שבוע האופנה שייפתח בפריז בחודש אוקטובר הקרוב צפוי להציג מראה שונה מזה שהתרגלנו לראות. החודש אישר הסנאט הצרפתי הצעת חוק חדשה האוסרת על דוגמניות עם BMI הנמוך מ-18 להשתתף בתצוגות אופנה ולהצטלם למודעות פרסומת בצרפת. החוק החדש מטיל צל כבד על המשך קריירת המסלול של דוגמניות בכירות כמו קרלי קלוס, ג'ורדן דאן, קארה דלווין, ג'יג'י חדיד וג'ואן סמולס, שמתהדרות ב-BMI נמוך מ-18 והפכו בין יום מכוכבות המסלולים של עיר האורות למובטלות בעל כורחן. מי שמעדיף להסתכל על הצד המלא של הבאגט, יציין כי יש להן חצי שנה בדיוק להעלות את הקילוגרמים הספורים שיאפשרו להן לצעוד באופן חוקי על המסלולים של שבוע האופנה היוקרתי ביותר בעולם.

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

חישוב פשוט מעלה כי למעט דוגמניות ספורות כמו קנדל ג'נר (עם BMI של 18.62), כל הדוגמניות העסוקות של פריז והנחשבות שבהן, עלולות למצוא את עצמן מעודדות בעונה הבאה את חברותיהן למסלול מהשורה הראשונה. קרלי קלוס, המתנשאת לגובה 185 ס"מ ושוקלת 57 ק"ג, היא בעלת BMI של 16.65, בעוד הדוגמניות לינדזי וויקסון וג'ורדן דאן – השוקלות 56 ק"ג המתפרסים על פני 178 ס"מ – מחזיקות ב-BMI של 17.67. קארה דלווין, על 176 הסנטימטרים ו-51 הק"ג שלה, עומדת על 16.46, וג'ואן סמולס, השוקלת בדיוק כמו דלווין וגבוהה ממנה בשלושה סנטימטרים, מחזיקה בנתון הנמוך ביותר עם BMI של 15.92. מי שנמצאת על סף הטווח החוקי היא הדוגמנית ג'יג'י חדיד, עם BMI של 17.99 – פער שאפשר לפתור בעזרת צלחת צ'יפס אחת בשבוע.

 

לצד הכוכבות המוכרות, חלק גדול מדוגמניות המסלול באירופה הן צעירות בגילאי העשרה שהגיעו ממזרח אירופה, אשר על גזרתן הדקיקה משפיעים לא רק הגנים כי אם גם לחץ הסוכנויות שמעסיקות אותן. חלקן, כמו לולואיקה ראוון ליפ הצנומה בת ה-16, כבר הואשמו בעידוד אנורקסיה ועוררו תגובות זועמות ברחבי העולם. עם זאת, יש לזכור כי דוגמניות רבות מנהלות אורח חיים בריא המשלב ספורט ותזונה מוקפדת, על אף משקלן הנמוך.

 

 

בצד הלא נכון של הטווח. ג'יג'י חדיד עם BMI של 17.99 (צילום: gettyimages)
בצד הלא נכון של הטווח. ג'יג'י חדיד עם BMI של 17.99 (צילום: gettyimages)

 

 

הצעת החוק החדשה של צרפת מתגלגלת כבר שש שנים בין בתי הפרלמנט, והיא הוגשה בעידודו של נשיא צרפת פרנסואה הולנד. על פי ההערכות, בצרפת יש כ-40,000 חולי אנורקסיה, 90 אחוז מתוכם נשים. החוק החדש מחולק לשלושה סעיפים מרכזיים: העסקת דוגמניות עם BMI נמוך בתצוגות ובמודעות פרסומת, עידוד אנורקסיה באתרי אינטרנט המכונים "פרו-אנה", והצרת היקפים בפרסומות. על פי החוק, כל דוגמנית שתרצה לעבוד בצרפת, ובשבוע האופנה הפריזאי בפרט, תצטרך להגיש אישור רפואי שמראה כי יש לה BMI (מסת גוף) של 18 ומעלה. העונש למפרי החוק עומד על קנס בסך 75 אלף יורו ועד שישה חודשי מאסר, כאשר אתרי אינטרנט המעודדים אנורקסיה יכולים להיקנס ב-100 אלף יורו ושנת מאסר.

 

המהלך של צרפת, המחזיקה בתעשיית אופנה, קוסמטיקה ויוקרה בשווי עשרות מיליארדי יורו, מגיע לאחר שחוקים דומים נחקקו בספרד, באיטליה ובישראל, החלוצה מבין המדינות. בדומה לחוק הישראלי, גם בצרפת נדרשים כעת משרדי הפרסום לציין במפורש על כל מודעה שבה הוצר גוף הדוגמניות כי התמונה עברה מניפולציה. כעת נשאר לחכות ולראות האם בצרפת יקפידו לאכוף את החוק, שכן בישראל נעלמו רוב האזהרות על הצרת היקפים מהקמפיינים לאחר עונה אחת – אולי כי רוב הדוגמניות אוחזות ב-BMI תקין והתמונות לא עברו מניפולציה, אולי כי החוק בישראל נתפס כהמלצה בלבד.

 

 

להתראות, פריז? קארה דלווין (צילום: gettyimages)
להתראות, פריז? קארה דלווין (צילום: gettyimages)

 

 

סוכנויות הדוגמנות הגדולות עלית ו-IMG, אליהן פנו אתרי האופנה בעולם כדי לקבל תגובה, סירבו להגיב בשלב זה. איזבל סן-פליקס, המזכירה הכללית של Synam – ארגון גג המייצג 40 סוכנויות דוגמנות בצרפת, אמרה לסוכנות הידיעות הצרפתית כי "החוק מערבב בין אנורקסיה לבין רזון טבעי של דוגמניות, ומתעלם מהעובדה שאנורקסיה היא מחלה פסיכוסומטית". מארי-רוז מורו, פסיכואנליטיקאית ופסיכיאטרית צרפתייה, הסכימה כי החוק לא יפתור דבר. "מהלך טוב יותר יהיה אם המדינה תספק משאבים לטיפול בחולות אנורקסיה", אמרה, והוסיפה כי צריכה להיות "יותר מודעות להפרעות אכילה בחברה".