כבר 12 שנים חיים בני הזוג בדירת 3 החדרים שאליה עברו עם הולדת בנם הבכור, בבניין לשימור בצפון הישן של תל אביב. בצורה לא אופיינית בזמננו, אותם 75 מטרים רבועים מספיקים להם גם היום, כשהמשפחה מונה חמש נפשות (שלושה ילדים בני 13, תשע ושש), ואין בכוונתם לחפש דירה מרווחת יותר. במקום זאת החליטו לשפץ אותה כך שתתאים יותר לצרכיהם כמשפחה גדולה.

 

לפני השינוי חלקו שלושת הילדים חדר אחד מרווח שבו הייתה מיטת קומתיים, ומדי לילה משכו מתחתיה מזרן נוסף. בחדר ההורים הקטן הוצמדה המיטה הזוגית לקיר, ושולחן כתיבה שימש להכנת שיעורי בית בתורות. ממעצבת הפנים דלית לילינטל ביקשו בני הבית להכניס אור אל הדירה החשוכה, לתכנן מטבח מרווח יותר וליצור פינה פרטית לבן הבכור, בלי לפגוע במרחב המשחקים הגדול יחסית שממנו נהנו הילדים. עוד רצו לשלב את הרהיטים הקיימים בתכנון החדש.

 

השיפוץ תוקצב ב-280,000 שקל, ששליש מהם הוקדש לפריטי נגרות שהוזמנו במיוחד לפי מידות הדירה (מטבח, ארונות בגדים, שתי פלטות לשולחנות עבודה, דלתות לנישת שירות ומחיצת הפרדה בחדר הילדים).

 

 

בעצה אחת עם הדיירים החליטה לילינטל להותיר את החלוקה המקורית לשני חדרי שינה מקבילים וסלון, ולשמור על גודלו של חדר הילדים. היא ביטלה שתי מרפסות שירות סגורות, שהסתירו את נוף העצים הירוקים מסביב לבניין וחסמו את האור, והקטינה את חדר הרחצה. כך יכלה להגדיל במעט את חדרי השינה ואת החלל המשותף לסלון ולמטבח.

 

ביטול מרפסת השירות הפך את הנוף לחלק מהסלון (צילום: גלית דויטש)
ביטול מרפסת השירות הפך את הנוף לחלק מהסלון (צילום: גלית דויטש)

 

הדירה חולקה לשלושה מלבנים, שכל אחד מהם מתאים בגודלו למספר האנשים שמשתמשים בו – חמישה בסלון שגודלו 33 מ"ר, שלושה בחדר הילדים (20 מ"ר) ושניים בחדר ההורים (13 מ"ר). הזזתם של הקירות הפנימיים, ולו במעט, יצרה זוויות ראייה שחוצות את הדירה מצד לצד ומסייעות ביצירת אשליה של מרחב. הריצוף הוחלף לאריחי קרמיקה אפורים והחלונות בסלון ובמטבח חודשו ומוסגרו בפרופיל ברזל בצבע לבן.

 

דלת הכניסה נפתחת אל מבואה קטנה. הסלון החליף מקום עם המטבח, ונהנה מנוף החצר הפנימית כתוצאה מביטול מרפסת שירות (ראו תוכניות בסוף הכתבה). בפינת הישיבה שתי ספות וכורסה שהיו ברשות הדיירים, ועליהן פיזרה לילינטל כריות חדשות. לגובה הקיר שמפריד בין הסלון לחדר ההורים תוכננה ספרייה, שהוחלפה לבסוף במוטות ברזל ומדפים מעץ אורן, בשל מגבלת התקציב.

 

דלתות התריס שפורקו מחדר הילדים שופצו ושולבו בארונות המטבח (צילום: גלית דויטש)
דלתות התריס שפורקו מחדר הילדים שופצו ושולבו בארונות המטבח (צילום: גלית דויטש)

 

המטבח תוכנן בצורת האות ר', ובחזית הארונות הגבוהים, שהורכבה על הקיר הפנימי, שולבו דלתות התריס האהובות שפורקו מחדר הילדים הישן. מתחת לחלון הותקנו ארונות נמוכים וביניהם תנור ברוחב 90 ס"מ, שמאפשר לבעל הדירה לעסוק באפיית לחם החביבה עליו. משטח העבודה מואר באמצעות שלוש מנורות קריאה עם זרוע מתכווננת, שנרכשו בשוק הפשפשים ונצבעו בלבן ובירוק. מעל שולחן האוכל הישן נתלו שתי נורות פחם וסביבו כסאות בצבע טורקיז.

 

חדר הילדים הגדול חולק לשניים באמצעות מחיצת אקורדיון שהכין הנגר. בעומק החדר, במה שהייתה קודם מרפסת סגורה, מוקמה מיטתו של הבן הבכור. כאשר המחיצה סגורה מתקבל חדר קטן שבו מיטה, ספרייה אפורה, ארגז אחסון ירוק, שולחן עבודה מפלטת עץ בירץ' עם פורמייקה צהובה, סביבו ארון – וחלון גדול, שמפחית את תחושת הצפיפות.

 

המחיצה מאפשרת לבן הבכור פרטיות (צילום: גלית דויטש)
המחיצה מאפשרת לבן הבכור פרטיות (צילום: גלית דויטש)

  

בלי לפגוע בתחושת המרחב בשעות אחרות של היום (צילום: גלית דויטש)
בלי לפגוע בתחושת המרחב בשעות אחרות של היום (צילום: גלית דויטש)

 

בקצה השני של החדר הוצבה מיטת הקומתיים של אחיו, ולצידה שולחן עבודה לשניים. במרכז החדר נשאר מרחב גדול שמשמש כאזור משחקים. על הרצפה שני שטיחים בצבעים תואמים, שמשמשים כל אזור בנפרד כשהמחיצה סגורה. על הקיר הארוך הורכב ארון באורך חמישה מטרים, שמתנשא עד לתקרה.

 

גם בחדר ההורים, שבו הוזזה המיטה למרכז, נבנו ארונות קיר לבנים וגדולים. ארון אחד "עוטף" חלון שתחתיו נבנתה פינת עבודה עם פלטת פורמייקה ירוקה. בקיר שממול עוטף הארון את הדלת.

 

מבט לתוך חדר ההורים. מקסימום אחסון: ארון על קיר שלם, עוטף את החלון (צילום: גלית דויטש)
מבט לתוך חדר ההורים. מקסימום אחסון: ארון על קיר שלם, עוטף את החלון (צילום: גלית דויטש)

  

ארון גם על הקיר שמולו (צילום: גלית דויטש)
ארון גם על הקיר שמולו (צילום: גלית דויטש)

 

חדר הרחצה נשאר במקומו המקורי אך הוקטן: האמבטיה בוטלה ובמקומה נבנה מקלחון רחב ידיים. על הרצפה אריחי בטון מצוירים בגוני אפור ותכלת, והקיר הפנימי אלכסוני, כדי שלא לחסום את נוף המרפסת.

 

חדר הרחצה הוקטן, האמבטיה הוחלפה במקלחון מרווח (צילום: גלית דויטש)
חדר הרחצה הוקטן, האמבטיה הוחלפה במקלחון מרווח (צילום: גלית דויטש)

 

בעשורים הראשונים של המדינה נהגו משפחות לגור באותה דירה לאורך כל שלבי חייהן – כזוג צעיר, כהורים לילדים ובימי הזקנה. כך גם במקרה הזה: לבני הזוג שחיים כאן אין תוכניות לעבור דירה, והם מתכוונים לחיות בה גם בזקנתם.

 

  • אריחי בטון מצוירים: "ויה ארקדיה".
  • אריחים אחרים: "הכח".
  • רצפה: "HeziBank".
  • מנורות: יוסי קמחי, שוק הפשפשים יפו.
  • ארגז אחסון ירוק: "Meda", רשפון.
  • שטיח עגול בחדר ילדים: "טולמנ'ס אאוטלט". שטיח תכלת: "בלאגן".
  • שטיח שחור-לבן בסלון: "איקאה".
  • שידת כיור בחדר הרחצה: "דליה ארמוני", בית יהושע.

 

עוד עיצוב פנים חכם של דירות קטנות:

>> דירת 46 מ''ר בנווה צדק

>> ודירת 66 מ''ר, שחולקות אם ובתה החיילת