מאת נעמה ריבה

האדריכל דני לזר הוא זוכה פרס רכטר לשנת 2014  - פרס האדריכלות החשוב בישראל. כך נודע לערוץ האדריכלות של Xnet. לזר מקבל את הפרס על תכנון בניין המחלקה לפיזיקה באוניברסיטת בן גוריון בבאר שבע. למעשה, הפרס ניתן לו על חשיבה כוללת של אזור זה בקמפוס (הסבר בהמשך). את הבניין, שנחנך ב-2006 וניצב בכניסה הצפון-מזרחית של הקמפוס, קרוב מאוד לתחנת הרכבת שגם אותה תכנן לזר (והייתה מועמדת לפרס רכטר בסיבוב הקודם), הוא תכנן בשיתוף האדריכלית רוני אלרואי.

 

 

הפרויקט הזוכה גבר על שורה ארוכה של פרויקטים שנבנו בעשור האחרון ברחבי הארץ, והגשו לוועדת השיפוט. רשימה חלקית: גינת קרית ספר בתל אביב, בתכנון אדריכל הנוף רם איזנברג; דיור בר השגה בגני שפירא בדרום תל אביב, בתכנון האדריכלית אורית מילבואר אייל; כפר המשתלמים בטכניון, בתכנון בר אוריין ושורץ-בסנוסוף; בית ספר המשתלה בצפון תל אביב, בתכנון ארכוד אדריכלים;, בניין פורטר באוניברסיטת תל אביב בתכנון חן אדריכלים, סטודיו גאוטקטורה ואקסלרוד גרובמן; בית ספר ירוק בראשון לציון, בתכנון קנפו כלימור; ואצטדיון סמי עופר בחיפה בתכנון מנספלד קהת בשיתוף kss. 

דני לזר, מרצה בבית הספר לאדריכלות באוניברסיטת תל אביב, תכנן גם את שער הכניסה הצפוני לאוניברסיטה ואת גשר מקסיקו שמוביל מתחנת הרכבת, שכאמור אף היא בתכנונו. בכך הוא מצטרף לרשימת של זוכי פרס רכטר בעשור האחרון: קימל אשכולות, מייזליץ כסיף, חיוטין, ועדה כרמי-מלמד.

 

דני לזר. זוכה פרס רכטר 2014 (באדיבות דני לזר)
דני לזר. זוכה פרס רכטר 2014 (באדיבות דני לזר)

 

 

בתחרות הדו-שנתית שפטו הפעם האדריכל דוד גוגנהיים,זוכה פרס רכטר לשנת 2012, ועמו האדריכלים אריה קוץ ותאה קיסלוב, וכן נציגת משרד התרבות והספורט, מריה יריב.  גוגנהיים, שכיהן כיו"ר חבר השופטים, הסביר ל-xnet שלזר זכה הודות לתכנון הכולל של המתחם: "הוא עשה עבודה טובה בכל הקומפלקס שכולל גם התייחסות לעיר וגם לאוניברסיטה. יש כאן הסתכלות שלמה ותרומה משמעותית. יש כאן הרבה מעבר לבניין - בלי לבטל את הבניין".

בספר שמתעד את בנייני האוניברסיטה, כתבו האדריכלים מיכאל וברכה חיוטין על בניין פיסיקה שמשתרע על פני 7000 מטרים רבועים, כי הוא חויב במעטפת בטון כמו כל בנייני הקמפוס. "המטרה הייתה להפוך בנייה בחומר 'כבד' זה לקל על ידי עיצובו האוורירי. המבנה מחולק לשני חלקים המחוברים בקומת מרתף ובגשר המחבר בין בניין ההוראה במערב ובניין המחקר במזרח. בין חלקי המבנה פטיו מוצל ומפולש המוביל אל חצר לינארית שקועה, המאווררת ומאירה את המרתפים ומצילה על חלקי החזית הדרומית במבנה". 

פרס האדריכל הצעיר למיכאל יעקובסון

ועדת הפרס מחלקת השנה את פרס האדריכל הצעיר למיכאל יעקובסון, כתב xnet, על בלוג האדריכלות שלו, "חלון אחורי". זה חמש שנים שיעקובסון מפרסם בבלוג שלו רשימות וצילומים על בניינים היסטוריים, בניינים חדשים, אתרי זיכרון ושלל מקומות לאורכה ולרוחבה של הארץ. בנוסף שותף יעקובסון לכתיבת הספרים "עיר מדינה" ו"עיר תעשייה", אצר תערוכה על משרד האדריכלים נדלר-נדלר-ביקסון-גיל, וכתב את הספרים "האדריכל שתכנן את בניין העירייה" ו"גרשון צפור - אדריכל". 

 

מיכאל יעקובסון. ברכות! (צילום: מיכאל יעקובסון)
מיכאל יעקובסון. ברכות! (צילום: מיכאל יעקובסון)

 

השופטים ציינו בנימוקים להחלטתם את העובדה שיעקובסון מפעיל את הבלוג בהתנדבות, ו"רואים בפעילות התנדבותית זו חשיבות עליונה התורמת להרחבת השיח האדריכלי בארץ . שיח אדריכלי מרובד הפונה לקהלים מגוונים, לאו דווקא מקצועיים, הינו הכרחי ליצירת הבנה של השדה האדריכלי ומקים בסיס תרבותי רחב ופתוח, אשר בתורו מאפשר יצירת אדריכלות טובה וראויה ושמירתה לאורך זמן. האתר נגיש, מטשטש גבולות בין גבוה לנמוך, בין מרכז לפריפריה ואינו שבוי בקאנון כלשהו. האתר מציף חומרים ייחודיים, שמות אדריכלים, צילומים, היסטוריה וסוגיות חברתיות שהיו נסתרים מן העין, ומפתה לצאת ולחוות את המקומות באופן אישי וביקורתי ".