תסכימו אתי כי הגורם המרכזי שמונע מאתנו להכין מאפי שמרים כל יום (חוץ משמירה על הגזרה, כמובן) הוא ההתעסקות שכרוכה בהכנת הבצק. צריך לשקול את המרכיבים, ללוש להתפיח, לעצב – בקיצור, לפתח עם הבצק מערכת יחסים שלמה. ולמי יש כוח לזה?

 

כאן נכנסת לתמונה ההמצאה הגאונית שנקראת "בצק שבועי": מכינים את הבצק בתחילת השבוע בהשקעה חד-פעמית של חצי שעה, שומרים אותו במקרר ונהנים במשך שבעה ימים ממאפי שמרים טריים – מלוחים או מתוקים. כל מה שצריך זה לבצוע מהבצק חתיכה, להתפיח במשך 20-15 דקות ולשלוח לתנור.

 

  • עוד מתכונים מצוינים של אולגה טוכשר - בבלוג שלה, "המרכיב הסודי". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג

 

בצק שבועי - מתכון בסיסי

 

מרכיבים

  • 250 מ"ל (1 כוס) חלב פושר
  • 11 גרם (1 שקית / 1/2 1 כפות) שמרים יבשים או כ-30 גרם שמרים טריים מפוררים היטב (קצת יותר מחצי קובייה)
  • 2 כפיות סוכר
  • 1 ק"ג קמח (רצוי להשתמש בקמח מיוחד ללחם, שנמכר ברוב רשתות השיווק)
  • 3 כפיות מלח
  • 3 כפיות אבקת אפייה
  • 2 ביצים
  • 400 מ"ל (2 גביעים) יוגורט או רויון

 

אופן ההכנה

  1. מערבבים בקערה קטנה את החלב הפושר, השמרים והסוכר. מניחים בצד ל-20 דקות, עד שעל פני התערובת מופיע קצף אוורירי.
  2. מעבירים את תערובת השמרים לקערת המיקסר, ומוסיפים כמחצית מכמות הקמח, את המלח ואת אבקת האפייה. לשים כשתי דקות עם וו הלישה, עד שהקמח נטמע בבצק.
  3. מוסיפים את הביצים, היוגורט ויתרת הקמח ולשים 5-4 דקות, עד שמתקבל בצק רך מאוד, נעים למגע ומעט דביק.
  4. משמנים את הידיים ומעבירים את הבצק לשקית סופרמרקט (אפשר לשמור חלק מהבצק לשימוש מיידי). מוציאים מהשקית את האוויר וקושרים אותה כך שיישאר מקום לתפיחת הבצק (הוא יתפח פי 2 ואולי קצת יותר). שומרים במקרר עד שבוע (מקפידים לא להניח שום דבר על השקית, כדי לא לפגוע בתפיחה).

 

 

פיצה ביתית

 

פיצה דקה ופריכה, עם בועות אוויר קטנטנות ואיזון מושלם בין עובי הבצק לכמות התוספות. בנוסף לבסיס של רוטב עגבניות וגבינה, אפשר לשים על הפיצה כל מה שיש במקרר.

 

אני הכנתי פיצה מזרח-תיכונית (פחות או יותר), עם עגבניות מיובשות, פלפלים אדומים, זיתים שחורים וגבינת עזים – אתם מוזמנים, כמובן, לאלתר.

 

מרכיבים

פיצה משפחתית אחת

 

  • כ-1/3 מכמות הבצק הבסיסי (כ-600 גרם)
  • 1/3 כוס רוטב עגבניות
  • 200-150 גרם גבינת מוצרלה, מגוררת (אפשר להשתמש גם בגבינה צהובה)
  • 1 פלפל שושקה, חתוך לטבעות
  • 1 פלפל צהוב, חתוך לטבעות
  • 1/3 כוס זיתים שחורים, מגולענים וחצויים
  • 8 עגבניות מיובשות (או לפי הטעם)
  • בצל ירוק לקישוט

 

אופן ההכנה

  1. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעיגול בקוטר 30 ס"מ. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים רבע שעה. בינתיים מחממים את התנור ל-230 מעלות.
  2. מורחים את הבצק ברוטב העגבניות, מפזרים מעל את הגבינה ומסדרים את התוספות, למעט הבצל הירוק.
  3. אופים 20-15 דקות, עד שהפיצה משחימה. מפזרים מעל את הבצל הירוק ומגישים מיד.

 

 

פוקאצ'ה

 

פוקצ'ה רכה עם בועות אוויר גדולות. חמאת השום והרוזמרין משתלבת נהדר עם העגבניות המיובשות, וגבינת הפרמזן לוקחת את כל החגיגה הזאת צעד אחד קדימה.

 

אפשר להחליף את החמאה בשמן זית ואת הרוזמרין בעשבי תיבול אחרים, כמו תימין או זעתר.

 

מרכיבים

פוקצ'ה בינונית אחת

 

  • כשישית מכמות הבצק הבסיסי (כ-300 גרם)
  • 1 ענף רוזמרין
  • 20 גרם חמאה רכה
  • חופן גבינת פרמזן מגוררת
  • 2 שיני שום כתושות
  • 5-4 עגבניות מיובשות
  • מלח גס לפי הטעם

 

אופן ההכנה

  1. מקמחים את משטח העבודה ומרדדים את הבצק לעיגול או אליפסה בעובי של כ-1 ס"מ. מעבירים לתבנית מרופדת בנייר אפייה ומתפיחים רבע שעה. בינתיים מחממים את התנור ל-230 מעלות.
  2. מערבבים את החמאה עם השום. בעזרת האצבעות יוצרים גומות קטנות בבצק ומברישים אותו בנדיבות בחמאת השום. זורים מעל מלח גס, עלי רוזמרין ופרמזן, ומסדרים את העגבניות המיובשות.
  3. אופים כ-15 דקות, עד שהפוקאצ'ה תופחת ומזהיבה.
  4. מקררים מעט את הפוקאצ'ה על רשת ומגישים, רצוי בתוספת סלט ירוק.

 

 

חלה עגולה

 

מרכיבים

חלה בינונית

 

  • כרבע מכמות הבצק הבסיסי (כ-400 גרם)
  • 1 ביצה
  • שומשום וקצח לקישוט

 

אופן ההכנה

  • מקמחים קלות את משטח העבודה. מחלקים את הבצק לשלושה חלקים שווים, ומגלגלים כל אחד מהם לרצועה באורך של 40-35 ס"מ.
  • מחברים את הקצוות של שלוש הרצועות וקולעים מהן צמה לא הדוקה מדי. תוחבים את שני קצוות הצמה אל מתחת לבצק, לקבל מראה מסודר ויפה. מגלגלים את הצמה לשבלול, ושוב תוחבים את הקצה אל מתחת לבצק.
  • מניחים את החלה בתבנית תנור מרופדת בנייר אפייה, מכסים במגבת ומתפיחים במשך 30-20 דקות.
  • מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  • טורפים את הביצה ומברישים את החלה בנדיבות. זורים מעל שומשום וקצח.
  • אופים 40-30 דקות, עד שהחלה תופחת ומזהיבה. מצננים על רשת לפני שמגישים.

 

 

עוגת שושנים עם קרמל ואגוזים

 

מרכיבים

תבנית בקוטר 22-20 ס"מ

 

  • רבע מכמות הבצק הבסיסי (450 גרם)
  • 30 גרם חמאה רכה
  • 3 כפות סוכר מעורבבות עם 1 כפית קינמון

 

לרוטב

  • 60 גרם חמאה
  • 3/4 כוס (150 גרם) סוכר חום בהיר
  • 2 כפות מיץ תפוזים
  • אפשרות: 1 כף ברנדי
  • 1/2 עד 1 כוס אגוזי פקאן או מלך

 

אופן ההכנה

  1. הרוטב: מחממים במחבת את החמאה והסוכר, תוך ערבוב, עד שמתקבל רוטב קרמל חום ואחיד. מורידים מהאש ומוסיפים את מיץ התפוזים ואת הברנדי (אם רוצים). יוצקים מיד לתבנית (מומלץ שלא להשתמש בתבנית עם תחתית מתפרקת) ומפזרים מעל את האגוזים. שומרים בצד.
  2. מקמחים קלות את משטח העבודה ומרדדים את הבצק למלבן באורך של כ-35 ס"מ. מורחים את הבצק בחמאה וזורים עליו את הסוכר והקינמון.
  3. מגלגלים את הבצק לרולדה הדוקה למדי וחותכים ל-7 חתיכות שוות.
  4. מעמידים את אחת מחתיכות הבצק במרכז התבנית, ומעמידים סביבה את 6 החתיכות הנוספות. מכסים במגבת ומתפיחים 30-20 דקות.
  5. מחממים את התנור ל-180 מעלות.
  6. אופים את העוגה במשך 50-40 דקות, עד שהיא תופחת ומזהיבה.
  7. מוציאים מהתנור, מניחים על התבנית צלחת גדולה והופכים בזהירות את העוגה על הצלחת (חשוב לעשות זאת מיד כשהעוגה יוצאת מהתנור, כדי שהרוטב לא יתקשה ויידבק לתבנית).
  8. שומרים בכלי אטום במקרר עד 4 ימים. מומלץ לחמם את העוגה ב-180 מעלות במשך כמה דקות לפני הגשה נוספת.

 

  • עוד מתכונים מצוינים של אולגה טוכשר - בבלוג שלה, "המרכיב הסודי". לחצו כאן כדי לעבור לבלוג