הבוקר פורסם כי משטרת ישראל עצרה עשרה חשודים מעובדי רשת האופנה רנואר, שמעלו בכספי החברה בהיקף של מיליוני שקלים. הנושא התגלה לאחר שסניף האאוטלט של החברה בהרצליה החל להפסיד סכומים גדולים, ולא נמצאה התאמה בין הסחורה הנכנסת לזו היוצאת, הן בחנות והן במחסן הראשי. לאחר חקירה סמויה נעצרו החשודים, ביניהם מחסנאים ועובדי הסניף.

 

הסיפור שזכה לכותרות הבוקר הוא אחד ממקרי המעילה הגדולים שפורסמו בתעשיית האופנה הישראלית. בחו"ל, לעומת זאת, נדמה כי זה קורה לעתים הרבה יותר קרובות. כשניסינו לבדוק כיצד חברות אופנה מקומיות כמו פוקס, קסטרו או המשביר החדש לצרכן מתגוננות נגד מעילות פנימיות שכאלה, נתקלנו בסירוב לשתף פעולה. לא לציטוט וייחוס, נאמר לנו כי אף חברה לא מעוניינת לחשוף את האופן בו היא פועלת מאחורי הקלעים, או ללבות את הנושא בתקשורת, שכן אף אחד לא יודע היכן מסתתר הרובין הוד הבא ואיזה רעיונות יכנסו לו לראש.

 

מחברת רנואר נמסר: "הבוקר נעצרו מספר עובדים זוטרים, ביניהם מחסנאים ועובדי חנות אחת בהרצליה המועסקים בחברת רנואר, החשודים בגניבה בשווי של מאות אלפי שקלים ואף יותר. מנכ"ל רנואר מרוצה ממערכות הבקרה המצוינות של רנואר, אשר עלו על המעילה, ומודה למשטרת ישראל על שיתוף הפעולה אשר הוביל לחקירה ולמעצרים. החברה מקווה כי מערכות החוק יסיימו את החקירה מול החשודים וימצו עמם את הדין".

 

 

לפניכם שלושה סיפורים שונים של מעילות ענק בחברות אופנה בעולם. המניעים בכל אחד מן המקרים שונים, וכך גם התוצאה והעונש, אבל מעניין לשמוע על אחת הסיבות המרכזיות לפריחתם של מקרים אלו, כפי שמצביע מומחה האבטחה האמריקאי ג'יי.אר. רוברטס: "החנויות לא מוכנות לשלם שכר טוב, מה שמוביל לתמריצים נמוכים אצל העובדים, ומכאן גם לאחוזי שיעור גבוהים של תחלופת עובדים". אז נכון, שכר נמוך אינו מהווה הצדקה לגניבה, אבל מנהל בכיר שרוצה עובד נאמן לאורך שנים, חייב להבין כי באקלים בו אנו חיים, אי אפשר לפעול יותר בפערי שכר בלתי נתפסים בין המנכ״ל לעובד הזוטר.

 

 

שם החברה: סאקס פיפת' אווניו, ניו יורק

 

סכום המעילה: 400 אלף דולר

הנה סיפור על מעילה מתוחכמת בה לקחו חלק חמישה עובדים בבית הכלבו הנודע. המקרה התגלה לפני כשנה, כאשר שורה של לקוחות התלוננו על חיובים שנעשו בכרטיס האשראי שלהם ללא ידיעתם. לאחר בדיקה שערכו מנהלי הכלבו יחד עם קצין הביטחון וחברות האשראי, התגלה כי העובדת תמרה וויליאמס, בת 40 משכונת קווינס, גנבה יחד עם ארבעה עובדים נוספים בחברה את מספרי כרטיסי אשראי של 22 לקוחות. סכום החיוב הכללי עמד על 400,000 דולר, שנוצלו על ידי הגנבים לרכישת בגדים ותיקי יוקרה של המותגים ז'יבנשי, פראדה וכריסטיאן לובוטן.

איך זה עבד? הפריטים נשלחו בדואר לכתובת פיקטיבית בשכונת קווינס בניו יורק, ומשם ישירות אל וויליאמס. אך מה תעשה וויליאמס ושאר הגנבים עם כל כך הרבה פריטי יוקרה? את כולם החזיר לחנות גורם שלישי, אשר קיבל לידיו כסף מזומן כזיכוי, בתמורה לעסקה שבוטלה.

בכתבה שפורסמה אודות המקרה בהפינגטון פוסט, מסר מומחה האבטחה ג'יי.אר. רוברטס, כי "אירועים כמו זה הופכים להיות נפוצים. הונאת סאקס היא לא בעיה ספציפית, אלא בעיה רחבה בתעשייה הקמעונאית". מלבד בעיות אבטחה של רכישה בכרטיס אשראי, אחת הסיבות שמנה רוברטס היתה, כאמור, תנאי השכר של העובדים. 

 

ברברי. לאן נעלמו 82,200 ליש"ט? (צילום: gettyimages)
ברברי. לאן נעלמו 82,200 ליש"ט? (צילום: gettyimages)

 

 

שם המותג: ברברי

 

סכום המעילה: 82,200 ליש"ט

ויקטור נבארו, עובד לשעבר במחלקת ניהול החשבונות של מותג האופנה הבריטי ברברי בלונדון, מצא דרך צדדית להשלמת הכנסה. בין השנים 2007 ל-2010 הצליח נבארו לגנוב 82,200 ליש"ט, שהועברו במרמה לחשבונו הפרטי.

מנהלי ברברי לא הצליחו לגלות את המעילה שנעשתה מתחת לאפם, ונבארו נתפס רק שנה מאוחר יותר, כשכבר עבר לעבוד בחברת האופנה האקט, שם המשיך לגנוב כספים בסכום כולל של 113,200 ליש"ט.

הדיילי טלגרף דיווח כי נבארו השתמש בכסף לרכוש לעצמו מכונית BMW X5, וכאשר נשאל על ידי מקורביו מהיכן הכסף, אמר כי "המותג מימן עבורי רכב צמוד".

בית המשפט קבע כי על נבארו להחזיר את הכסף שגנב בשישה תשלומים שווים, וכי את חשבון הנפש על המעילה יעשה מאחורי סורג ובריח, במהלך 21 חודשי מאסר.

 

 

שם החברה: בננה ריפבליק

 

סכום המעילה: 25,000 ליש"ט

באוקטובר 2012 שלח בית המשפט בלונדון את ליסטשיה קמפבל, בת 25 מדרום לונדון (אין קשר משפחתי לנעמי קמפבל) ל-16 חודשים בכלא, לאחר שהונתה את חברת האופנה בננה ריפבליק בסכום של 25 אלף פאונד. קמפבל עבדה כקופאית בסניף החברה ברחוב ריג'נט במרכז העיר, וההונאה שביצעה בסיועם של שני חברים דומה למקרה המעילה בסאקס פיפת' אווניו.

כך זה עבד: אחד משני החברים היה מגיע לחנות ורוכש בגדים של המותג, ובקופה קיבל מקמפבל הנחות גבוהות בשיעור של 50 אחוז. לאחר שנרכשו הבגדים, חזרו החשודים לחנות ולקמפבל הקופאית, וקיבלו ממנה החזר של הכסף במחיר מלא, באמצעות זיכוי של כרטיס האשראי.

קמפבל נתפסה לאחר שעמיתה לקופה תיחקר אותה לגבי החזר בגובה 1,300 ליש"ט. תשובתה המבולבלת העלתה חשד אצל מנהלי החנות, והם החלו לעקוב אחרי פעולותיה במצלמת האבטחה. הם הצליבו 12 מקרים בהם התגלו החזרים גבוהים במשמרות שלה, אל מול הופעתם של שני חבריה בקלטות ממצלמות האבטחה.

בחקירתה סיפרה קמפבל כי היא מכורה למריחואנה, וכי הוריה במצב כלכלי קשה, ושגנבה את הכסף כדי לסייע בכלכלת המשפחה. כאמור, בית המשפט לא השתכנע מסיפורה קורע הלב, ושלח אותה לכלא, בנוסף לקנס כספי בגובה המעילה.