו (צילום: Ranbar, cc)
מרכז כלל. לא כל מטרותיו הושגו (צילום: Ranbar, cc)

 

ארוע הפתיחה של ה
אירוע הפתיחה של "המרפסת" במרכז כלל. צילום: מאיר מיוחס
ניר ברקת, ראש העיר ירושלים בביקור במתחם. צילום: חברי מוסללה
ניר ברקת, ראש עיריית ירושלים, בביקור במתחם. צילום: חברי מוסללה

לצורך יצירת התשתית, הקימה קבוצת "מוסללה" בקומה החמישית מרכז פעילות שנקרא "המרפסת", בניהולה של תאיר אבשלום-נחום. מדובר ב-350 מטרים רבועים, מקורים בחלקם, שמאפשרים מגוון רחב של פעילויות: לימודים, סדנאות יצירה, הופעות, מפגשים ועוד. פועל שם גם "אדמהיא" - מרכז אמנות מקיימת, שעוסק בגילוי מחודש של הטבע הירושלמי ובהעצמת הקשר שבין האדם לאדמה במרחב העירוני. את המרכז מובילה האמנית דפנה ילון, והוא מעביר קורסים וסדנאות הקושרות אמנות ואקולוגיה, למשל בבנייה ופיסול באדמה, בפיסול סביבתי, ביצירת מערכות אקולוגיות לאיסוף ולמיחזור של מים, ובשימוש בצמחייה. תוצרי הסדנאות - פסלים, קירות ירוקים וריהוט ציבורי - יוצגו במתחם. המרכז ישרת סטודנטים, אמנים, אנשי מקצוע העוסקים בקידום תחומים אלה, קבלנים המחפשים פתרונות חומריים חדשים וגם את הקהל הרחב המעוניין להכיר, ללמוד ולהשתלם.

הגג פועל כחווה עירונית, בהשראת חוות שנמצאות על גגות בארצות הברית ובאירופה, ובשיתוף הקבוצה האקולוגית "קיימותה". הצמחים גדלים במכלים מנותקים, כדי לא לפגוע ביריעות האיטום של הבניין. כך, מקווים המארגנים, יוכלו תושבי ירושלים ללמוד כיצד לגדל צמחים שונים, בהם צמחי מאכל. החווה גם אמורה לשמש כגדר חיה וצומחת, שתתחום את מעקות הגג באופן שיבטיח את בטיחות המבקרים. ויש כאן גם חנות, שמפעיל הקואופרטיב "בשותף".

הקמת חווה אורבאנית במיכלים על גג המבנה. צילום: מאיר מיוחס
הקמת חווה אורבנית במכלים על גג המבנה. צילום: מאיר מיוחס
חווה אורבאנית בהקמה. צילום: מאיר מיוחס
החווה בהקמה. צילום: מאיר מיוחס

בשטח הגג התמקמה גם נציגות של המרכז הירושלמי לדבוראות עירונית, שאותה הקים יוסי אוד, ממובילי התחום בישראל. יהיו שם כוורות פעילות לצד אמצעי הדגמה וייערכו סדנאות במטרה לשלב בין הצורך לתמוך באוכלוסיית הדבורים המצטמצמת בעולם לבין רצון לקדם את חזון העיר הירוקה והבת-קיימא.

ולסיום: מי שרוצה להשתלב בפרויקט בהתנדבות, מוזמן לפנות למארגנים.