צלי כתף בקר עם סילאן

מתכון של רחל בן שיטרית מבית שאן.

 

מרכיבים

כ-8 מנות

 

  • 2 ק"ג כתף בקר (נתח מס' 5)
  • 2 עלי דפנה
  • 2 גזרים קלופים וחתוכים גס
  • 1 בצל קלוף וחצוי
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון

 

לרוטב הסילאן

  • 1 בצל קצוץ דק
  • שמן לטיגון
  • 1 כוס סילאן (אפשר להשתמש גם בדבש)
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון
  • 1 כפית קינמון
  • 1/2 כפית אגוז מוסקט טחון
  • 1 כפית ג'ינג'ר טרי מגורר

 

לציפוי

  • 100 גרם פיסטוקים
  • 100 גרם אגוזים

 

לאפייה ולהגשה

  • תערובת של 1 כוס סילאן ו-1/2 כפית קינמון
  • חופן שקדים פרוסים קלויים

 

אופן ההכנה

  1. שמים בסיר את כתף הבקר, עלי הדפנה, הגזר, הבצל ואגוז המוסקט. מוסיפים מים עד לגובה של כמה ס"מ מעל הבשר ומביאים לרתיחה. מבשלים ברתיחה עדינה כשעה וחצי, עד שהבשר מתרכך. מקררים לטמפרטורת החדר.
  2. הרוטב: מטגנים את הבצל בשמן עד שהוא מזהיב. מעבירים לקערה, מוסיפים את שאר מרכיבי הרוטב ומערבבים היטב.
  3. דוקרים את הבשר במקומות רבים באמצעות סכין. מעסים את הבשר ברוטב הסילאן ודואגים שהרוטב ייכנס גם לחריצים.
  4. קולים את הפיסטוקים והאגוזים במחבת יבשה וטוחנים אותם גס.
  5. מפזרים את הפיסטוקים והאגוזים הקצוצים על ניילון נצמד. מגלגלים בהם את הבשר, כך שיצופה מכל הצדדים.
  6. מניחים את הבשר בתבנית. יוצקים עליו את יתרת הרוטב ואופים 7-5 דקות בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות.
  7. ההגשה: פורסים את צלי הכתף לפרוסות ויוצקים עליהן את תערובת הסילאן והקינמון. מפזרים מעל שקדים פרוסים קלויים. רחל מגישה את המנה בתוספת אורז וטנזייה.

 

לחמניות ממולאות בשר

לחמניות ממולאות בשר (צילום: אסנת לסטר)
לחמניות ממולאות בשר (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של אביבה בכר מעפולה.

המתכון פתוח מאוד לשינויים: אם יש לכם במקרר שאריות של בשר או ירקות השתמשו בהם במקום במרכיבים שרשומים.

 

מרכיבים

כ-25 לחמניות

 

לבצק

  • 500 גרם (1/2 3 כוסות) קמח
  • 4 כפות שמן
  • קורט מלח
  • 25 גרם שמרים טריים או 1 כף שמרים יבשים
  • 1 עד 1/2 1 כוסות מים

 

למילוי

  • 4 כפות שמן
  • 1/2 (120 מ"ל) כוס פטריות חתוכות
  • 1 בצל קצוץ
  • 500 גרם בשר בקר טחון
  • 1/2 כוס פטרוזיליה קצוצה
  • תוספות לפי הטעם (בסה"כ 1/2 כוס): זיתים קצוצים, צנוברים, צלפים
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 כפית אבקת מרק בצל
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

בנוסף

  • שמן לטיגון עמוק

 

אופן ההכנה

  1. הבצק: לשים יחד את כל המרכיבים עד שמתקבל בצק אחיד ורך, אבל לא דביק. עוטפים את הבצק בניילון נצמד ומכניסים למקרר ל-30 דקות.
  2. בינתיים מכינים את המילוי: מחממים במחבת את השמן ומטגנים בו את הבצל והפטריות, עד שהבצל מתחיל להזהיב. מוסיפים את הבשר ומטגנים עוד 2 דקות, תוך ערבוב, עד שהבשר משנה את צבעו. מוסיפים את הפטרוזיליה, התוספות והתבלינים, מערבבים ומעבירים את תכולת המחבת לקערה.
  3. יוצרים מהבצק כדורים בגודל כדורי פינג-פונג. מרדדים את הכדורים לעיגולים בקוטר 10 ס"מ.
  4. מניחים במרכז כל עיגול כף גדושה מהמילוי. סוגרים את הבצק מעל המילוי ומגלגלים בחזרה לכדור.
  5. מחממים שמן לטיגון עמוק. מטגנים את הכדורים בכמה סבבים עד להזהבה קלה.

 

 

צלי כתף בקר עם רוזמרין וצ'ילי מתוק

צלי כתף בקר עם רוזמרין וצ'ילי מתוק (צילום: אסנת לסטר)
צלי כתף בקר עם רוזמרין וצ'ילי מתוק (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של רונן תשרי מחרשים.

 

מרכיבים

כ-6 מנות

 

1/2 1 עד 2 ק"ג כתף בקר (נתח מס' 5)

 

לרוטב

  • מחטים מ-12 גבעולי רוזמרין
  • חופן עלי מרווה
  • שיניים קלופות מראש שום שלם
  • 2 כוסות (480 מ"ל) רוטב צ'ילי מתוק
  • 1 כף מלח גס
  • 1 כפית פלפל שחור גרוס

 

אופן ההכנה

מחממים את התנור ל-190 מעלות.

שמים בבלנדר או במעבד מזון את כל מרכיבי הרוטב, למעט המלח והפלפל. מרסקים לרוטב אחיד.

מעסים את כתף הבקר ברוטב, ומתבלים אותו במלח ובפלפל.

פורשים על משטח האפייה נייר אלומיניום, ומניחים עליו נייר אפייה. מניחים את הבשר על הנייר ויוצקים עליו את יתרת הרוטב. סוגרים היטב את הבשר בנייר האפייה ונייר האלומיניום ומניחים בתבנית אפייה.

אופים שעתיים וחצי עד שלוש שעות וחצי, עד שהבשר רך. פורסים את צלי הכתף ומגישים חם.

 

אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע