מאת: רויטל גל

 

גידול אורבני, מטבעו, מתבסס על מצעים שאינם מחוברים לאדמה, כמו גג או קיר של בניין או מרפסת (אם בכל זאת מצאתם בעיר הצפופה שטח של אדמה כמו חצר הבניין, גינה ציבורית או גן ילדים, גם זו כמובן אופציה). אז מה אתם צריכים כדי לצאת לדרך?
בני ליפשיץ ואלכס צ'מודנוב, אגרואקולוגים (חקלאי אקולוגים) ושותפים ל"גינה מזינה" (הקמת גינות מאכל), ממליצים: 10 צעדים להכנת גינת ירק אורבנית:

1. הכינו כלי קיבול. קנו אדניות או אספו מיכלים: דליים, מיכלי פח, חביות משומשות, ארגזי פלסטיק ועוד. לא משנה באיזה מיכל בוחרים, חשוב שהוא יהיה בגובה 40 ס"מ לפחות כדי לאפשר לשורשים להתפתח ולגדל ירקות טובים.
2. דאגו לניקוז. נקבו שניים-שלושה חורים בתחתית המיכלים כדי שהמים יתנקזו החוצה והשורשים לא יירקבו.
3. קנו תערובת. מלאו את המיכלים בתערובת שתילה אורגנית המכילה קומפוסט, כבול וסיבי קוקוס. שלושת החומרים האלה מזינים את הצמחים, מאפשרים ניקוז טוב, והמשקל הקל שלהם אינו מעמיס על הקרקע (גג, מרפסת).
4. שימו תחתיות. כדי למנוע שלוליות וכתמי לחות, כדאי לשים מתחת למיכל תחתית לאיסוף הניקוז.
5. הקפידו שתהיה שמש. ודאו שבאזור שבו ממקמים את המיכלים יש לפחות 5-6 שעות של שמש ישירה, כדי שאפשר יהיה לגדל כמעט את כל סוגי הירקות. אם יש שמש רק לשעתיים-שלוש, אפשר לגדל בעיקר פטרוזיליה, כוסברה, בצל ירוק וחסה.
6. בחרו: שתילים או זרעים. ירקות שורשיים גדלים מתחת לפני האדמה, ולכן כדאי לתת להם להתבסס ולשתול כזרעים. שאר הירקות גדלים מעל פני האדמה, ולכן עדיף להשתמש בשתילים ולחסוך את העיסוק בהנבטות.
7. השקו מספיק, אבל לא יותר מדי. בין אם משקים במשפך או בעזרת השקיה ממוחשבת, איך יודעים כמה להשקות? אל תציפו את המיכל עד שהמים יוצאים מהתחתית, אבל גם אל תסתפקו בלחלוח האדמה. אחרי ההשקיה, דחפו את האצבע כ- 5 ס"מ לתוך האדמה. אם הקרקע לחה - סימן שהשקיתם מספיק. אבל שימו לב: יש יוצאים מן הכלל, כמו למשל צנונית בזריעה ישירה, שחייבת שתהיה לה קרקע לחה כל הזמן. התייעצו (באינטרנט או באיש מקצוע) כדי להכיר כל צמח, ועם הזמן מכירים את הכמות המדויקת של כל צמח שאתם מגדלים.
8. שתלו בכמה מחזורים. יש ירקות שמוכנים למאכל כבר לאחר חודש (כמו צנונית), ויש כאלה שמבשילים רק לאחר שלושה חודשים (עגבניות, כרוב). כדי שתוכלו ליהנות מהירקות זמן ממושך, כדאי לשתול את אותו הירק בהפרש של 10 ימים, כדי שלא כולם יבשילו בבת אחת. חשוב לדעת שכמעט כל הירקות עונתיים, כך שאי אפשר ליהנות מהם כל השנה.
9. התכוננו לשתילה מחדש. אחרי שעונת הירקות מסתיימת, צריך להוציא את הצמח מהאדמה עם השורשים. משלימים את האדמה במיכל עם תערובת חדשה, מערבבים אותה עם שארית התערובת שנשארה במיכל, וזהו - אפשר להתחיל בסבב שתילות חדש.
10. התאזרו בסבלנות. צמחים הם מערכות חיות ונושמות, וכל אחת מהם זקוק לטיפול אחר. צאו לדרך עם הרבה סבלנות והתחילו עם ירקות פשוטים לגידול: בחורף צנונית, כוסברה, פטרוזיליה, מנגולד וקייל. בקיץ: קישואים וחצילים.

יש לכם גינה?

רכשו קומפוסט בלבד, הפכו את האדמה וערבבו עם הקומפוסט. אל תרחיקו מהאדמה חומרים אורגניים (עלים, ענפים, חרקים) – נוכחותם מגבירה פעילות מיקרו ביולוגית ששומרת על הירקות.

איזה שתילים כדאי לשתול עכשיו?

מסוף מרץ אפשר להתחיל עם רוב גידולי הקיץ - כל מה שהוא פירות הצמח: מלפפון, עגבנייה, דלעת, קישוא, חצילים, פלפלים.

7 סיבות להקים גינת ירק אורבנית

1. זה אקולוגי. כשאתם קונים ירקות אתם שותפים לתעשייה חקלאית מאסיבית שאינה מטיבה עם הסביבה וכרוכה בשינוע, שימוש במכונות, הרס מחצבים. זו גם הזדמנות להשתמש במיכלים לא מנוצלים, שבמקום להפוך לפסולת יהפכו לחומר גלם לגינת ירק.
2. זה חסכוני במים. גינון ביתי מאפשר לחסוך במים ולוודא שאין דליפות.
3. זה טרי וטעים. גם ירק אורגני שאתם קונים בסופר צריך לעבור קירור ושינוע, ולכן הוא לעולם לא יהיה טרי כמו ירק שזה עתה קטפתם מהגינה שלכם.
4. זה בריא. גינת ירק בבית היא אורגנית ואין צורך בחומרי הדברה.
5. זה תרפויטי. המגע עם האדמה, המעקב משלב הזריעה ועד הגידול, הבילוי במקום ירוק - כל אלה הופכים את הגינון לעיסוק נעים ומרגיע.
6. זה חינוכי לילדים. בילוי בגינת ירק וגידול הירקות יכולים ללמד ילדים הרבה: החל מכך שעגבנייה היא ירק קיץ וכלה באחריות שיש לקחת כדי שמשהו חי ישרוד.
7. זול ללמוד את זה. אפשר ללמוד המון דרך האינטרנט, בחינם.

 

רוצים עגבניות שרי אורגניות?זה יורת קל ממה שחשבתם (צילום: שאטרסטוק)

רוצים עגבניות שרי אורגניות? זה יותר קל ממה שחשבתם (צילום: שאטרסטוק)