ממש השבוע נתכנס כבכל שנה לחגוג שוב את אחת הבחירות הגרועות ביותר בהיסטוריה היהודית, שהביאה לפיזורו של הישוב היהודי בישראל ומותם של קרוב ל-600,000 יהודים. כן, מרד בר כוכבא, ההוא שהיה גיבור. עד היום לא ברור למה החלטנו לחגוג את היום הזה דווקא עם מדורות, אשר הקשר שלהם למרד הוא כללי למדי, היות ושימשו ככלי תקשורת באופן די כללי גם בכל תקופה אחרת. ובכל זאת, הנה, אנחנו מדליקים בכל שנה מדורות, שורפים תפוחי אדמה ומשגרים מקלות מחודדים זה אל זה בשמחה.

אבל, למרות השמחה ותחושת האחווה הכללית של ישיבה במעגל האור הקוסם של הלהבות, אנחנו מביאים הרבה מאוד סבל, זבל וזיהום אל תוך הארץ הקטנה שלנו (והריאות שלנו), בכל שנה מחדש. לאט לאט, ויותר ויותר משנה לשנה, נשמעות קריאות לביטול המדורות בחג ואת זיהום האוויר הקולוסלי שהן מביאות איתן. קשה לי להאמין שיום אחד זה באמת יקרה, אבל גם אם נמשיך להדליק מדורות, זה לא אומר שאי אפשר לעשות זאת באופן אקולוגי ומתחשב יותר בסביבה. הנה מספר טיפים שיכולים לעזור.

 

כמה שורפים? / יובל אדם

אמנם זה החג של הפירומנים, אבל בכל זאת מדורה יכולה להיות נהדרת גם אם היא רק קצת יותר קטנה מהר געש ממוצע. נכון שזה מגניב ליצור להבה שאפשר לראות מהחלל, אבל זו קטסטרופה אקולוגית, זה לא ממש מאפשר להתקרב לאש וזה גם מסוכן. תעשו מהדורה בגודל סביר ואז העצים גם יחזיקו לכם לאורך הערב. תשרפו פחות עצים, תעזרו לכדור הארץ ותחסכו את הצורך להסביר לכתב של ערוץ עשר איך שרפתם חצי שכונה. אגב, מדורה קטנה שאפשר להתחבק לידה ולנגן שירים בגיטרה זה הרבה יותר רומנטי.

 

מה שורפים? / ברק שטרית

לא כל העצים נולדו שווים. יש עצים בהירים, עצים כהים, עצים גבוהים, עצים נמוכים. יש עצים שגדלו בטבע ויש עצים שגדלו בשבי. יש עצים שמתו מוות טבעי וכאלה שמתו מוות בכימיקלים ומאלה אתם ממש רוצים להיזהר. עצים מעובדים או צבועים או מכוסי לכה בדרך כלל פולטים גזים רעילים. מאוד רעילים. מלבד חנק וריח מגעיל, עלולות להיות גם קצת תופעות לוואי. אז לפני שאתם זורקים לתוך המדורה פרקט, ארון פורמייקה, שידה שצבעתם בשנה שעברה או אפילו את הכיסא הזה שממש שנאתם וחיפשתם דרך להיפטר ממנו, חשבו שנייה על הסביבה ועל החיים של מי שמקיף אתכם.

 

איך שורפים? / עומר להט

בשנה שעברה ערכנו סיור של ילדי הגן בתחנת מכבי האש. הסיור היה מודרך על ידי כבאי והילדים למדו על עבודת הכבאים תוך מודעות לסכנות שבאש. בהמשך הסיור ישבו הילדים בתוך כבאית ואף התנסו בהפעלת זרנוק. לאחר הסיור ערכנו את המדורה במגרש החול הסמוך לתחנה. אם כבר לעשות מדורה, אז שם.

 

איפה שורפים? / עמירם בניון

אני מציע לחשוב טוב על איפה מקימים את המדורה ולהתכוונן טוב טוב בתשובה לצמצום הנזק הסביבתי. נגיד, מתחת לחוטי חשמל זה רעיון פחות טוב למיקום המדורה. גם ביער זה רעיון פחות טוב (ע"ע שריפת הכרמל). סך הכל רובנו חיים בין אנשים במתאר אורבני כזה או אחר. מתוך זה יוצא שלתשובה לאיפה תמקם את המדורה יש השלכות על הנזק שתעשה לאחרים. למשל, ירדו לך נקודות רבות אם תעשה מדורה בחצר הבניין או ממש קרוב לבניינים – גם תחנוק את השכונה וגם תחשוף את כולם לסכנת שריפה. שים לב.

 

חייבים לשרוף? / יואב כהן מלמד

האם אתם חייבים לעשות מדורה? בעיקר כפונקציה של גיל הילדים... אם הילדים קטנים, עד גיל 6, ניתן לדעתי לוותר על המדורה. לא יקרה להם כלום וזה גם די מסוכן. ניתן לעשות מדורת דמה: לאסוף קרשים עם הילדים, לבנות "מדורה" ולהניח באמצע מנורת לילה המכוסה בצלופנים בצבעים: אדום, צהוב וכתום. ככה אין זיהום ותוכלו על הדרך להמחיש את צבעי האש.

 

אם כבר שורפים / טל חן

אנחנו לא תמיד שמים לב, אבל יש לכל אחד מאיתנו המון דברים לא אקולוגים - מוצרי חשמל בזבזניים ולא יעילים אנרגטית, מדפסות, נורות להט, מכונות קפה עם קפסולות שלא מתמחזרות ורכבי שטח שאנחנו לא באמת נוסעים בהם בשטח (או גרוע מזה, נוסעים בהם והורסים את הטבע). אז איזו הזדמנות טובה יותר מאשר ל"ג בעומר לעשות ערימה של כל הדברים האלה ולהעלות אותם באש?

טוב, אז האמת שגם זה לא ממש אקולוגי, אבל אם ננצל את החג, למשל, בשביל להחליף כמה נורות, למחזר פסולת אלקטרונית במקום מיועד ואולי אפילו לעבור לרכב קצת יותר חסכוני, אז נוכל להרגיש פחות רע מזה שהילדים נהנים פעם בשנה עם מדורה וקרטושקס.

 

אחרי ששורפים / אור לבו

קודם כל, עטפו את שולחן הכיבוד במפה מתכלה, גם כדי שלא יתלכלך וגם כדי שתוכלו לשים עליו את כל הזבל שתייצרו בסוף המדורה, להרים את הקצוות ולזרוק לפח. את כל שאריות האוכל וכל דבר אורגני אחר, קברו או השליכו למדורה (הילד המעצבן של השכנים נראה כמועמד מבטיח, אבל יש מצב שיכעסו עליכם. און דה ברייט סייד, אתם יכולים לניילן אותו לשולחן). מינימום נזק לסביבה, מינימום מאמץ. והכי חשוב, שמרו על עצמכם. אה כן, וגם אל תזרקו חיות למדורה.