בסוף רחוב אפרים בנתניה יש תחנת דלק של "פז" שמשרתת את הנוסעים בכביש החוף. התחנה היתה קיימת כבר כשהייתי ילדה, אבל אז הפעילה אותה חברת "של". בתחנה נמכר אוכל במקום שהיה ספק מסעדה-ספק קיוסק. על הדלפק עמדה ארונית זכוכית סגורה שבתוכה הוצגו לראווה עוגיות מרציפן מרובעות ממולאות בדובדבנים ועטופות בנייר צלופן שקוף (חלקן גם היו מצופות בשוקולד).

מרציפן היה חולשה שלי מהיום שבו טעמתי אותו בפעם הראשונה, בזכות סבתי ששלחה לנו את הממתק משוויץ. אני זוכרת שהמרובע המרציפני שנמכר בתחנה עלה 45 גרוש (כמעט חצי לירה!) - אחוז ניכר מדמי הכיס שקיבלתי. אני, שלא אכלתי כלום מלבד אולי חצי מנת פלאפל ביום, חלמתי על הריבוע הזה. ההורים לא ידעו מעולם לאן אני נעלמת פתאום. אני בטוחה שלא היו רואים את ההתמכרות שלי בעין יפה – לדעתם, כשיש אוכל בבית (ואפילו סוכריות חמוצות לפינוק!) לקנות מרציפן במחיר שכזה זו פשוט שחיתות.

אבל זה מה שעשיתי. ביום שבו קיבלתי דמי כיס (זה קרה פעם בחודש בערך) ספרתי במדויק את הגרושים והלכתי לתחנת הדלק שבסוף הרחוב. עמדתי מול הארונית השקופה כשבידי הקמוצה הסכום המדויק של הכסף עבור המרציפן בנייר הצלופן ובחרתי אחד. מיד כשיצאתי מהתחנה פתחתי את הצלופן ונגסתי במרציפן. הדרך הביתה היתה מתארכת כדי לא לחזור עם המרציפן האסור. לא תמיד הצלחתי לסיים את כל המרציפן והייתי מחביאה את השארית בכיס המכנסיים עד לרגע שארצה לסיים אותו - בלי שאף אחד יראה, כמובן.

הפורים הזה החלטתי להכין אוזני המן ממרציפן ונזכרתי בעוגיות המרובעות מאז. הכנתי אותן בדיוק כמו שזכרתי, וגם את אוזני ההמן ממש באותו סגנון.

 

זיכרונות מתוקים מתחנת הדלק. כך נראו המרציפנים שאסנת אהבה בילדותה (צילום: אסנת לסטר)
זיכרונות מתוקים מתחנת הדלק. כך נראו המרציפנים שאסנת אהבה בילדותה (צילום: אסנת לסטר)

 

אוזני המן ממרציפן

מתכון של אסנת לסטר.

 

מרכיבים

כ-10 אוזני המן

 

  • 500 גרם מרציפן
  • כ-30 דובדבנים מסוכרים
  • 200 גרם שוקולד מריר

 

אופן ההכנה

  1. מחלקים את המרציפן ל 10 חלקים שווים. יוצרים מכל חלק כדור, משטחים ומרדדים לעיגול בקוטר של 10-9 ס"מ.
  2. שמים במרכז כל עיגול 3 דובדבנים מסוכרים. מקפלים את הקצוות לכיוון המרכז מ-3 כיוונים, ליצירת צורה של אוזן המן. מהדקים.
  3. ממיסים את השוקולד. במיקרוגל: מחממים 30 שניות, מערבבים – וחוזרים על החימום הקצר והערבוב עד שהשוקולד נמס לגמרי. בסיר: שמים את השוקולד בסיר קטן, ומניחים אותו מעל סיר גדול שבו מעט מים רותחים (אסור שהמים ייגעו בסיר הקטן). מחממים תוך בחישה, עד שהשוקולד נמס לחלוטין.
  4. טובלים כל אוזן המן בשוקולד המומס, כך שהוא יצפה אותה עד למחצית מגובהה. מניחים אותה הפוכה על מגש, עד שהשוקולד מתקשה.

 

 

אוזני המן קלאסיות

אוזני המן קלאסיות (צילום: אסנת לסטר)
אוזני המן קלאסיות (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של עליזה בנג'ו מחיפה.

 

מרכיבים

כ-40 יחידות

 

לבצק

  • 400 גרם חמאה (או מרגרינה) רכה
  • 2 כוסות (400 גרם) סוכר
  • 4 חלמונים
  • 1/2 כוס (120 מ"ל) מיץ תפוזים
  • קליפה מגוררת מלימון שלם
  • כ-1 ק"ג קמח תופח
  • אבקת סוכר לקישוט

 

למילוי

  • 300 גרם פרג טחון
  • קליפה מגוררת מלימון שלם
  • 1 כוס (200 גרם) סוכר
  • 50 גרם חמאה (או מרגרינה) רכה
  • 3/4 כוס (180 מ"ל) מיץ תפוזים
  • 100 גרם צימוקים
  • 100 גרם אגוזי מלך חתוכים

 

אופן ההכנה

  1. מחממים את התנור ל-180 מעלות. מרפדים תבנית תנור בנייר אפייה.
  2. שמים את החמאה והסוכר בקערת מיקסר עם וו גיטרה (אפשר להכין את הבצק גם במעבד מזון). מעבדים במהירות גבוהה עד שמתקבלת תערובת אחידה.
  3. מורידים את מהירות המיקסר ומוסיפים, תוך ערבול, את החלמונים, מיץ התפוזים וגרדת הלימון. מערבלים עד לקבלת תערובת אחידה.
  4. מפסיקים את פעולת המיקסר ומוסיפים 2 כפות מהקמח. מערבלים במהירות נמוכה רק עד שהקמח נבלע בתערובת ומפסיקים שוב את פעולת המיקסר. מוסיפים שוב 2 כפות קמח, מערבלים, עוצרים – וחוזרים על הפעולה עד שמתקבל בצק רך מאוד אבל לא דביק.
  5. שמים בסיר את כל מרכיבי המילוי ומבשלים 3 דקות על אש קטנה, תוך ערבוב מתמיד.
  6. קורצים מהבצק כ-40 כדורים. מרדדים כל כדור לעיגול בקוטר של כ-10 ס"מ ובעובי של 3-2 מ"מ. הכי קל להניח כל כדור בין 2 יריעות ניילון נצמד ולשטח בעזרת הידיים, ואפשר להיעזר במערוך.
  7. מניחים במרכז כל עיגול כפית מהמילוי. מקפלים את הקצוות לכיוון המרכז מ-3 כיוונים, ליצירת צורה של אוזן המן. מהדקים.
  8. מניחים את כל אוזני ההמן בתבנית. אין צורך להקפיד על רווחים גדולים ביניהן, כי הן אינן תופחות.
  9. אופים כ-10 דקות, עד שאוזני ההמן מזהיבות קלות.
  10. לאחר שהמאפים התקררו מפזרים עליהם אבקת סוכר.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע