אתר האופנה פאשניסטה פרסם השבוע כמדי שנה את דירוג 50 בתי הספר המובילים בעולם לאופנה והכה בתדהמה את קברניטי המחלקה לאופנה בשנקר, שדורגה השנה במקום ה-45 בלבד, צניחה חדה של 32 מקומות מהדירוג שפורסם בשנה שעברה. בשנת 2013 דורג בית הספר במקום ה-13 ברשימה - עלייה של שני מקומות ביחס לשנת 2010, שבה פורסמה הרשימה לראשונה באתר האופנה. בשני הדירוגים הקודמים ניצב שנקר בעשירייה השנייה והמכובדת, לא רחוק כל כך מהמחלקות היוקרתיות לאופנה, סנטרל סנט מרטין בלונדון (מקום 1), בית הספר הגבוה לעיצוב פרסונס בניו יורק (מקום 3) והמחלקה לאופנה באקדמיה לאמנויות ולעיצוב באנטוורפן (מקום 5). כאמור, השנה הידרדרה המחלקה בשנקר לעשירייה הראשונה מהסוף, מדשדשת מאחור יחד עם מחלקות מהודו, סינגפור ומיזורי, ארצות הברית.

 

עוד בערוץ האופנה

 

"בחירת מוסד הלימודים היא מהבחירות החשובות שתעשו", המליצו עורכי פאשניסטה. "זה קשה עוד יותר כשמדובר במקצוע שהוא מחוץ לקופסה כמו עיצוב אופנה, סטיילינג או שיווק אופנה. הרשימה הזאת מספקת סקירה מקיפה שתעזור לכם להבין איזה מבתי הספר הוא הטוב בשבילכם". באתר ציינו כי הם עבדו רבות על התחקיר, וכתבו בבירור כי הוא אינו מדעי, אבל בהחלט אובייקטיבי. חשוב לציין שפאשניסטה הוא אתר מוביל בתחום האופנה, אולם הוא אינו גוף אקדמי או מחקרי. באתר מציינים כי הרשימה גובשה לאור מספר קריטריונים שסייעו להם בדירוג, כמו בוגרים מצטיינים (אלבר אלבז ונילי לוטן בשנקר, על פי פאשניסטה), איכות הצוות, שכר לימוד ועוד. עוד ציינו באתר כי הכתבה מיועדת לקוראי האתר, רובם מארצות הברית, ולכן הרשימה הותאמה לקהל האמריקאי. האם זו הסיבה ששנקר משתרך השנה מאחור?

 

 

אלבר אלבז. הבוגר המפורסם ביותר של שנקר, שסיים את לימודיו במחלקה ב-1987  (צילום: gettyimages)
אלבר אלבז. הבוגר המפורסם ביותר של שנקר, שסיים את לימודיו במחלקה ב-1987 (צילום: gettyimages)

 

 

לאה פרץ, ראש המחלקה לאופנה בשנקר, נשמעה מאוכזבת מאוד השבוע נוכח הפרסום השנתי של פאשניסטה. היא מספרת שבניגוד לשנים קודמות, הפעם עורכי האתר לא יצרו איתה קשר טלפוני, ולכן הופתעה לגלות את הרשימה החדשה באתר. "אני מוכרחה לומר שמעציב אותי לשמוע שהגענו למצב של חרם אקדמי לפתחנו ושהפוליטיקה משפיעה על האקדמיה", אומרת פרץ. "אנחנו בית ספר מצטיין עם בוגרים כמו אלבר אלבז וקובי הלפרין, שמובילים בתי אופנה מצליחים (אלבז בלנוון, הלפרין אצל קנת קול, א"י), ורק השנה הגיעה אלינו לביקורות של סוף השנה ונסה פרידמן, כתבת האופנה המובילה של הניו יורק טיימס. יש ברשימה הזאת בתי ספר שאף אחד לא שמע עליהם, אפילו אני, כמו מחלקות לאופנה ממיזורי. הבנתי שהרשימה מיועדת לתלמידים מארצות הברית, לכן כנראה יש שם יותר בתי ספר מארצות הברית במקומות גבוהים מאיתנו".

 

הרשימה אולי פונה לסטודנטים אמריקאים, אבל ב-20 המקומות הראשונים יש בסך הכול שבעה בתי ספר אמריקאים, כאשר את שני המקומות הראשונים תפסו בתי ספר באנגליה: סנט מרטין במקום הראשון, ואחריו קולג' אוף פאשן.

"יש לי גם ספקות לגבי בתי הספר בשתי העשיריות הראשונות, כמו בית הספר אסמוד (בית ספר לאופנה בפריז, שדורג במקום ה-10 ברשימה, א") או מרנגוני (מקום 9, א"י). אני זוכרת שאני ורחל (ברמן הדרי, מורה בכירה במחלקה, אי") היינו נוסעות לתחרויות סטודנטים ולא מאמינות מי בסוף זכה. אין מה לעשות, אסור שזה ייאש אותנו, או יגרום לנו לא להאמין בדרכנו. לרדת 32 מקומות בשנה? זה לא הגיוני. אנחנו קורבן למצב הפוליטי בישראל".

 

את מרגישה שהמצב הפוליטי מתבטא במקומות נוספים?

"הסטודנטית נעה רביב זכתה השנה בתחרות אופנה בלונדון, והבוגר גולן טאוב התקבל לעבודה אצל טומי הילפיגר, אבל אני מרגישה שמזמינים אותנו פחות לתחרויות בינלאומיות".

 

כמו תחרות האופנה של H&M שעדיין סגורה בפני שנקר?

"למשל. הגשנו מספר פעמים בקשה להיכנס לתחרות הזו, ואף שוחחתי עם מנהלת התחרות בארבע עיניים בפגישה אישית, ובכל פעם שאנחנו מתכתבות השיחה נתקעת. מצד שני, אנחנו מופיעים מדי שנה במוסף ה'טאלנטס' השנתי של ווג איטליה, ורק השבוע קיבלתי מייל משרה (מיינו, מנהלת תחרות הטאלנטס של ווג איטליה ובתה של קרלה סוזאני, א"י), שביקשה ממני לשלוח אליה כישרונות צעירים. אז מהצד השני, גוברת ההתעניינות בסטודנטים שלנו".

 

לורן שרמן, עורכת אחראית באתר פאשניסטה ומי שחתומה על הדירוג, הודפת את טענותיה של פרץ. בתגובה שהעבירה אמש ל-Xnet כותבת שרמן, "אנחנו לא גוף פוליטי. הסקר שביצענו היה אובייקטיבי ולא עורבו כאן הדעות האישיות של אנשי פאשניסטה". על השאלה כיצד היא מסבירה את הירידה של שנקר ב-32 מקומות בשנה אחת, עונה שרמן כי הכתבה מיועדת לקהל אמריקאי ולכן השנה צורפו יותר מחלקות לאופנה מארצות הברית. בנוסף, היא אומרת כי "נציגי שנקר לא השיבו לפנייתנו לקבל אינפורמציה או תגובה על תוכנית הלימודים של המחלקה לאופנה. כמו כן, אף בוגר שנקר או סטודנטים מהמחלקה שלומדים בה, לא ענה לשאלון שהעברנו אליהם. אנחנו לוקחים את הפידבק הזה באופן רציני מאוד בבואנו לדרג את הרשימה".

 

לסיכום, כותבת שרמן, כי הנתון החשוב ביותר לדירוג בית הספר הוא הבוגרים שלו. שנקר מתגאה באלבר אלבז, שסיים את לימודיו במחלקה ב-1987 ובקובי הלפרין, שסיים ב-1998, ובעיני שרמן זה לא מספיק. "בוגרים בולטים זאת אינדיקציה חשובה מאוד עבורנו לדירוג בית ספר חזק ברשימה", כותבת שרמן. "בשנים האחרונות לא היה אף בוגר מצטיין של שנקר שהריץ מותג אופנה מוביל, השתלב במותג אופנה מוביל או הקים מותג משלו".