החוק הכלכלי ‭20/80‬ נוכח בחיי היומיום שלנו: אנחנו לובשים רוב הזמן רק חלק קטן מהבגדים שבארון, אנחנו גולשים רק לחלק קטן מהאתרים באינטרנט, וגם במקום העבודה שלנו (אם להודות על האמת) העבודה היעילה מתבצעת רק בחלק מהזמן. לא מדובר במספרים אבסולוטיים, אבל העיקרון לפיו השקעה ממוקדת במקומות הנכונים מביאה את עיקר התוצאות – מוכיחה את עצמה. לקחנו את החוק ‭20/80‬ מתחום הכלכלה ובנינו בעזרתו הרגלי אכילה בריאים יותר. החוק אומר שבעזרת ‭20%‬ מהמשאבים ניתן להשיג ‭80%‬ מהתוצאות. כאמור, השקעה ממוקדת במקומות הנכונים תביא מנה גדושה של הצלחה.

 

מספיק לשמור על אכילה בריאה ‭80%‬ מהזמן, וב־‭20%‬ הנותרים מותר לחרוג

מובן שתמיד כדאי לשאוף שאחוז האוכל הבריא יהיה גבוה יותר, אבל אפשר בהחלט להסתפק בו.

ובאופן מעשי: אם פעם בשבוע אתם אוכלים אוכל פחות מזין ובריא - זה בסדר, כל עוד בשאר הזמן התזונה שלכם נכונה (בהסתייגות אחת - אנשים שסובלים מבעיה בריאותית מסוימת צריכים לקבל הנחיות בהתאמה אישית.

 

80%‬ מהפעמים שאנחנו אוכלים לא מתוך רעב נובעים מ־‭20%‬ מהסיבות

כשאוכלים ללא קשר לרעב זוהי, ברוב המקרים, אכילה רגשית. האוכל מרגיע תחושות לא נעימות שעולות בנו.

ובאופן מעשי: רשמו לעצמכם במשך שבועיים את הסיבות שהובילו אתכם לאכילה רגשית: תסכול מהלימודים, מהעבודה, מבן הזוג או הילדים. ויכוח? ואולי דווקא אירוע שמחה? קרוב לוודאי שתגלו שיש סיבות נפוצות יותר מאחרות. לאחר שאיתרתם את הסיבות העיקריות, נסו לבדוק מהן הדרכים לשנות את המצב, שמלכתחילה גרם לאותן תחושות. למשל, אם אתם אוכלים בעקבות תסכול בעבודה, כדאי לחשוב מה אפשר לעשות כדי להפחית אותו: אולי להתייעץ עם מישהו, אולי לבקש עזרה מחבר לעבודה ואולי לנקוט צעדים כדי להחליף תפקיד.

 

‭20%‬ מהכמות בצלחת מספקת לנו ‭80%‬ מרמת השובע

אם זה המצב, כדאי להפחית את הכמויות שאתם לוקחים לעצמכם. במקרים רבים אתם אוכלים בריא, אבל הכמויות על הצלחת גדולות מדי. כדאי להיות קשובים לאיתותים של הגוף.

ובאופן מעשי: הרכיבו לעצמכם "סולם רעב ושובע" מ‭1-‬ עד ‭,10‬ כאשר 1 הוא הרעב הכי קיצוני ות10 דרגת מלאות קיצונית ולא נעימה. שימו לב תוך כדי הארוחה לאיזו דרגה אתם מגיעים. השלב שבו כדאי לעצור הוא השלב שבו אתם מרגישים נינוחים ומסופקים מהאוכל, אך עדיין לא חשים תחושת מלאות. כעת שימו לב מה הכמות שאכלתם מתוך הכמות שהייתה בצלחת: אם הגעתם לדרגת שובע כמעט מלאה לאחר אכילת כמות חלקית, כדאי שבפעם הבאה תעמיסו פחות על הצלחת.

 

אנחנו אוכלים ‭80%‬ מהארוחה תוך ‭20%‬ מהזמן המוקצב לה

אם זה המצב, וקרוב לוודאי שזה מה שקורה - כדאי להאט את הקצב.

ובאופן מעשי: פנו לכם 20 דקות לפחות לארוחת בוקר, צהריים או ערב ועשר דקות לארוחת ביניים. מדדו את הזמן שלוקח לכם לסיים את הארוחה. אם סיימתם את רוב האוכל בתוך חמש עד שבע דקות בארוחה הגדולה (נכון, זה לא ‭,20%‬ אבל כאמור המספרים אינם חייבים להיות מדויקים) ותוך שתי דקות בארוחת הביניים, כדאי להאט את הקצב. תוכלו להתחיל בהנחת הסכו"ם או הכריך פעם או פעמיים במהלך הארוחה ובלעיסה יסודית יותר.

 

ב־‭80%‬ מהזמן אנחנו מבשלים רק ‭20%‬ מהמאכלים שאנחנו יודעים להכין

רובנו נוהגים לקנות תמיד את אותם סוגי ירקות ופירות, להכין פסטה או אורז לפי המתכון המוכר - כדאי להרחיב את המגוון כדי שיהיה לכם מעניין ומהנה וכמובן גם בריא יותר.

ובאופן מעשי: נסו להוסיף בכל שבוע ירק חדש אחד ופרי חדש אחד לסל הקניות שלכם. נסו לבשל תבשיל חדש אחד כמו למשל קוסקוס אינסטנט מחיטה מלאה, קינואה או תבשיל עדשים כדי לגוון את התוספות בארוחת צהריים. ייתכן מאוד שהחידושים הקטנים הללו יעוררו בכם תיאבון לעוד.

 

‭80%‬ מהקלוריות שגורמות להשמנה מגיעות מ־‭20%‬ מהמזונות

לכל אחד מאיתנו יש מזונות שהוא אוכל הרבה יותר. לרוב מדובר במאכלים עשירים מאוד בשומן ו/או בסוכר וכמובן בקלוריות.

ובאופן מעשי: הגדירו לעצמכם את המאכלים האלה - האם זה בורקס? שוקולד? פיצה? חטיפים מלוחים? נסו לאת כול קצת פחות מהם ובמקביל לאכול קצת יותר מזונות בריאים ולא מעובדים.

 

אנחנו פעילים רק ב־‭20%‬ מהזמן וב־‭80%‬ הנותרים אנחנו יושבים

הפעילות הגופנית שלנו מתחלקת לפעילות יזומה (למשל, יציאה לצעידה או חוג פילאטיס) ולפעילות ספונטנית - כל הפעולות שאנחנו מבצעים במהלך היום כמו הליכה ממקום למקום, הרמת חפצים, עמידה ועוד. מחקרים מהשנים האחרונות גילו שלפעילות הספונטנית יש חשיבות רבה בשמירה על המשקל והבריאות הכללית. 

ובאופן מעשי: פשוט הקפידו לזוז יותר. תוכלו לעלות ולרדת במדרגות במקום במעלית, לחנות רחוק יותר או לרדת מהאוטובוס תחנה אחת לפני היעד, להביא את הילדים לגן או לבית הספר ברגל, לצאת יותר עם הילדים בשעות אחר הצהרים ואפילו לצאת מהמכונית בזמן התדלוק בתחנת הדלק. בקיצור, הקטינו את משך הזמן שבו אתם נמצאים במצב ישיבה.

 

האירועים שמפריעים לנו לשמור על המשקל מהווים רק ‭20%‬ מסך הארוחות שלנו, אך עשויים לחבל ב־‭80%‬ הנותרים

חתונות, חגים, ארוחות משפחתיות, טיולים ואכילה במסעדות - כל אלה מציעים פיתויים שקשה לעמוד בפניהם ומאיימים על שגרת התזונה הבריאה שלנו.

ובאופן מעשי: הגעתם לאירוע? אל תימנעו ממאכלים שאתם אוהבים אך הקפידו להיות קשובים לאיתותי הרעב והשובע והפסיקו לאכול כשאתם מרגישים נינוחים (ראו עצה מספר 3).‬ זכרו שרוב הזמן אתם לא מבלים באירועים מחוץ לבית, ואם אתם מקפידים בשגרת היומיום לאכול בריא -מותר לעתים לחת רוג. אל תייסרו את עצמכם על כך.

 


אוכמניות

למרות שהן יקרות יחסית, אוכמניות הן בהחלט השקעה כדאית. הפרי הקטן נחשב לאחד מה"סופר פודס", מאכלי הפלא של ימינו.

 

רכיבים: האוכמניות עשירות בנוגדי חמצון ואנתוציאנינים, הפיגמנטים הנותנים לפרי את צבעו ואת תכונותיו הבריאותיות. הן עוזרות לחיזוק כלי דם שבירים, להקלה על בעיות טחורים ודליות רגליים, מסייעות

בעצירת שטפי דם פנימיים, מסייעות להאטת תהליכי הזדקנות, מקלות על סימפטומים של מחלות פרקים, עוזרות במניעה ובטיפול בגלאוקומה, מסייעות נגד התפתחות האלצהיימר, מועילות למניעה ולטיפול בשבץ מוחי, יעילות למקרי שלשול או עצירות, מרגיעות דלקות ועוד.

 

טיפ: האוכמניות נהדרות בסלט פירות, בעוגות כרוטב, בפנקייק ובמאפינס. הן מעדן כמות שהן עם טיפת סוכר חום מוזהב.

 

טיפ לבילוי: אפשר לנסוע עם המשפחה ולקטוף אוכמניות (וגם תפוחים) בקיבוץ אל-רום בגולן.

 


דובדבנים

הדובדבן נחשב לפרי רומנטי, חושני וסקסי בשל צבעו וצורת הלב שלו, אבל הוא לא רק "פנים יפות".

 

רכיבים: דובדבנים מכילים כמות גדולה של ויטמין C, אנתוציאנינים וביופלבנואידים (חומרי הצבע בפרי) שהם נוגדי חמצון. 12 דובדבנים נחשבים כמנת פרי, ב-100 גרם רק כ-65 קלוריות. הדובדבן מכיל אשלגן

העוזר לתפקוד השרירים והעצבים, אנזימים המייצרים אנרגיה, ובטא קרוטן המסייע בשיוקם רקמות העור ושיפור הראייה.

 

טיפ: אפשר לאכול דובדבנים כמות שהם בכל מקום ובכל שעה. אפשר גם לשים בסלט פירות או לגלען ולעשות ריבות, רטבים או דברי מאפה.

 

טיפ רפואי: ברפואה הסינית מומלץ הדובדבן לחיזוק מערכת החיסון וראייה, לסובלים מדלקות חוזרות ונשנות בדרכי הנשימה ולבעלי נטייה לצבירת נוזלים בגוף, כיוון שהוא מעודד הזעה והשתנה. בכלל כמות הסוכר שבו, הפרי אינו מומלץ לחולי סוכרת.

 


אדממה

כבר מזמן ידוע לנו כי הסויה בריאה, אך לא כולם מתלהבים מטופו או מתחליפי הבשר התעשייתיים העשויים ממנה. הקיץ כדאי לאמץ את האדממה, פולי סויה ירוקה שהם הפיצוחים האהובים על היפנים. ה"מאנצ'ו" (השם העברי של האדממה) נמכר קפוא ברשתות השיווק ובתי הטבע, ומוכן לאכילה כמעט בן רגע: מאדים או חולטים שתי דקות במים עם קורט נדיב של מלח גס, מסננים, מפזרים עוד מלח, לוחצים קלות והפולים יוצאים בכייף מהתרמיל.

 

רכיבים: כמות חלבון הסויה הגבוהה באדממה (25 גרם בכוס) מסייעת לכבד להיות פעיל יותר בפינוי הכולסטרול הרע (LDL) ולאיזון רמתו בדם. האדממה מכיל איזופלבונים (נוגדי חמצון) המסייעים עם לאיזון ההורמונלי הנשי. חלבון הסויה נחשב יעיל גם נגד סרטן הפרוסטטה ובמניעת בעיות לב. האדממה דל בקלוריות ובעל תכולה גבוהה של חומצה פולית שטובה לכולם, במיוחד לנשים הרות. יש בו כמות נדיבה של סיבים תזונתיים, סידן ומגנזיום, שילוב מנצח לבניה ולשמירה על מסת עצם חזקה.

 

טיפ: תחליף בריא ודל קלוריות לפיצוחים. כיף לאכול אדממה עם חברים בערבי הקיץ, עם או בלי בירה או כוס ערק. אפשר להוסיף אותו לסלטים, מוקפצים ועוד. מצוין וכיף לילדים.

 


אבטיח

על פי הרפואה הסינית, האבטיח מקרר את הגוף, תכונה נהדרת וחשובה לקיץ. ברפואה העממית הוא אפילו נחשב יעיל נגד דיכאון. עם כ-92 אחוז מים, האבטיח משתן ומנקה את מערכת העיכול, עוזר במקרים של יתר

לחץ-דם ובעיות בכליות, ומכיל רק מחצית מהסוכר שיש בתפוחים.

 

רכיבים: הויטמינים B3, B6, B5, בטא קרוטן (ויטמין A) ורק 30 קלוריות ל-100 גרם. לפי מומחי מועצת הצמחים, האבטיח הוא מקור משמעותי לנוגד החמצון היעיל ליקופן (ראו גם בעגבניות).

 

טיפ: אל תסתפקו רק באכילת אבטיח. מיץ אבטיח הוא משקה מאוד מרענן שאפשר להכין בקלות בבלנדר או מעבד מזון. במקום לתת לילדים ארטיקים וגלידות גדושות סוכר, צבעי מאכל וטעמים מלאכותיים, קנו את המתקנים הקטנים מפלסטיק ותכינו ארטיקים ממיץ אבטיח, או הקפיאו חתיכות אבטיח כחטיפים.

 

טיפ רפואי: לטיפול בפצעי אפטה - מייבשים את החלק הלבן של קליפת אבטיח, פורסים דק ואופים ב-100 מעלות עד שמתייבש. כותשים לאבקה ומניחים על הפצע.

 


עגבניות

הריח של עגבניות טריות בקיץ ממש משכר, הטעם נפלא והן גם זולות. אבל לעגבנייה עוד הרבה דברים טובים להציע, כמו פיטוכימיקלים וקרטנואידים בריכוזים גבוהים.

 

רכיבים: העגבנייה מכילה ליקופן, פיגמנט אדום ממשפחת הקרטנואידים המעניק לה את צבעה, נוגד חמצון אפקטיבי במיוחד הנחשב כמסייע להפחתת הסיכון לסרטן, להגנה על הלב וכלי דם וכמגן מפני נזקי

זיהום האוויר. הליקופן שומר על בריאות העין, תפקוד המוח והעור ומגן מפני נזקי קרינת השמש.

 

העגבנייה מכילה פלבנואידים המגינים מפני מחלות, ויטמין C (בפרי הטרי), ויטמין K החיובי לקרישת הדם ותורם לחוזק העצם, בטא קרוטן, ברזל, אשלגן וסיבים תזונתיים.

 

טיפ זהירות: במוצרים משומרים תמיד לבדוק את התווית. יש מוצרים טבעיים אך גם מוצרים שמכילים "חומרי טעם וריח" מסתוריים, מייצבים, חומרים משמרים או מעכבי חמצון כימיים.

 

טיפ קיץ: הכינו מרק גספצ'ו קר על בסיס מיץ עגבניות קנוי, עם תוספת עגבניות מלפפונים, בצל ושום טריים. הכינו רוטב לפסטה המבוסס על עגבניות טריות.

 

טיפ שימור: אם קניתם יותר מידי עגבניות, תמיד אפשר גם להקפיא אותן שלמות (מקפיאים על מגש ומעבירים לשקית ניילון עם סגירה הרמטית).

 

 

 


ענבים

ידוע שיין אדום הוא בריא, וגם הענבים עצמם מלאים יתרונות בריאותיים.

 

רכיבים: בענבים שפע פיטונוטריאנטים, נוגדי חמצון הנמצאים בבשר הפרי, בקליפה וגם בגרעינים. ברפואה האלטרנטיבית יש לא מעט דיאטות המבוססות על ענבים, במיוחד ענבים שחורים, לטיהור וסילוק רעלים מהכבד, הכליות ומערכת העיכול. רצוי לרכוש ענבים אורגניים.

 

טיפ: הגישו ענבים צוננים, גבינות עזים ממחלבות קטנות ויין. ענבים קפואים הם חטיף מהיר ומרענן לילדים. גם מיץ ענבים אמיתי כמו תירוש מכיל חומרים יעילים, ואפשר לעשות ממנו ארטיקים וקוביות קרח למטרות שונות.

 


דגנים מלאים

משביעים, בריאים, קלי הכנה וקלים לעיכול בקיץ. דגנים מלאים, הבסיס של פירמידת התזונה האמריקאית המומלצת העדכנית ביותר.

 

רכיבים: דגנים מלאים כמו לחם מקמח מלא הם מקור חשוב לוויטמיני B, סלניום, סיבים תזונתיים ונוגדי חמצון (כמו ויטמין E) פחמימות מורכבות ופיטוכימיקלים.

 

טיפ: סלטי דגנים - מערבבים אורז, קינואה, גריסים, כוסמת או דגן אחר מבושל עם ירקות קצוצים או עשבי תיבול (כמו טבולה). אפשר להשתמש בדגנים כמו בורגול או קינואה אחרי השרייה במקום בישול.

 


ירקות צבעוניים

כל צבע בטבע יש לו מה לתרום לבריאותנו מלבד ויטמינים ומינרלים. לפי הספר "כוח הצבע" של מועצת הצמחים, כוח הצבע הוא כוחם של הפיגמנטים והפיטוכימיקלים רבי העוצמה, שנמצאים בירקות ובצמחים ומחוללים מהפכה בעולם התזונה.

 

לפי התיאוריה, כדאי לאכול באופן יומיומי ירקות בצבעים שונים: אדום (עגבנייה, פלפל אדום), כתום (גזר, בטטה), ירוק (ארוגולה, תרד, עשבי תיבול), לבן (כרובית, ארטישוק ירושלמי) וסגול (כרוב סגול, חציל, סלק)

וממשפחות שונות: שורשים כמו גזר, עלים כמו חסה, ופרחים כמו ברוקולי או כרובית.

 

טיפ: סלט חסה וכרוב לבן, ומעליו גזר וסלק מגורדים ואגוזי מלך. אפשר להוסיף  כוסברה ו/או פטה עזים וויניגרט פשוט משמן זית וחומץ תפוחים. אפשר להכין גם מיץ גזר מרענן, סלט או שייק מפירות בצבעים שונים, מזטים מירקות שונים ומנות כמו קיש ברוקולי וסלט ירקות.

 


חומצות אומגה-3

האומגה 3 היא חומצת השומן שמחייסים לה תכונות המסייעות לשיפור הזיכרון ותפקוד המוח, החומצה היא חומר אנטי דלקתי שעוזר בהורדת כולסטרול, מקל על הסובלים ממחלות הקרונס והקוליטיס ואפילו מסייע נגד דיכאון וקמטים. האומגה 3 נמצא בכמויות שונות בדגים הגדלים במים קרים, במיוחד מקרל, סלמון, פורל, הרינג וטונה. הוא נמצא גם בפשתן, שמן פשתן ושמן קנולה בכבישה קרה (כמו "קנולה אקטיב" של עץ הזית).

 

טיפ: לאכול דג (אפילו טונה משומרת) בצלייה, בבישול או בתנור, אך לא בטיגון עמוק, פעם בשבוע. אפשר להכין אומלט קיצי עם עשבי תיבול מביצים מועשרות באומגה 3. כדאי לפזר זרעי פשתן טחונים טרי או שלמים (בשום אופן לא לקנות טחון מראש) על סלטים, לחמים או פשטידות.

 


תה ירוק

היפנים והסינים יודעים כבר אלפי שנים את מה שהמדע המערבי גילה לא מזמן: שתיית תה ירוק היא סגולה לבריאות. התה הירוק נחשב כמפחית את הסיכוי לחלות בסרטן, דלקת פרקים ומחלות לב, מסייע בהורדת כולסטרול ושיפור הכולסטרול ה"טוב", מחזק את המערכת החיסונית, ופועל כחומר אנטי דלקתי ואנטי בקטריאלי שגם מועיל לשיניים וחניכיים.

 

רכיבים: תה ירוק מכיל פוליפנולים ביניהם EGCG, נוגד חמצון חזק במיוחד. יש המון סוגים של תה ירוק, אך יודעי דבר מעדיפים להשתמש בעלים בתפזורת במקום שקיות (במיוחד אלה עם תוספי טעם). מלבד

המבחר העממי, בארץ ניתן להשיג סוגי תה ירוק משובחים במיודח תה ירוק יפני עם אורז חום, של חברת OCHA הישראלית.

 

טיפים (מיני-מתכונים):

  • תה ירוק קר עם פרוסות דקות של ג'ינג'ר ולימון.
  • משרים 1-2 כפיות תה ירוק במים קרים 20-30 דקות, מסננים ומוסיפים למרינדות, רטבים או מוקפצים.
  • וינגרט תה ירוק: כותשים מעט תה ירוק מסוג "גנפודור" (בקופסה הירוקה) לאבקה ומוסיפים לחומץ או אורז ושמן שומשום.
  • ארוחה מהירה נוסח יפן: מבשלים אטריות אורון יפניות (בחנויות המשרח: ספייסז, ג'ינג'ר, המכולת הסינית ובתי טבע) 5 דקות, מורידים מהאש ומצננים בתוך התה. מסננים ומתבלים ברוטב סויה ושמן שומשום. מוסיפים טופו חתוך לרצועות דקות, בצל ירוק, פטריות וכוסברה קצוצה.