גם כשר לפסח וגם טבעוני? זה בכלל לא מסובך, וזה אפילו טעים מאוד. התפריט הבא מתאים ל-4 עד 6 סועדים.

 

קציצות טופו אפויות ברוטב רוזה

את הקציצות ואת הרוטב אפשר להכין עד שלושה ימים מראש, ולשמור בנפרד במקרר (את הקציצות אפשר להכין עד 3 שבועות מראש, ולשמור במקפיא).

המרכיבים (כ־40 יחידות)

1 בטטה גדולה, קלופה

1 בצל בינוני, קלוף

1 זוקיני ירוק גדול

1 תפוח אדמה בינוני, קלוף

1 שורש פטרוזיליה, קלוף

300 גרם טופו מסונן מנוזלים (מניחים במסננת או על נייר סופג)

5 גבעולי פטרוזיליה

5 גבעולי כוסברה

1/2 כפית מלח ים

1/8 כפית כמון

1/8 כפית פפריקה חריפה

1/8 כפית תבלין לקציצות

5 כפות גדושות קמח מצה

2 כפות שמן

 

לרוטב

3 כפות שמן

1 בצל בינוני, קלוף וקצוץ

1 פלפל אדום מתוק, קצוץ (מומלץ מזן רמירו)

1 שן שום, קלופה

1 קופסת שימורים (800 גרם) עגבניות שלמות מקולפות

1 קופסה קטנה (100 גרם) רסק עגבניות

1/2 כפית סוכר

מלח

1/2 כפית קארי מדרס, או קארי אחר

1 כוס נוזל ("חלב") קוקוס

פפריקה חריפה או פלפל חריף קצוץ, לפי הטעם

לקישוט: כוסברה או פטרוזיליה

 

ההכנה

1. מחממים את התנור ל־180 מעלות, מומלץ במצב טורבו.

2. מגררים את הירקות והטופו (על מגררת או במעבד מזון). סוחטים מעט את הירקות מנוזלים. מעבירים לקערה ומערבבים.

3. מעבירים שליש מתערובת הירקות למעבד המזון עם להב המתכת. מוסיפים את עשבי התיבול, התבלינים וקמח המצה ומעבדים למרקם עיסתי. מחזירים לקערת הירקות ומערבבים היטב. טועמים ומוספים מלח לפי הצורך (מומלץ לא להגזים, אחרי ההכנה הטעמים מתעצמים).

4. מרפדים שתי תבניות תנור בנייר אפייה ומשמנים אותו. יוצרים מהעיסה כדורים פחוסים ומניחים במרווחים של כ־2 ס"מ זה מזה (להכנה אלגנטית יותר – אפשר להיעזר בחותכני עוגיות או רינגים בצורה מתאימה, לצקת לתוכם מהעיסה ולהדק בגב כף).

5. אופים כ־30 דקות, עד שהקציצות זהובות־שחומות. מוציאים, מצננים ומפרידים מהתבנית בעזרת כף טיגון.

6. הרוטב: מחממים בסיר את השמן. מטגנים את הבצל עד הזהבה. מוסיפים את הפלפל ומטגנים עד שגם הוא מזהיב קצת. מוסיפים את השום ומטגנים קצרות. מוסיפים את העגבניות

השלמות ואת הרסק ומערבבים. מביאים לרתיחה, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים 15 דקות תוך ערבוב מדי פעם.

8. מסירים את הסיר מהכיריים וטוחנים את הרוטב בבלנדר מוט. מוסיפים את הסוכר, המלח והקארי ומערבבים. טועמים ומתקנים תיבול.

9. לפני ההגשה: מחממים את הרוטב עד לרתיחה. מוסיפים את נוזל הקוקוס, מביאים לרתיחה חוזרת ומסירים מיד מהכיריים. במקביל, מחממים את הקציצות במיקרוגל או במחבת. מעבירים את הרוטב החם לכלי הגשה, מוסיפים את הקציצות, מקשטים בירק ומגישים.

 

פול ירוק

מנה קלאסית לפסח ויתרון נוסף בצידה: כמות נאה של ברזל! אפשר להכין עד 3 ימים מראש, ולחמם לפני ההגשה.

המרכיבים

3 כפות שמן זית

1 בצל בינוני, קלוף וחתוך לרבעי טבעות

1/2 ק"ג תרמילי פול ירוק צעיר, נקי מעוקצים וחתוך לקטעים של 2 ס"מ

2 עגבניות גדולות, קלופות חתוכות לקוביות

1/2 כוס מים

מעט כמון

מלח, פלפל שחור טחון

מיץ מ־1 לימון גדול, או לפי הטעם

1/2 כפית סוכר או סילאן

1 כוס עשבי תיבול קצוצים (נענע, כוסברה, פטרוזיליה, שמיר – לפי הטעם)

 

ההכנה

1. מחממים את שמן הזית ומטגנים עם הבצל עד הזהבה. מוסיפים את הפול ומאדים כ־3 דקות. מוסיפים את העגבניות ואת המים, מלח, פלפל וכמון, מערבבים, מנמיכים את הלהבה, מכסים את הסיר ומבשלים 25-20 דקות, עד שהפול מתרכך. מוסיפים את מיץ הלימון והסוכר (או הסילאן) ואת עשבי התיבול, ומסירים מהכיריים. מצננים ומאחסנים במקרר עד לארוחה.

2. לפני ההגשה: מחממים במיקרוגל או על הכיריים ומגישים.

 

סלט ולדורף עם חמוציות ואגוזי פקאן

המנה מוגשת ברוטב נהדר של מיונז טבעוני.

המרכיבים

לסלט

מי קרח + מיץ מ־1 לימון

1 אננס קטן קלוף (אם אין, אפשר להשתמש ב־200 גרם אננס משומר, מסונן)

4 תפוחים מזן גרני סמית, נקיים מליבות

6 גבעולי סלרי אמריקאי, נקיים וללא עלים

50 גרם חמוציות מיובשות

100 גרם אגוזי פקאן טבעיים

 

לרוטב המיונז

1 כוס קשיו טבעי (לא קלוי)

1/2 כוס מיץ לימון

מלח, פלפל שחור טחון

1/2 כוס שמן זית

 

ההכנה

1. הרוטב: שורים את הקשיו במים קרים במשך כ־20 דקות. מסננים ושומרים את המים.

2. מעבירים כוס ממי השרייה (אם צריך – משלימים בעזרת מי ברז) לקערת מעבד המזון או הבלנדר. מוסיפים את הקשיו, מיץ הלימון, מלח ופלפל וטוחנים למחית חלקה. מוסיפים את שמן הזית בזרם דק. אם צריך, מוסיפים עוד ממי השרייה, עד שמתקבל מרקם המזכיר מיונז. אפשר להכין עד 3 ימים מראש ולאחסן בצנצנת סגורה היטב במקרר.

3. הסלט: מכינים קערת מי קרח עם מיץ הלימון. חותכים את האננס והתפוחים למקלות דקים ומעבירים לקערה. חותכים את הסלרי לאלכסונים דקים (כ־3 מ"מ) ומעבירים לקערה. (אפשר להכין בבוקר הארוחה ולאחסן במקרר, כשהפירות והסלרי מושרים היטב).

4. לפני ההגשה: מסננים היטב את הפירות והסלרי ומעבירים לקערה. מוסיפים מהרוטב ומערבבים. מוסיפים חמוציות ואגוזים ומגישים.

 

עוגת קרם קוקוס בציפוי שוקולד

עוגה מחומרים טריים, ללא אפייה, ללא גלוטן, וכמובן – טבעונית, פרווה וכשרה לפסח. מאחר שטעמה מרוכז, מספיק להכין כמות קטנה ממנה. אפשר להכין אותה עד שבועיים לפני ההגשה.

המרכיבים (תבנית בקוטר 20-18 ס"מ)

לבסיס

10 תמרים לחים, קלופים ומגולענים

1 כוס שקדים טבעיים

1 כף אבקת קקאו

1 כף שמן קוקוס

1/8 כפית מלח ים

2 כפות (50 גרם) אגוזי פקאן

1/2 כוס פתיתי קוקוס

 

לקרם הקוקוס

2 כוסות אגוזי מקדמיה, ששרו במים 30 דקות

1/2 כוס קוקוס טחון

1 כוס קרם קוקוס (מומלץ אורגני)

1 כוס חלב סויה, או חלב שקדים, או חלב אורז, או מים

1/4 כפית תמצית וניל

1 כפית קליפת לימון מגוררת

מיץ מ־1 לימון בינוני

1/2 כוס סירופ מייפל או אגבה

2 כפות שמן קוקוס, מומס

 

לציפוי

100 מ"ל קרם קוקוס

100 גרם שוקולד מריר פרווה, שבור לקוביות

2 כפות סירופ מייפל או אגבה

1 כף שמן קוקוס, מומס

 

ההכנה

1. הבסיס: שמים את כל מרכיביו בקערת מעבד המזון ומעבדים לתערובת אחידה. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומשטחים. חורצים מעט בעזרת כפית לקבלת משטח לא חלק מידי (זה מסייע להצמדת השכבות זו לזו).

2. קרם הקוקוס: מסננים את אגוזי המקדמיה ומעבירים אותם למיכל מעבד המזון. מוסיפים את כל שאר המרכיבים – למעט השמן – ומעבדים כ־5 דקות, עד לקבלת מרקם חלק ככל האפשר. אם צריך, מוסיפים מעט נוזלים. מוסיפים למכשיר הפועל, בזרם דק, את השמן. יוצקים על הבסיס ומאחסנים כשעה במקפיא.

3. הציפוי: מחממים את קרם הקוקוס עד סף רתיחה. שמים את השוקולד, המייפל (או האגבה) והשמן בקערה חסינת חום,יוצקים עליהם את הקרם הרותח, ממתינים דקה ומערבבים לקרם אחיד. יוצקים על העוגה ומנענעים מצד לצד עד שפני העוגה מכוסים באחידות.

4. מאחסנים במקפיא (אפשר להכין עד שבועיים מראש). מעבירים למקרר כשעתיים לפני ההגשה. מגישים, מומלץ לצד סלט פירות או תותים.

 

קניידלך טבעוניים בציר ירקות

קחו בחשבון שבגלל שאין ביצים, הקניידלך יהיו רכים מהרגיל. עבדו איתם בעדינות, ואחרי הצינון הם יתייצבו. אפשר להכין את הקניידלך עד 3 ימים מראש ולשמור במקרר עד לחימום ולהגשה.

המרכיבים (כ־40 כדורים)

2 כוסות קמח מצה

1/4 כפית אבקת סודה לשתייה

1/3 כוס קורנפלור או עמילן טפיוקה

1/2 כפית מלח, או לפי הטעם

1/8 כפית פלפל שחור טחון

2 כוסות ציר ירקות רותח (אפשר מאבקה, או להרתיח מים מומלחים עם עשבי תיבול)

1/2 כוס שמן זית או שמן בישול אחר

לבישול: 1/2 1 – 2 ליטרים ציר ירקות

 

ההכנה

1. שמים בקערת מעבד המזון עם להב המתכת (או בקערת המערבל עם וו הגיטרה) את הקמח, אבקת הסודה, הקורנפלור, המלח והפלפל.

2. מערבבים בכלי נפרד את 2 כוסות הציר החם והשמן. מפעילים את המעבד ויוצקים בהדרגה את הנוזלים. מעבדים עד שמתקבלת עיסה שנפרדת מדופנות הכלי. מאחסנים במקרר כשעה.

3. מרפדים מגש גדול בנייר אפייה. מוציאים את העיסה ובידיים מעט רטובות יוצרים ממנה כדורים בקוטר 4-3 ס"מ. מניחים בטמפרטורת החדר לכ־20 דקות.

4. בינתיים, מחממים את הציר לבישול עד רתיחה ומכינים מגש משומן קלות.

5. מנמיכים את הלהבה ומוסיפים קניידלך כך שימלאו את הסיר בשכבה אחת. מבשלים ללא ערבוב עד שהקניידלך צפים ועוד 3 דקות אחר כך. מוציאים בכף מחוררת ומעבירים למגש. מניחים לצינון מלא ומאחסנים במקרר עד לשימוש (עד 3 ימים).

6. לפני ההגשה: מחממים את המרק עד לרתיחה. מוסיפים את הקניידלך ומביאים לרתיחה חוזרת. מגישים.

 

רוצים מרק לקניידלך?

בבקשה: שמים בסיר 1 שורש סלרי, קלוף ופרוס; 1 שורש פטרוזיליה, קלוף ופרוס; 3 גבעולי סלרי, עם העלים; 3 גזרים גדולים, קלופים ופרוסים דק; 1 בצל גדול, קלוף וחצוי; ‭1/4‬ כפית כמון, 1 עלה דפנה, 15 גבעולים ירוקים (5 מכל סוג - שמיר, פטרוזיליה, כוסברה); 8 כוסות (2‬ ליטרים) מים; מלח ופלפל שחור. מכסים את הסיר ומביאים לרתיחה. מנמיכים את הלהבה לנמוכה ומבשלים כשעה. מניחים לצינון מלא. מסננים את הציר דרך מסננת דקה ומאחסנים במקרר עד להגשה (את הירקות אפשר לאכול, או לזרוק).