הסערה באקדמיה לעיצוב ואמנות "בצלאל", בעקבות המינוי של ועדת האיתור של נשיא חדש לאקדמיה, לא פרצה לפתע. הקדנציה הקצרה של הנשיאה המתפטרת (ויש הגורסים, המפוטרת), פרופ' אווה אילוז, התאפיינה בעימותים בינה (יחד עם סגניתה, טל בן צבי) לבין ראשי המחלקות והמרצים. אלה ראו כיצד התעסוקה שלהם עלולה להיפגע, לנוכח דרישת ההנהלה לבצע פיטורים רוחביים מקיפים, על רקע הגירעון שממנו סובל "בצלאל". מהגילויים של Xnet עולה אפשרות, כי המרצים נדרשו לשלם מחיר בזמן שהמשכורות בהנהלה תפחו.

 

הסדק בין אילוז, שהוצנחה ללא כל רקע באמנות, בעיצוב ובניהול, לבין המרצים שרבים מהם ראו בה נטע זר, התרחב בהדרגה. ראשי מחלקות לא הסכימו לצעדי הייעול שדרשה, מרצים זעמו, והתנגדות תקיפה בהובלת יו"ר איגוד המרצים, האדריכל מוטי בודק, קשורה לעזיבתה-העזבתה של אילוז. בינתיים היא ממשיכה בתפקידה, עד שייבחר לה מחליף. מהלך הפיטורים לא יצא לפועל כפי שהיא רצתה בו: מרביתם לא יצאו לפועל. כ-20 מרצים פוטרו אך למעשה עזבו בהסכמה, ובימים אלה מתנהל בבית המשפט דיון סביב המשך העסקתם של כשלושה מרצים נוספים.

 

התפקיד מורכב מדי לאדם אחד?

 

"אני אינטלקטואלית, אני לא יודעת לנהל גירעונות", מסבירה אילוז בראיון טלפוני לערוץ האדריכלות של Xnet. "באתי לעשות משהו גדול והגירעון ממש סחב אותי לתוכו". היא מוסיפה כי אין לה מושג מי יחליף אותה. בכוונתה למלא את תפקידה עד שיימצא לה מחליף, והיא סבורה שאותו אדם לא יוכל להצליח אם התפקיד לא יוגדר מחדש - משום שהוא גדול על מידותיו של אדם אחד. "נשיא בצלאל זו פונקציה שהיא הוריזונטלית", היא מציינת, "הנשיא אחראי על הכול: על גיוס כספים, על מינוי ראשי מחלקות. אם יש סכסוכים, הוא מיישב אותם. אחראי על טקסים. אני חושבת שהתפקיד צריך להיות יותר מוגדר - ייצוגיות וכספים. הגדרת התפקיד כרגע מתאימה למוסד קטן ולא גדול והפונקציה עצמה צריכה לעבור שינויים".

גורמים בבצלאל טוענים שהנשיאה הגיעה למשרדה רק פעמיים בשבוע. ''פשוט שקר מוחלט'', הודפת אילוז את הטענות. ''הגעתי כמעט כל יום, אפשר להוכיח את זה''

 

''אני מרגישה שזה מוסד - ואני לא הראשונה שאומרת את זה - שממציאים בו כל הזמן דברים על כולם''. אילוז (צילום: צחי לרנר)
''אני מרגישה שזה מוסד - ואני לא הראשונה שאומרת את זה - שממציאים בו כל הזמן דברים על כולם''. אילוז (צילום: צחי לרנר)

 

את תלונותיה של אילוז על מורכבותו של התפקיד אפשר לקרוא גם על רקע דבריהם של גורמים בבצלאל, כאילו הנשיאה היוצאת לא השקיעה מספיק בעבודתה הניהולית. "בצלאל לא יכול להחזיק מעמד שלושה ימים בלי נשיא", אומרת אילוז כדי להבהיר מדוע היא ממשיכה בינתיים בתפקידה; מנגד, יש גורמים בבצלאל שטוענים שהיא עצמה הגיעה למשרדה רק פעמיים בשבוע. "זה פשוט שקר מוחלט", הודפת אילוז את הטענות. "הגעתי כמעט כל יום, אפשר להוכיח את זה". כשהיא שומעת על הטענות כלפיה, היא משיבה: "אני מרגישה שזה מוסד - ואני לא הראשונה שאומרת את זה - שממציאים בו כל הזמן דברים על כולם".

 

פער של 15.8% בשכר לרעתה של אילוז

 

מרצים באקדמיה מתלוננים שעלות ההעסקה של הנשיא היא כמיליון שקלים בשנה - כאחוז מהתקציב השנתי - בעוד שהם נדרשים למהלכי פיטורים עמוקים. על כך הגיבה אילוז בשיחה עם Xnet: "אני לא קובעת את השכר, אלה טבלאות קבועות וסטנדרטיות של המל"ג".

 

באתר משרד האוצר מופיע שהנשיא, בשנת 2012,  השתכר 60 אלף שקל.

 

"אני לא מרוויחה 60 אלף. אני אפילו לא זוכרת את הנתון ברוטו. צריך לשאול במל"ג. זו אינפורמציה פתוחה. אני אפילו לא זוכרת מה הברוטו שלי. הוא מגיע פעם ככה ופעם ככה".

 

כשהתבקשה לנסות ולהיזכר, בעזרת נתון השכר שלה שמופיע באתר האינטרנט של משרד האוצר, עידכנה אילוז את תשובתה: "את יודעת מה - זה הברוטו. אני לא זוכרת שזה הסכום. אבל יכול להיות שאני טועה. אם זה מה שהייתי צריכה לקבל, זה אומר שכנראה קיפחו אותי, כי זה לא הסכום". 

 

מתברר שאילוז צודקת; קיפחו אותה. בדיקת Xnet מגלה כי לקודמה בתפקיד, פרופ' ארנון צוקרמן, שילמו יותר ועליה חסכו: במקום 63 אלף שקל בחודש ברוטו (עלות העסקה של 90 אלף שקל בחודש) שניתנו לו, מחליפתו קיבלה רק כ-53 אלף שקל בחודש (עלות העסקה של 74.5 אלף שקל בחודש).

 

אבל זה לא הכל: דוח הממונה על השכר באוצר, שהתפרסם היום (ג'), מציין שני נשיאים של בצלאל בטבלת השכר. אילוז היא הנשיאה, ומי הנשיא השני? מתברר כי זהו קודמה בתפקיד, צוקרמן, שממשיך ליהנות ממשכורת חודשית של כ-38 אלף שקל בחודש בשנתיים שלאחר פרישתו. תנאי הפרישה הנדיבים האלה ניתנו לו במסגרת הסכם מול הוועד המנהל.

 

מתוך דוח הממונה על השכר באוצר: במשך שנתיים, בצלאל שילם משכורת לשני נשיאים במקביל
מתוך דוח הממונה על השכר באוצר: במשך שנתיים, בצלאל שילם משכורת לשני נשיאים במקביל

 

ארנון צוקרמן, כיצד המשכת לקבל שכר ב-2013?

 

"אני הייתי בשבתון".

 

אתה ממשיך לקבל שכר גם ב-2014?

 

"קיבלתי, עד סוף ספטמבר 2014".

 

כלומר הפסקת לקבל?

 

"מאוקטובר אני כבר לא מקבל".

 

למה המשכת לקבל שכר?

 

"כי הגיע לי שנתיים שבתון, לפי הכללים של הות"ת".

 

כל נשיא יוצא מקבל שנתיים שבתון?

 

"תלוי כמה שנים. על 10 שנות עבודה".

 

היית נשיא 10 שנים?

 

"הייתי תשע, ועוד שנתיים".

 

הנשיאה שהחליפה אותך מקבלת 10,000 שקל פחות ממך בחודש. סביר בעיניך?

 

"כל אחד מקבל מה שמגיע לו (...) אין לי שום מושג לא עליה ולא על העבודה שלה, ובטח לא על השכר שלה".

לפי אחת הסברות, שכרה של אילוז נמוך מזה של קודמה בגלל עלות השכר של מנכ"ל בצלאל, דור לין, שהתמנה במקביל אליה ושכרו כ-45 אלף שקל

 

לפי אחת הסברות, שכרה של אילוז נמוך משמעותית מזה של קודמה (פער של כ-15%) בגלל עלות השכר של מנכ"ל בצלאל, דור לין, שהתמנה במקביל אליה ושכרו כ-45 אלף שקל (ראו התצלום של דוח הממונה על השכר, למעלה). שילוב המשכורות של הנשיאה והמנכ"ל גבוה אף יותר מהמצב ששרר בזמן של צוקרמן.

 

לפטר עשרות מרצים - או לקצץ בשכר הבכירים?

 

בעוד ששכר הבכירים בבצלאל נשאר בעינו ואף כולל שתי משכורות לנשיאים, נדרשו המרצים לקצץ. זאת, אף שבדיעבד הגירעון אינו עצום: 4 מיליון שקל, מתוך תקציב של 104 מיליון שקל שחלק נכבד ממנו מיועד למשכורות. אילוז מבהירה, כי לנוכח התנגדותם של המרצים לכל צעד ייעול אחר, לא נותרה בידיה ברירה אלא לפטר רוחבית: "אני ביקשתי קיצוץ דיפרנציאלי פעמים רבות כדי למנוע פיטורים. הוא (מוטי בודק, יו"ר איגוד המרצים, נ"ר) לא רצה. אמרתי שאם להם זה אחוז אחד (של הורדה בשכר, נ"ר) אז אני אקח שלוש, וגם לזה הם סירבו". היא נזכרת שבהזדמנות אחרת הציעה כך: "אני אקח 500-600 פחות, ומישהו אחר 100 פחות. אני התעקשתי והתעקשתי, והוא (בודק, נ"ר) לא רצה".

 

בודק טוען, מנגד, כי הגירעון הנמוך מוכיח בדיעבד שהפיטורים ההמוניים לא היו נחוצים. "בעבודה מאומצת ניתן למצוא מקורות כספיים אחרים - בדיוק כפי שנטען כל העת על ידי המרצים", הוא מתעקש, ותוקף את ההנהלה על "התנהגות שהצטיירה ככוחנית ונגועה בחוסר תום לב. המאמץ הבלתי פוסק לפטר כמויות גדולות של מרצים כפתרון קסם לכל מצוקה לכאורה, חוסר הרצון של הנשיאה ושל ההנהלה כולה לתת דוגמה אישית מנהיגותית על ידי קיצוץ משמעותי בשכר הבכירים, הסתרת נתונים תוך שמירה על עמימות ואי שקיפות, וההתעקשות 'ללכת עד הסוף' בניסיונות לפיטורי מרצים ובחיסול גופי הוראה - יצרו משבר אמון עמוק מצד ציבור המרצים כלפי ההנהלה הנוכחית".

 

בודק גם שולל את טענתה של הנשיאה הפורשת, שלפיהם הראתה נכונות לקצץ בשכר הבכירים, וטוען כי משרד האוצר הצביע על "גידול שיטתי בכמות ובגובה המשרות הבכירות - המגיעים לממדים בלתי נסבלים". המרצים הציעו להתאים את גובה משכורות הבכירים של בצלאל למקובל במגזר הציבורי - 33 עד 38 אלף שקל ברוטו בחודש, בדומה לשר ומנכ"ל במשרד ממשלתי - ולקבוע לפיהם את תקרת השכר. "אך הנשיאה בחרה להתעלם וניסתה לפטר עוד ועוד עובדים", טוען בודק.

 

היו לה כישורי ניהול?

 

אילוז היא סוציולוגית מוערכת וכותבת מחוננת שעסוקה במחקריה, כותבת ספרים, מפרסמת תדיר מאמרים בעיתונים ומשתתפת בכנסים בינלאומיים בתחומה. האם היו לה הכישורים לנהל מוסד גדול כמו בצלאל, ו-100% מהזמן להקדיש לניהול? השאלה הזו צריכה לעמוד לנגד עיניהם של חברי הוועדה שיבחרו נשיא חדש. לדברי גורם באקדמיה, "לו אווה הייתה מתעסקת בנסיעות שלה בגיוס כספים ופחות במחקרים שלה, היא הייתה סוגרת את הפערים". אחרי שנתיים סוערות, גאה אילוז במינויים שהצליחה לבצע. שישה ראשי מחלקות הוחלפו בתקופתה באנשים הבאים: ראשת המחלקה לעיצוב אופנה, תמרה יובל ג'ונס; ראש המחלקה לעיצוב קרמי, ערן ארליך; ראש המחלקה לצילום, דור גז; ראשת התוכנית לתואר שני בעיצוב אורבני, ד"ר אלס ורבקל; ראש התוכנית לתואר שני באמנויות, ניקולא טרזי; וראשת התוכנית לתואר שני במדיניות ותיאוריה, ד"ר ליאת פרידמן. אילוז אינה מסתירה את האג'נדה שלה לקידום נשים על חשבון גברים: "בצלאל ידוע כמוסד עם לא מספיק נשים, ואין מספיק ראשי מחלקות, וכל הנשים החדשות האלו מעולות".

אילוז אינה מסתירה את האג'נדה שלה לקידום נשים על חשבון גברים: ''בצלאל ידוע כמוסד עם לא מספיק נשים, ואין מספיק ראשי מחלקות, וכל הנשים החדשות האלו מעולות''

 

מבצלאל נמסר: "שכר הנשיאה נקבע על פי הנחיות ות"ת ובאישור הממונה על השכר". המל"ג מסרב למסור את נתוני השכר של אילוז, על אף ש"בצלאל" כפוף למועצה להשכלה גבוהה והיא נדרשת להשגיח על המינהל התקין בו.

 

יוסי ריבק, שהיה חבר בוועד המנהל של בצלאל, אמר ל-Xnet מדוע לדעתו קשה מאוד למצוא נשיא שמוכשר לביצוע תפקידו בבצלאל: "זה מקום קשה לניהול ומאוד שוחק, ושנמצא במצב של השתנות, שצריך לתת פתרונות ולכן קשה למצוא נשיאים - במיוחד לאור התנאי של המל"ג שנשיא בצלאל צריך להיות פרופ'.. והבעיה היא שמישהו שיש לו קריירה אקדמית לא אומרת שהוא בהכרח יהיה מנהל טוב. זה צירוף של תכונות שהוא די נדיר".

 

לפרק הקודם בסדרה: מדוע דורשים לבטל את ועדת האיתור של הנשיא הבא?

הפרק הבא: כמה יעלה הקמפוס החדש במגרש הרוסים - ואיך יממנו אותו?