ימים לא קלים עברו בשבועות האחרונים על ראשי המפלגות הפוליטיות בישראל, שצפויים היום (חמישי) להכריז סופית על רשימותיהם לכנסת ה-20, לקראת הבחירות ב-17 במרץ. כל אחת מהמפלגות מבקשת להציג רשימה נוצצת, מהונדסת ומפתיעה, שתכוון לקהל בוחרים רחב ככל שניתן ותייצר כותרות רבות ככל האפשר. העיתונאי שרון גל הצטרף למפלגת ישראל ביתנו, ואילו בבית היהודי בראשות נפתלי בנט מתגאים בשחקן החיזוק החדש ינון מגל, עורך "וואלה" לשעבר. מאמן נבחרת הנוער של ישראל אלי אוחנה הודיע גם הוא על הצטרפותו לבית היהודי, אך חזר בו בעקבות הסערה שעורר המהלך. גם הדוגמנית לשעבר ומגישת הטלוויזיה עדן הראל קיבלה הצעה להצטרף למפלגה, אך סירבה, ואילו בליכוד הפתיעו שלשום עם פרסום הידיעה כי המקום ה-11 המשוריין הוצע למיס עולם לשעבר, לינור אברג'יל, שהספיקה מאז לחזור בתשובה ולקדם בארץ ובעולם את סרטה התיעודי החשוב "מיס עולם האמיצה", שהיה מועמד השנה לפרס האמי בארצות הברית. הבחירה באברג'יל, אישה, מזרחית, דוגמנית ומלכת יופי לשעבר, עורכת דין בהשכלתה, שחקנית ושומרת מצוות, מכוונת למצביעי הליכוד המסורתיים, אך גם קורצת לקהל צעיר שמזדהה עם דמותה המוכרת של אישה חזקה שחשפה בגבורה רבה את סיפור האונס שלה.

 

>> מוזמנים לעשות לנו לייק בפייסבוק

 

אבל האם זה מספיק כדי להיות נבחרת ציבור? לדברי אמילי מואטי, יועצת תקשורת המתמחה בקמפיינים פוליטיים, שברזומה שלה עבודה עם ציפי לבני והרצה לנשיאות של נשיא מדינת ישראל, ראובן (רובי) ריבלין, מדובר במס שפתיים של המפלגות הגדולות. "אני מניחה שמגמת הכוכבות, שיש תחומים מסוימים, כמו אדריכלות או קולינריה, שבהם היא מבורכת, הגיעה לצערי גם לפוליטיקה, כאשר התנאי המרכזי הוא פרצוף מוכר ולא חשוב על שום מה הוא מוכר", היא אומרת. "לכן אנחנו עדים למנעד שנע בין קרייני חדשות, כוכבי ריאליטי ודוגמניות".

  

 

לינור אברג'יל כובשת את תחרות מיס עולם (צילום: גולי כהן)
לינור אברג'יל כובשת את תחרות מיס עולם (צילום: גולי כהן)

 

 

"המקרה של לינור אברג'יל הוא שונה, משום שעיקר הפרסום שלה לא נובע מעברה כמלכת יופי, אלא כמי שנאבקה ככל יכולתה מול אנס אכזרי, מה שלימים השפיע על נשים רבות בעולם שעברו אירוע דומה", ממשיכה מואטי. "הפוליטיקה הנוכחית ושיטת השריונים מוכיחה בעיקר ששוויון הזדמנויות הוא מס שפתיים, כי בפועל, במבחן הכוכבות אין ערך אמיתי ל-DNA של לוחמת או לוחם אם הוא או היא לא מגובים בחוזה טאלנט. אישית, אני מצרה על המגמה, גם כיועצת אסטרטגית וגם כאזרחית".

 

אז איך תסבירי את מקרה אורלי לוי-אבקסיס, דוגמנית לשעבר ופרלמנטרית מצוינת?

"אורלי היא אכן פרלמנטרית מצוינת, אבל היא לא הונחתה מלמעלה אל מפלגה דמוקרטית שבה מתמודדים משקיעים ממרצם, כספם וזמנם כדי להיבחר, אלא צמחה עם המפלגה. זה שינוי מאוד גדול ביחס למקרה של אברג'יל".

 

 

עוד בערוץ האופנה

 

 

לוי-אבקסיס היא לא הדוגמנית היחידה שעשתה את כל הדרך ממסלול הדוגמנות אל הכנסת. יש לכך גם מספר דוגמאות בעולם, אבל באופן די מפתיע, דווקא בישראל יש את הריכוז הגבוה ביותר של נשים שעשו את המהפך הקיצוני מחיי זוהר לעבודה פרלמנטרית. הנה כמה סיפורים בולטים מהארץ והעולם, רובם מוכיחים שלהיות פוליטיקאית יפה זה לא דבר כל כך פשוט.

 

אורלי לוי-אבקסיס, ישראל

 

חברת הכנסת אורלי לוי-אבקסיס, בתו של הפוליטיקאי הוותיק דוד לוי, היא אחת הפרלמנטריות הבולטות בכנסת האחרונה. מאבקה למען הדיור הציבורי אומנם לא הוביל למהפך של ממש, אך הנחישות של הפוליטיקאית בת ה-41 ממפלגת ישראל ביתנו, זיכתה אותה בהכרה גדולה בקרב פעילים חברתיים מימין ומשמאל. בעברה היתה לוי-אבקסיס פנים מוכרות על מגזיני האופנה בישראל, והיא אף הובילה קמפיינים של ספר הצמרת שוקי זיקרי, המאפר ירין שחף ועוד רבים אחרים. על אף שעם כניסתה לפוליטיקה בכנסת ה-18 היו מי שמיתגו אותה כפנים יפות ותו לא, לוי-אבקסיס הוכיחה כי היא פרלמנטרית מצוינת. על פועלה בכנסת ה-18 זכתה באות הפרלמנטר המצטיין מטעם המכון הישראלי לדמוקרטיה, וב-2014 קיבלה את פרס אומ"ץ על עשייתה בתחומים החברתיים.

 

בראיון שהעניקה לאחרונה לאורטל בן דיין סיפרה כי הקריירה שלה כדוגמנית משמשת נשק לטובת מתנגדיה הפוליטיים. כשרוצים להקטין אותי מתחילים לדבר על חיצוניות ויופי", סיפרה. "יכולים לומר לי: 'גם כשאת כועסת את יפה', וזה יכול להוציא אותי מדעתי. יש דברים שאני מסוגלת לספוג ויש דברים שלא. בעבר כשהיה מתפתח שיח על יופי וחיצוניות, הייתי לוקחת את הרגליים שלי ויוצאת מההתכנסות. היום אני מתמודדת עם זה". כיום ממוקמת לוי-אבקסיס במקום השני והמכובד ברשימת ישראל ביתנו של אביגדור ליברמן, וסיכוי גבוה שנמצא אותה גם בכנסת ה-20.

 

 

 

 

אנסטסיה מיכאלי, ישראל

 

חברת הכנסת לשעבר אנסטסיה מיכאלי מישראל ביתנו היתה דוגמנית פופולארית עוד כשפעלה ברוסיה, ובגיל 19 זכתה בתחרויות יופי במולדתה, שבעקבותיהן קיבלה חוזה דוגמנות בפריז. עם עלייתה ארצה בסוף שנות ה-90 החלה לעבוד גם כאן כדוגמנית, ובשנת 2002 הצטרפה לערוץ הטלוויזיה למגזר הרוסי "ישראל פלוס" ופיתחה קריירה כמגישת טלוויזיה. בשנת 2008 הצטרפה למפלגת ישראל ביתנו ושימשה כח"כ בין השנים 2013-2009. על אף שמיכאלי פעלה רבות לקידום מעמד האישה בכנסת, טיפוח הספורט והחקיקה בנושאי חינוך, זוכרים לה בעיקר את ההערות ההומופוביות והאנטי-ערביות שלה בכנסת. מיכאלי טענה כי רוב ההומוסקסואלים הופכים לכאלה לאחר שהם עוברים הטרדות מיניות בגיל צעיר, ובסופו של דבר הם מתאבדים בגיל 40. במקרה אחר, היא התבטאה נגד חברי כנסת מהסיעות הערביות, כמו חנין זועבי, ואיך אפשר לשכוח את המקרה בו שפכה מים על חבר הכנסת ראלב מג'דלה ממפלגת העבודה במהלך דיון בוועדת החינוך בכנסת. מאז פרשה מיכאלי מהחיים הפוליטיים וכיום היא מגדלת את שמונת ילדיה.

 

 

 

 

 

אלנה אודראה, רומניה

 

חברת הפרלמנט הרומני אלנה אודראה, 41, כיהנה כשרת התיירות של רומניה בין השנים 2009-2012. קודם לתפקידה היא היתה דוגמנית פופולארית ברומניה, ובמקביל רכשה תואר ראשון במשפטים ותואר שני במדעי הצבא. את פעילותה הפוליטית החלה אודראה ב-2002 כיועצת המשפטית של המפלגה הסוציאל דמוקרטית, וחמש שנים לאחר מכן הצטלמה לשער של מגזין הגברים הנפוץ ברומניה "טאבו" – טעות שלימים הצטערה עליה.

 

במהלך כהונתה כשרה היא הובילה רפורמות בולטות בתחום התיירות, אך מתנגדיה הפוליטיים ניגחו אותה באמצעות "מיתוס היופי", עליו כתבה בעבר החוקרת נעמי וולף, ועסקו רבות במראה שלה ובלבושה. באוגוסט 2011 התחוללה שערורייה ברומניה סביב שמלה שלבשה אודראה בעיצובם של דולצ'ה & גבאנה, שעלתה לה 14,310 פאונד (85,860 שקל), פי 20 מהמשכורת הממוצעת ברומניה. כיום משמשת אודראה כיו"ר מפלגת PMP הרומנית, היושבת באופוזיציה.

 

פנינה רוזנבלום, ישראל

 

פעם חברת כנסת, אבל תמיד אישה - פנינה רוזנבלום היא נערת הזוהר ודוגמנית הצמרת הראשונה בישראל, שהצליחה להשחיל סטילטו לכנסת בשנת 2005 מטעם מפלגת הליכוד. רוזנבלום נכנסה לתפקידה במקומו של צחי הנגבי, שפרש עקב הצטרפותו למפלגת קדימה. כהונתה אומנם תיזכר כאחת הקצרות בהיסטוריה, ארבעה חודשים בלבד, אבל מיחסי הציבור שעשתה להם רוזנבלום עוד עלולים לחשוב שמדובר בפרלמנטרית המצטיינת של העשור. "הזמן שלי קצר בקדנציה הזו ולא אוכל לעשות הרבה, אך כולי תקווה שאוכל להיבחר בבחירות הקרובות כדי לנסות ולהגשים את המטרות שהצבתי לי", אמרה רוזנבלום מעל דוכן הכנסת, לבושה שמלת גולף שחורה ואלגנטית - אנטיתזה למופעים החושפניים שלה לפני המעמד ואחריו. למרות ניסיונותיה לשוב לחיים הפוליטיים מאז, נדמה כי היא גנזה את חלומה לטובת אחיזה בעולם העסקים. אבל מי יודע, רוזנבלום תמיד יכולה להפתיע.

 

מארה קרפניה, איטליה

 

במאי 2008 מונתה מארה קרפניה, 39, לתפקיד השרה לשוויון הזדמנויות בפרלמנט האיטלקי, ג'וב שתפר עבורה ראש ממשלת איטליה דאז, סילביו ברלוסקוני, אליו היתה מקורבת. קרפניה נחשבת, בצדק, לאחת הנשים היפות ביותר בפוליטיקה העולמית בכל הזמנים. את צעדיה הראשונים בתחום עשתה בשנת 2004, לאחר שהצטרפה למפלגתו של ברלוסקוני. בשנת 2006 נבחרה לבית התחתון של הפרלמנט האיטלקי, ושמרה על מקומה גם בבחירות שנערכו שנתיים לאחר מכן, אז גם מונתה לשרה.

 

דרכה של קרפניה לצמרת החלה בשנת 1997, אז השתתפה בתחרות "מיס איטליה", בה הגיעה למקום השישי. ארבע שנים לאחר מכן סיימה תואר ראשון במשפטים באוניברסיטת סלרנו, ובמקביל הנחתה את תוכנית הטלוויזיה "יום ראשון בכפר", ששודרה בערוץ 4 של רשת הטלוויזיה האיטלקית מדיאסט שבבעלות ברלוסקוני. בשנת 2006 הנחתה את התוכנית Piazza Grande ובין לבין עסקה בדוגמנות, ואף הצטלמה בעירום למגזין הגברים "מקסים".

 

קשה להגיד שמינויה של קרפניה לשרה לשוויון הזדמנויות עבר חלק בפרלמנט האיטלקי, ורבים טענו כי כניסתה למפלגה היתה תוצאה של קשריה האישיים עם ברלוסקוני ולא של כישוריה המקצועיים. זה לא חסך ממנה את האמירות הסקסיסטיות של הבוס, ברלוסקוני, שאמר בפומבי כשמונתה לחברת פרלמנט כי יציע לעגן בחוק את זכות הלילה הראשון - "זכות ראשונים" מימי הביניים שהיתה שמורה לאדון הפיאודלי לאנוס בתולות בליל כלולותיהן. גם ורוניקה ברלוסקוני, אשתו של הבוס, מאוד לא אהבה את מינויה של קרפניה לשרה, והיא אף זעמה על בעלה לאחר שבארוחת ערב אמר לקרפניה כי אם לא תמצא חתן, ישמח להינשא לה. בתגובה, פרסמה ורוניקה מכתב פומבי שבו קראה לו להתנצל - והוא אכן עשה זאת. קרפניה התפטרה מתפקידה כשרה לאחר שלוש שנים. הסיבה, לדבריה, היתה כי לנוכחותה בממשלה אין כל השפעה על סדר היום במחוז קמפניה בדרום, מחוז הולדתה אשר עליו היתה אחראית במסגרת תפקידה.

 

סמיטרי איראני, הודו

 

זה אולי לא ניכר במראה שלה כיום, אבל גם סמיטרי איראני בת ה-36 מהודו היא דוגמנית ושחקנית לשעבר, שהגיעה עד לשלב המועמדות הסופיות בתחרות מיס הודו לשנת 1998, ומיד לאחר מכן כבשה את בוליווד בסערה. בשנת 2003 היא הצטרפה למפלגה בהארטיה ג'אנטה, אחת משתי המפלגות הגדולות בהודו, וטיפסה בסולם הג'ובים במפלגה. בשנת 2011 היא מונתה לחברת פרלמנט מטעם הסיעה, ומאז מאי 2014 היא משמשת כשרה לפיתוח משאבי אנוש במדינה. איראני היא פעילה בולטת לזכויות הנשים במדינה, אבל גם הקריירה הפוליטית שלה לא חפה משערוריות. בדיקה שערך אחד העיתונים במדינה מצא כי איראני הצהירה שהיא בעלת תואר ראשון מאוניברסיטת דלהי ותואר מאוניברסיטת ייל - שניהם, איך לומר, התגלו כתארים מזויפים.