אם פסח הוא הפרעת אכילה קומפולסיבית-אובססיבית של מדינה שלמה, וגם תזונה טבעונית-בריאותית נוטה להיות כזו – מה נקבל אם נחבר אותן? קטסטטרופה? במפתיע, התשובה היא לא: להיות גם טבעוני וגם כשר לפסח זה לא רק אפשרי, אלא גם קל ונגיש ויום-יומי.

 

הנה כל מה שאתם צריכים לדעת כדי לעבור את החג בקלות.

 

קטניות: ממרקים עד תבשילים

 

תבשיל חומוס ועגבניות (צילום: דודו אזולאי )
תבשיל חומוס ועגבניות (צילום: דודו אזולאי )

 

אם אתם אוכלים קטניות בפסח, מומלץ לכם לנצל את החג כדי לתת להן את המקום הראוי להן בסיר ובצלחת.

 

שעועית יכולה לככב במרק שעועית מחמם; עדשים הן בסיס נהדר לסלט או מרק עדשים מהיר; חומוס יכול להפוך, כמובן, לממרח (וממש לא חייבים פיתה כדי לנגב חומוס - אני מעמיסה אותו על ירקות חתוכים, כמו גזר, פלפל וחסה) ומגרגירי חומוס מבושלים כדאי להכין תבשיל חומוס עם עגבניות ובצל מתובל, שטעמו אף משתבח לאחר יום-יומיים במקרר.

 

קציצות טבעוניות: קל לכשל"פ

 

קציצות קינואה כרובית (צילום: גלי לופו )
קציצות קינואה כרובית (צילום: גלי לופו )

 

רוב הקציצות הטבעוניות מבוססות על ירקות וקמח קטניות, ולכן מתאימות לפסח. קציצות גזר יכולות לשמש מנה ראשונה בערב החג אם ילוו בחזרת חריפה או סלסה פיקנטית. הן מצוינות גם כמנה שנוח לקחת לפיקניק או לאכול בארוחת ערב של חול המועד.

 

קינואה כשרה לפסח (גם לאוכלי קטניות), כך ש קציצות הקינואה מצטרפות לרשימה לצד קציצות ירקות ועדשים. כדאי ללוות את הקציצות האפויות בטחינה מתובלת היטב או לחמם אותן ברוטב עגבניות עשיר.

 

אם יש לכם מתכון אהוב של קציצות טבעוניות, יש סיכוי טוב שתוכלו להפוך אותו בקלות לכשר לפסח. אם כמות קמח החיטה במתכון אינה עולה על 4-3 כפות, אפשר להחליף אותו בקמח עדשים, קמח חומוס, קמח שקדים או קמח כוסמת (ירוקה). אם כמות קמח החיטה במתכון גדולה יותר (1/2 כוס ויותר) לא כדאי להשתמש בו בפסח, ולמצוא מתכון יותר קל לכשלו"פ.

 

טבעונים יכולים ליהנות גם ממצה בריי. לקמח כוסמת, שהוא בעצם כוסמת ירוקה טחונה לקמח, תכונות הדבקה נפלאות - ואפשר להכין אתו את המעדן המטוגן האהוב. שימו לב: כוסמת היא כשרה לפסח ואינה מכילה גלוטן, אך כוסמין הוא דגן הדומה לחיטה שמכיל גלוטן ואינו כשר לפסח.

 

אטריות ללא גלוטן: במקום פסטה

 

סלט וייטנאמי עם אטריות אורז (צילום: גלי לופו אלטרץ)
סלט וייטנאמי עם אטריות אורז (צילום: גלי לופו אלטרץ)

 

בשנים האחרונות אפשר למצוא ברשתות השיווק, במיוחד לפני פסח ובמהלכו, מגוון רחב של אטריות נטולות גלוטן: מקמח תירס, מאורז ומקטניות שונות כגון מאש, אזוקי וסויה. הן מצטרפות לאטריות האורז הדקיקות ולאטריות השעועית (המוכרות גם כאטריות צלופן), שמהן אפשר להכין סלט וייטנאמי מרענן או לשלבן במנה של נודלס עם ירקות ובוטנים במקום הפסטה.

 

להכנת סלט מאטריות אורז או שעועית מספיקה השריה של 10 דקות במים רותחים. אם מכינים מנות מוקפצות כדאי לקצר את זמן ההשריה ל-5 דקות ולגזור את האטריות עם מספריים לאחר הסינון – כך יהיה קל יותר להקפיץ אותן. זכרו שאטריות אורז ושעועית דקות משמעותית מפסטה ולכן יש להקפיץ אותן 4-3 דקות בלבד, רק עד שהן מתרככות וסופגות מטעם הירקות והתיבול. חשוב שלא להגזים בבישול, כדי שלא יידבקו זו לזו ויימעכו.

 

אורז: טאץ' וייטנאמי לחג

 

מקלובה עם אורז אדום וירקות (צילום: גלי לופו אלטרץ)
מקלובה עם אורז אדום וירקות (צילום: גלי לופו אלטרץ)

 

אורז יכול להיות בסיס למנה יפהפייה וחגיגית שתשמח לא רק טבעונים, למשל מקלובה וירקות ממולאים או עלי גפן.

 

גם דפי אורז יכולים להיות שימושיים בפסח, כמנה ראשונה או כמזון שקל לנייד לפיקניקים. אם תעטפו כל רול וייטנאמי בעלה חסה פריך יהיה קל יותר להחזיק אותו בידיים. מעטה החסה גם ייתן ניגוד פריך לדף האורז ויעניק טעם מרענן וסיבים תזונתיים נוספים. אפשר לתבל את הרול ברוטב סויה ללא גלוטן כשר לפסח או פשוט במלח.

 

תירס ושאר ירקות

 

תירס כשר לפסח, ולכן אפשר ליהנות בחג ממאכלים שונים שמבוססים עליו - פולנטה, ממליגה וטורטיות. הטורטיות מבוססות על קמח תירס מיוחד, "מסה הרינה", שהוא חומר גלם מעולה לא רק לפסח אלא לכל ימות השנה. חוץ מטורטיות אפשר להכין ממנו גם נאצ'וס אפויים קריספיים שכיף לנשנש.

 

עוד נשאר לכם מקום בבטן? אל תשכחו את כל מתכוני הירקות המופלאים, למשל קישואים מבושלים בעגבניות, פטריות צלויות, כרוב ברוטב, כרובית צלויה או שישליק פטריות.

אם אינכם אוכלים קטניות, השתמשו בתפוחי אדמה או בבטטות כבסיס פחממתי, ואכלו לצדם מנות המשלבות ירקות עם אגוזים, שקדים וקשיו - למשל פרוסות חצילים במילוי רוקט ואגוזים.

 

מנות אחרונות: ממלבי עד מרציפן

 

מלבי עם קרם תותים (צילום: גלי לופו אלטרץ )
מלבי עם קרם תותים (צילום: גלי לופו אלטרץ )

 

מנות אחרונות לפסח קשות במיוחד לטבעון - נדמה שכל המתכונים מתחילים עם 12 ביצים כדי להחזיק את המאפה שאין בו קמח. אבל כשאין קמח ואין ביצים יש בעצם המון מתכונים אחרים.

 

מלבי הוא פתרון נפלא לקינוח המוני, ואפשר להחליף את האגר אגר שבמתכון ב-1/2 2 כפות קורנפלור (עמילן תירס). אפשר להגיש את המלבי עם רוטב פירות יער או רוטב תותים, כמופיע במתכון, או פשוט ללכת על האפשרות הקלאסית של בוטנים-קינמון, קוקוס וסירופ מייפל אמיתי או סילאן.

 

גם פודינג טפיוקה בחלב קוקוס  יכול להיות קינוח נהדר. החליפו את המנגו שבמתכון בתותים, שזוהי בדיוק עונתם.

 

בערב פסח אני נוהגת להגיש פטיפורים שונים. קל להכין אותם מראש, קל לקחת אותם אם נוסעים לערוך את הסדר מחוץ לבית, והגודל שלהם מאפשר לקנח בקטנה בלי להעמיס סוכרים מיותרים. תמר ממולא מרציפן הוא פטיפור קלאסי. אפשרות נוספת היא להכין כדורי שוקולד עשירים: ממיסים כמויות שוות של קרם קוקוס ושוקולד מריר, מייצבים במקרר, יוצרים כדורים ומגלגלים באבקת קקאו.

 

קינוח שוקולדי נוסף שאפשר להכין הוא כדורי שוקולד – מחליפים את הביסקוויטים בעוגיות טבעוניות כשרות לפסח (למשל, "לבביות" של מפעל מצות אביב) או במצות רגילות מפוררות.

 

ואם כל הרעיונות האלה לא הספיקו לכם – קבלו לקינוח פירמידות מרציפן מצופות שוקולד!

 

מרציפן פירמידות

 

מרכיבים (30 יחידות)
  • 1/2 כוס (50 גרם) שקדים קלופים
  • 6 תמרים ללא חרצנים וקליפות
  • 1/2 כפית קליפת תפוז מגוררת
  • 50 גרם שוקולד מריר
  • 1 כפית שמן

 

אופן ההכנה

  1. טוחנים את השקדים במטחנת תבלינים עד שנוצר מרציפן.
  2. מעבירים את המרציפן למעבד מזון ומוסיפים את התמרים וקליפת התפוז. מעבדים לעיסה אחידה.
  3. מגלגלים את המרציפן לגליל וחותכים ל-20 פרוסות. מעצבים כל פרוסה לצורת פירמידה ומניחים במגש מרופד בנייר אפייה.
  4. ממיסים את השוקולד המריר עם השמן. מניחים פירמידה על מזלג וטובלים בזריזות בשוקולד הנוזלי, כך שהיא תצופה מכל צדדיה, ומחזירים למגש. חוזרים על הפעולה עם שאר הפירמידות ומניחים לשוקולד להתייצב.
  5. לפני ההגשה מניחים כל פירמידה בתוך מנז'ט מנייר.