בסוף השבוע האחרון, בזמן שמיליוני אנשים צעדו ברחובות פריז וביתר בירות אירופה במחאה על הטבח במערכת העיתון הסאטירי שארלי הבדו והפיגוע במרכול היהודי ברובע ה-12 בפריז, צעדו על המסלול בשבוע האופנה לגברים בלונדון דוגמנים במערכות לבוש בעלות דמיון לא מקרי למדים של לוחמי המדינה האסלאמית דאע''ש. האם מדובר בביקורת על ההאדרה של לוחמי הטרור של דאע''ש בתקשורת העולמית, או שבכלל מדובר באופנת רחוב עכשווית? התשובה האמיתית מסתתרת כנראה ברווח הדק שבין הגלוריפיקציה של הטרור לאימת העולם המערבי מפניו.

 

 

עוד בערוץ האופנה

 

 

מעצב האופנה הארדי בלכמן, שהקים את מותג האופנה מהרישי בשנת 1994, שלח ביום שבת האחרון אל המסלול דוגמנים עטופים בבגדי הסוואה מכף רגל ועד ראש, במסגרת שבוע האופנה לגברים בלונדון, שיסתיים הערב (שני). קשה היה שלא לנוע באי נוחות בכיסא, כשעל המסלול צעדו דוגמנים שראשם כוסה בד שחור בסגנון החיג'אב עם מעילים ארוכים בעלי הדפס קמופלאז', או שורה של דוגמנים לבושים שחורים במראה מיליטנטי, כשפניהם מכוסות במטפחות בד עם חרך הצצה לעיניים, או עם כובע גרב שכיסה את כל הפנים. על גבם נשאו הדוגמנים מטריות ארוכות, שממרחק קל נראות כחרבות מוכנות לשליפה.

 

 

הדמיון הבולט ללוחמי דאע''ש זיכה את המותג ביחסי ציבור רבים. התקשורת הבריטית, שהיתה מזועזעת מהטיימינג של הקולקציה, כינתה אותה "ג'יהאד-שיק". אפילו מזכיר המדינה הבריטי לשעבר, חבר הפרלמנט נורמן בייקר, התייחס לתצוגה ואמר לדיילי מייל כי "העיתוי של הקולקציה הזאת נראה חסר מזל".

 

 

הסמלים שמלווים את עבודתו זכו למשמעות מחודשת וקשה. מעצב האופנה הארדי בלכמן (צילום: gettyimages)
הסמלים שמלווים את עבודתו זכו למשמעות מחודשת וקשה. מעצב האופנה הארדי בלכמן (צילום: gettyimages)

 

 

המעצב עצמו לא התייחס בתקשורת להקשר האיסלמי-מיליטנטי של הקולקציה, ובשיחה עם הגרדיאן בתום התצוגה אמר כי ההשראה לקולקציית סתיו-חורף 2015-16 בעיצובו היתה בגדיהם של נינג'ות יפניות והאופן בו השפעות של תרבות מזרחית משתלבות עם החצץ של רחובות העיר האורבנית.

 

 

לזכותו של המעצב ייאמר כי הקולקציה הנוכחית אינה גימיק תקשורתי, אלא המשך של השפה העיצובית שמלווה את עבודתו מזה 20 שנה. כמעט בכל קולקציה של מהרישי ניתן למצוא אלמנטים של בדי הסוואה, כובעי גרב, אזכורים למדים צבאיים וכדומה, אלא שהפעם נדמה כי הסמלים שמלווים את עבודתו זכו למשמעות מחודשת וקשה, המהדהדת אל תוך אבלה הנוכחי של אירופה והעולם המערבי ככלל. שנאמר, טיימינג איז אבריסינג.