בכל פעם שאני רוצה לבשל תפוחי אדמה וניגשת לסל הירקות, אני נזכרת בארון האוויר במטבח של אמא (שנקרא בפיה בגרמנית "לופט שרנק"). הארון היה בנוי בתוך קיר המטבח, והדופן האחורית שלו היתה מעין תריס משלבי עץ שפנה אל הגינה. בזכות המבנה המאוורר הזה הירקות שאוחסנו בארון החזיקו מעמד זמן. תפוחי האדמה, למשל, שרדו שם תקופה ארוכה בהרבה מאשר אצלי במטבח. על אף שאני שומרת אותם במקום קריר וחשוך (ואולי דווקא בגלל זה..) הם מצמחים עלים ושורשים במהירות והופכים לרעילים. למה בעצם אין לנו כאלה ארונות יותר? אולי היינו חוסכים את כל הפטנטים שאנחנו משתמשים בהם כדי לאחסן תפוחי אדמה.

 

תפוחי אדמה ממולאים גבינות

מתכון של השף עמי בר עם מבית השיטה

 

מרכיבים

5 מנות

 

  • 5 תפוחי אדמה קלופים
  • 1/3 כוס (80 מ"ל) שמן זית
  • 1 כף מלח גס
  • כ-100 גרם גבינת עזים (למשל, "פרומעז") פרוסה
  • כ-100 גרם גבינת פרמזן פרוסה
  • כ-100 גרם גבינה בולגרית פרוסה
  • להגשה: 3 כפיות זעתר

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  2. יוצרים בכל תפוח אדמה 4-3 חתכים עמוקים עד כ-1/2 ס"מ מעל הבסיס, כך שמתקבלות כמה פרוסות המחוברות ביניהן בחלקן התחתון.
  3. מניחים את תפוחי האדמה בתבנית אפייה. מזלפים עליהם משמן הזית ומתבלים במלח. אופים 55-45 דקות, עד לריכוך.
  4. ממלאים את החריצים שבתפוחי האדמה בפרוסות הגבינה (מכניסים לכל חריץ גבינה שונה). עוטפים את תפוחי האדמה בנפרד בנייר אלומיניום.
  5. לסיום ההכנה במדורה: שמים את תפוחי האדמה העטופים 12-10 דקות בגחלים שבשולי המדורה. לסיום ההכנה בתנור: אופים 12-10 דקות ב-200 מעלות.
  6. פותחים את נייר האלומיניום, מטפטפים על כל תפוח אדמה כפית שמן זית ומפזרים כ-1/2 כפית זעתר. מומלץ להגיש עם סלט ירוק.

 

 

תפוחי אדמה בסילאן ורוטב סויה

תפוחי אדמה בסילאן ורוטב סויה (צילום: אסנת לסטר )
תפוחי אדמה בסילאן ורוטב סויה (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של רותי סף מצפת.

 

מרכיבים

10 מנות

 

  • 10 תפוחי אדמה
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) סילאן
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) רוטב סויה
  • 1 כף מלח גס

 

אופן ההכנה

  1. מבשלים את תפוחי האדמה עד שהם מעט רכים (חשוב לא לבשל אותם יותר מדי).
  2. מערבבים בקערה את הסילאן, רוטב הסויה והמלח. מוסיפים את תפוחי האדמה ומערבבים עד שהם מצופים היטב ברוטב.
  3. עוטפים את תפוחי האדמה בנפרד בנייר אלומיניום. אם רוצים, משחילים את תפוחי האדמה העטופים על חוט ברזל, כדי ליצור שרשרת.
  4. לסיום ההכנה במדורה: מכניסים את תפוחי האדמה למדורה ל-10-5 דקות. לסיום ההכנה בתנור: חותכים את תפוחי האדמה לקוביות גדולות ומעבירים לתבנית עם הרוטב. אופים כ-10 דקות בתנור שחומם מראש ל-200 מעלות.

 

 

תפוחי אדמה ברוזמרין ושמן זית

תפוחי אדמה ברוזמרין ושמן זית (צילום: אסנת לסטר )
תפוחי אדמה ברוזמרין ושמן זית (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

  • 5 תפוחי אדמה
  • עלי רוזמרין מ-20 גבעולים ארוכים
  • 10 שיני שום
  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) שמן זית
  • 1 כף מלח גס
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

  1. מבשלים את תפוחי האדמה עד שהם מעט רכים (חשוב לא לבשל אותם יותר מדי). מסננים ופורסים.
  2. שמים בכוס רחבה ועמוקה את עלי הרוזמרין, השום ושמן הזית. מרסקים אותם למחית בעזרת בלנדר מוט.
  3. לסיום ההכנה במדורה: מניחים את פרוסות תפוחי האדמה על יריעת נייר אלומיניום ומפזרים עליהן את מחית הרוזמרין. מתבלים במלח ובפלפל וסוגרים את נייר האלומיניום. מחממים כ-20 דקות בגחלים שבשולי המדורה. לסיום ההכנה בתנור: מניחים את פרוסות תפוחי האדמה בתבנית ומפזרים עליהן את מחית הרוזמרין. מתבלים במלח ובפלפל ומכסים בנייר אלומיניום. אופים כ-20 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.

 

 

תפוחי אדמה מתובלים

תפוחי אדמה מתובלים (צילום: אסנת לסטר )
תפוחי אדמה מתובלים (צילום: אסנת לסטר )

 

מתכון של מיקי קונס מעפולה.

 

מרכיבים

4 מנות

 

  • 4 תפוחי אדמה בקליפתם, חצויים לאורכם
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) שמן זית
  • 1 כף תבלין גריל עוף
  • 1 כף שום גבישי
  • 1 כף כמון
  • 1 כף מלח

 

אופן ההכנה - במדורה

  1. מערבבים בקערית את השמן עם התבלינים.
  2. פורשים על משטח העבודה יריעת נייר אלומיניום ומרימים מעט את שוליה. מניחים על היריעה את תפוחי האדמה ויוצקים עליהם את השמן המתובל. סוגרים את היריעה היטב.
  3. מחממים 30-20 דקות בגחלים שבשולי המדורה, עד שתפוחי האדמה רכים.

 

אופן ההכנה - בתנור

  1. מחממים את התנור ל-200 מעלות.
  2. מערבבים בקערית את השמן עם התבלינים. יוצקים את השמן המתובל לתבנית בגודל כ-20X30 ס"מ.
  3. מניחים את תפוחי האדמה בתבנית, כשצדם החתוך פונה כלפי מטה. אופים 30-20 דקות, עד שתפוחי האדמה רכים. מדי פעם בודקים, כדי לוודא שתפוחי האדמה לא נשרפים.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע