המשבר באקדמיה לעיצוב ואמנות "בצלאל" מחריף. אחרי התפטרותה-פיטוריה של הנשיאה, פרופ' אוה אילוז, מתברר שהסערה רק מתחילה. ל-Xnet נודע, כי ועד ארגון המרצים פנה לבית המשפט המחוזי בבקשה לבטל את ועדת החיפוש שאמורה לאתר נשיא חדש. זאת, על רקע ביקורת חריפה במסדרונות האקדמיה על הליך המינויים הבכירים שמתחיל להיקבע בימים אלה. לטענת העותרים, עצם חוקיותה של הוועדה מוטל בספק, לנוכח זהותם של חבריה ואופן הבחירה שלהם.
>> התחרות והפארסה: כך נבחרו המתכננים של הקמפוס החדש של בצלאל
הנשיאה היוצאת הודיעה היום (א') לחברי הסנאט של בצלאל כי ועד המרצים פנה לבית המשפט הירושלמי, באמצעות עו"ד יעקב חסדאי, בדרישה להוציא צו מניעה שיעצור את עבודתה של ועדת החיפוש. הוועדה נדרשת לאתר בתוך 90 יום נשיא חדש שיחליף את אילוז, שסיימה קדנציה קצרה ועתירת סכסוכים. ואולם, מה שהיה אמור להיות הליך שקט ונקי מעורר ביקורת חריפה, ומציף בתוך כך את המתח ששורר בין המחלקות הגדולות.
כמה מהשמות שמוזכרים בשלב זה כמועמדים מובילים להחליף את אילוז, הם: פרופ' עזרי טרזי (שהיה ראש המחלקה לעיצוב תעשייתי), פרופ' צבי אפרת (שהיה ראש המחלקה לאדריכלות) ופרופ' יערה בר און, שהייתה המשנה לנשיא הקודם (ארנון צוקרמן) ולאחר שלא קיבלה את הנשיאות – עברה לכהן כנשיאת מכללת אורנים בעמק יזרעאל.
האם ראשי מוזיאון ישראל רשאים להשתתף?
לטענתם של גורמים שונים בבצלאל ששוחחו עם Xnet, הרכב הוועדה אינו נקי מאינטרסים זרים. טענה אחת נוגעת לזהותם של נציגי הוועד המנהל בוועדה: פרופ' מנחם מגידור, דן מרידור (יו"ר הוועד המנהל) וג'יימס סניידר, מנכ"ל מוזיאון ישראל.
מנכ"ל בצלאל, דור לין, כיהן בתפקידו הקודם כסמנכ"ל המוזיאון ונחשב מקורב לסניידר. הצמד ניהל את חידושו של המוזיאון, ושכר את שירותיו של צבי אפרת לתכנון הפרויקט. לכן עלולה לעלות דרישה לפסול את סניידר ולין כחברים בוועדה, בגלל הסבירות שיצביעו לטובת אפרת - שמכחיש בתוקף, מצדו, כי בכוונתו להתמודד על התפקיד.
האם ניתנה הוראה להצביע ל-3 מועמדים?
ביקורת חריפה לא פחות נוגעת לזהותם של שלושת נציגי הסנאט בוועדה. נציגים אלה אמורים לשקף את "רוח בצלאל" בוועדה, והם מתמנים על ידי אנשי הסנאט שהם נציגי הסגל האקדמי. באופן מפתיע משהו, אף אחד מהמועמדים הדומיננטיים והמרכזיים בבצלאל לא נבחר לוועדה בהצבעה שנערכה בסנאט - לא המאיירת והמרצה הוותיקה פרופ' רותו מודן (המחלקה לתקשורת חזותית;) לא פרופ' חיים פרנס ופרופ' עדו ברונו מהמחלקה לעיצוב תעשייתי; וגם לא פרופ' ורד קמינסקי מהמחלקה לצורפות. מי שנבחרו הם שני ראשי מחלקות חדשים ופחות מרכזיים מטבעם: ראש המחלקה לעיצוב קרמי, ערן ארליך; וראש התוכנית לתואר שני במדיניות ותיאוריה, ד"ר ליאת פרידמן. כמו כן נבחר נציג נוסף מהסנאט, פרופ' רוני אורן הוותיק מהמחלקה לאנימציה (שהיה חבר גם בוועדת החיפוש שמינתה את אילוז).
כמה אנשי סנאט העלו בפני Xnet טענה, הנוגעת להליך ההצבעה על נציגי הסנאט בוועדת האיתור. לטענתם, מספר רב של אנשי סנאט קיבלו פנייה לכתוב את שלושת השמות הנבחרים כמקשה אחת – ארליך, פרידמן ואורן – בסגנון שמזכיר רשימות הצבעה ו"רשימות חיסול" במרכזי מפלגות. שני אנשי סנאט אמרו, כי "חברי הוועדה נבחרו בהליך שמזכיר יותר את מרכז הליכוד". הנציג הנוסף בוועדה, שהוא נציג הציבור, הוא איש העסקים שלמה דוברת.
בצלאל: ''הטענה על קשר מגוחכת''
המשבר סביב מינוי הנשיא הבא הוא המשך לקדנציה המסוכסכת של הנשיאה היוצאת. הסדק בין ראשי המחלקות לבינה ניבע והתרחב במהירות, לנוכח דרישתה לקדם פיטורים רוחביים של עשרות מרצים כדי לצמצם את הגירעון. ראשי המחלקות לא הסכימו, המרצים זעמו, והתנגדות למהלכיה בהובלתו של יו"ר איגוד המרצים הביאה בסופו של דבר לעזיבתה-העזבתה של הנשיאה בטונים צורמים.
אילוז הודיעה היום (א') לחברי הסנאט, כי הפונים בבקשת צו מניעה "דוחים את הפרשנות שהייתה מקובלת בבצלאל עד כה ואף אושררה על ידי היועץ המשפטי במהלך הישיבה של הסנאט מיום 11.12.14, כי נציגי הסנאט בוועדת האיתור יהיו מבין הפרופסורים וראשי המחלקות בלבד, ותובעים עצירת התהליך של ועדת האיתור וכן בחירה מחודשת של נציגי הסנאט".
מבצלאל נמסר בתגובה: ''חברי ועדת החיפוש נבחרו על פי תקנון העמותה והיא כוללת חברים מטעם הוועד המנהל, מקרב חברי הסנאט ונציג ציבור. נציגי הסנאט נבחרו בישיבת הסנאט בהצבעה. הוועדה עדיין לא נפגשה כדי לקבוע את תנאי המשרה ואף מועמד לא הגיש מועמדותו, כך שהטענה על קשר מגוחכת ביסוד".
- הפרק הבא בסדרה: איך שולמה משכורת לשני נשיאים במקביל, ומדוע אילוז קיבלה פחות הפרק השלישי: איך יממנו את בניית הקמפוס - וכמה מקבלים האדריכלים היפנים?