שושי ואני נפגשנו בגיל 5 בגן חובה ומאז לא נפרדנו. המשכנו יחד לבית הספר היסודי, אחר כך למדנו יחד בתיכון ולבסוף המשכנו בצוותא גם לסמינר למורים. התחתנו באותו חודש ואנחנו שומרות על קשר רציף כל השנים.

אבא של שושי היה חשמלאי, והתפרנס מאחזקת מערכת החשמל בקיבוץ משמר השרון. כשכן, הוא גם היה אחראי על כל התקנות ותיקוני החשמל בבית שלנו. אני זוכרת אותו על הסולם במטבח מרכיב את ההמצאה החדשה - נורת הניאון.

בפורים של כיתה ה' או ו' החלטנו שושי ואני להתחפש לאמא עם תינוקת. שושי שמחה ללבוש את בגדי ה"גברת" של אמא שלה והתאמנה בצעידה על נעלי עקב. היא שמחה להתאפר כמו אמא, ובעיקר לשים אודם. אצלי זה היה פחות מרגש כי לבשתי את הפיג'מה שסבתא הביאה לי משוויץ ואת נעלי הבית שלי. חבשתי את הכובע שהיה לי בגיל 4, שאמא שמרה, והשגתי גם מוצץ – כנראה מאחד השכנים שגידלו תינוקות. הדבר שהכי רציתי זה לשים אודם כמו שושי, אבל מי ראה תינוקת עם אודם...

אני זוכרת שאבא של שושי לקח אותנו למסיבת פורים בקיבוץ משמר השרון. עלינו שם לבמה, וזו היתה הפעם הראשונה שבה עמדתי על במה אמיתית. היא היתה מוארת והקהל ישב בחשכה. שושי טיילה עם העגלה קדימה ואחורה ואני שרתי משהו שהתחיל ב "אי, אמא, אה, אבא'לללללה". כולם מחאו כפיים ואנחנו חזרנו הביתה עם חוויה.

 

מי ראה תינוקת עם אודם? אסנת (בעגלה) וחברתה שושי מחופשות לאמא ותינוקת
מי ראה תינוקת עם אודם? אסנת (בעגלה) וחברתה שושי מחופשות לאמא ותינוקת

 

רולדת תמרים ואגוזים

מתכון של סימה סבן מבית שאן.

 

מרכיבים

כ-40 עוגיות

 

לבצק

  • 1 ק"ג קמח פחות 1 כוס - נשתמש בכוס הזאת בשלב הרידוד
  • 1/2 כפית מלח
  • 1/2 1 שקיות אבקת אפייה
  • 3 שקיות סוכר וניל
  • קליפה מגוררת מלימון אחד
  • 200 גרם חמאה רכה או מרגרינה רכה
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) שמן
  • 1 כוס (240 מ"ל) מי סודה

 

למלית

  • 500 גרם (חבילה) תמרים מגולענים בוואקום (כדאי לקנות שקיות כמה שיותר טריות, כדי שהתמרים יהיו עדיין רכים ונוחים יותר לעבודה)
  • 1/2 כפית ציפורן טחונה
  • 1 כפית קינמון טחון
  • 1 כף ג'ינג'ר טרי מגורר או 1 כפית ג'ינג'ר יבש טחון
  • קליפה מגוררת מתפוז אחד
  • 1 כוס (100 גרם) אגוזי מלך חתוכים

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. הבצק: מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים בקערת המיקסר את כל המרכיבים היבשים ומערבבים. מוסיפים, תוך ערבול אטי, את החמאה ולאחר מכן את השמן והמים. ממשיכים לערבל רק עד שמתקבל בצק רך מאוד אבל לא דביק (אם הבצק יבש מדי, מוסיפים עוד 1/4 כוס מי סודה).
  3. המלית: מחממים את התמרים כ-10 שניות במיקרוגל, כדי לרכך אותם. מוסיפים את שאר מרכיבי המלית ולשים היטב יחד.
  4. מחלקים את הבצק ל-4 או 6 חלקים שווים. מרדדים כל חלק לעלה מלבני בעובי של כ-2 מ"מ.
  5. משמנים את הידיים ומורחים את המילוי על עלי הבצק.
  6. מגלגלים את עלי הבצק לרולדות ומניחים בתבנית כשה"תפר" פונה כלפי מטה. חורצים על חלקן העליון של רולדות התמרים חריצים קטנים, לסימון הפרוסות.
  7. אופים 40-35 דקות, שהרולדות מתחילות להראות סימנים של הזהבה.
  8. כשרולדות התמרים מתקררות פורסים בזהירות.

 

 

רולדות שמרים במילוי תמרים, פרג ושוקולד

רולדות שמרים במילוי תמרים, פרג ושוקולד (צילום: אסנת לסטר)
רולדות שמרים במילוי תמרים, פרג ושוקולד (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של סעיד אבו קאסם מבית ג'אן.

 

מרכיבים

כ-40 יחידות

 

לבצק

  • 1 ק"ג קמח
  • 1 כפית שמרים יבשים
  • 1 שקית אבקת אפייה
  • 1 שקית סוכר וניל
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 2 כוסות (480 מ"ל) שמן
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מים פושרים או חלב פושר

 

למילוי

  • 150 גרם (2/3 כוס) ממרח שוקולד
  • 250 גרם (1 כוס) ממרח תמרים
  • 100 גרם (1 כוס) פרג טחון
  • 100 גרם 1 כוס) אגוזי מלך חתוכים

 

לציפוי

  • 1 ביצה טרופה
  • 1 כף פרג שלם

 

לסירופ

  • 1/2 1 כוסות (360 מ"ל) מים
  • 3 כוסות (600 גרם) סוכר
  • 1 כף מי ורדים
  • קורט מלח לימון

 

אופן ההכנה

  1. מתקינים במיקסר את וו הלישה. שמים את כל המרכיבים היבשים בקערת המיקסר ומערבלים במהירות אטית. מוסיפים את השמן ואת המים (או החלב) וממשיכים ללוש עוד כמה דקות, עד שמתקבל בצק אחיד ורך, אבל לא דביק.
  2. מכסים את הקערה בניילון ומתפיחים כ-40 דקות (הבצק לא צריך להכפיל את נפחו, אלא רק לתפוח מעט).
  3. מחממים את התנור ל-200 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  4. מערבבים יחד את כל מרכיבי המילוי.
  5. שמים את כל מרכיבי הסירופ בסיר ומבשלים כ-10 דקות, עד שהסוכר נמס.
  6. יוצרים מהבצק כ-40 כדורים קטנים (קצת יותר גדולים מפינג-פונג).
  7. משטחים כל כדור לעיגול דק באמצעות הידיים. מורחים את העיגול בכפית מהמלית ומגלגלים לרולדה.
  8. מניחים את הרולדות בתבנית, מברישים בביצה טרופה ומפזרים מעל פרג.
  9. אופים 35-30 דקות, עד שהרולגות מזהיבות.
  10. מיד לאחר שהרולדות יוצאות מהתנור יוצקים עליהן את הסירופ.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע