מקרר ריק גורם לי לעצבות.

אמא שלי לא היתה בשלנית והכינה רק אוכל שחייבים לאכול כדי לשרוד. היא מעולם לא בישלה משהו שדורש הכנה ממושכת, כמו ירקות ממולאים. היה לה מתכון לפלפלים ממולאים שאין קלים מהם להכנה, כי לא צריך לחפור בהם או לגלגל אותם. המקרר שלנו תמיד היה עמוס בירקות טריים, ביצים, גבינות לבנות, לבן, שמנת ובהרבה צנצנות של מיונז וחרדל. לא היו במקרר תבשילים, למעט אולי כמה נתחי עוף שבושלו במים וחיכו להמשך בישול, טיגון או אפייה.

אצל חברתי רבקה ארווץ המצב היה שונה לגמרי. אמה היתה קווקזית והמקרר שלה תמיד היה עמוס באוכל מבושל מוכן. בכל פעם שהיא פתחה את המקרר כדי להתלבט מה לאכול הייתי מתרשמת מחדש מכל הסירים, הצלחות והקערות המלאות במאכלים מוכנים. הזיכרון הכי חזק שלי הוא של החצילים המטוגנים וסוג של בצק ממולא.

רבקה היתה מתלבטת בקול "מה נאכל?" ואני הייתי שותקת, ממשיכה לבהות במדפים העמוסים בסירים ולא יודעת מה לענות - כי את רוב המאכלים שהיו שם לא הכרתי. אבל למרות זאת, המראה שנשקף מהמקרר היה עבורי כל מה שהמילה בית מסמלת.

רבקה היתה מוציאה את הבצקים הממולאים, החצילים המטוגנים וגם גבינה לבנה, פורסת כמה פרוסות לחם ומחממת את הממולאים בסיר קטן. בינתיים אני הייתי מניחה שתי צלחות וסכום על השולחן. התבוננתי ברבקה אוכלת מהממולאים שאני לא הכרתי ולא העזתי לטעום. אחר כך היינו מורחות גבינה לבנה על פרוסות הלחם, מניחות את החצילים המטוגנים ואוכלות.

עברו מאז כל כך הרבה שנים, אבל בזמן שאני מכינה ממולאים אני עדיין נזכרת לפעמים בארוחות הקטנות האלה עם רבקה במטבח הקטנטן ברחוב בן יהודה בנתניה, ומצטערת שלא העזתי לטעום מהממולאים של אמא שלה.

עד היום חרוט בזיכרוני המראה של שני המקררים: זה של אמי, המלא בירקות ובשאר מצרכים לבישול; וזה של אמה של רבקה, המלא בסירים עם תבשילים מוכנים. לכן אני תמיד דואגת שהמקרר שלי יהיה מלא לא רק במצרכים, אלא גם בסירים מלאים בתבשילים מוכנים. תמיד יש מי ששמח לקראתם.

  

המקרר הכי מלא בעולם. אסנת לסטר (משמאל) וחברתה רבקה ארווץ בזמן השירות הלאומי
המקרר הכי מלא בעולם. אסנת לסטר (משמאל) וחברתה רבקה ארווץ בזמן השירות הלאומי

 

תבשיל חומוס עם חצילים

מתכון של רות כהן מטבריה.

 

מרכיבים

  • 1/2 ק"ג גרגירי חומוס, מושרים לילה במים
  • שיניים קלופות מראש שום שלם
  • 1/4 כוס שמן זית
  • 3-2 פלפלים חריפים יבשים קטנים
  • 2 כפות פפריקה מתוקה
  • 1 כף כמון
  • 1 כף שטוחה מלח
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 חציל גדול או 2 חצילים קטנים
  • שמן לטיגון
  • 1/3 כוס כוסברה קצוצה

 

אופן ההכנה

  1. בתור התחלה כדאי להפריד מגרגירי החומוס את הקליפות (אבל לא חייבים): מבשלים את הגרגירים 8-7 דקות במים רותחים עם 1 כפית אבקת אפייה. מכבים את האש וממתינים כ-10 דקות. מסננים את הגרגירים ומערבבים אותם היטב בתוך המסננת בידיים - הקליפות ייפרדו מהם. מעבירים את הגרגירים לקערה עם מים, מערבבים, ומוציאים את הקליפות שצפות על פני המים. מסננים.
  2. שמים בסיר את גרגירי החומוס, שיני השום, שמן הזית, הפלפלים החריפים והתבלינים. מחממים על אש נמוכה 3-2 דקות, תוך ערבוב, עד שהגרגירים משחימים.
  3. מוסיפים מים רותחים עד לכיסוי גרגירי החומוס ומביאים שוב לרתיחה. מנמיכים את האש למינימום ומבשלים כשעה, עד שהחומוס רך והנוזלים הצטמצמו.
  4. בזמן שהחומוס מתבשל קולפים את החצילים בדוגמת פסים (פס מקולף, פס לא מקולף וחוזר חלילה) וחותכים אותם לקוביות גדולות. מחממים שמן במחבת ומטגנים את קוביות החצילים עד להשחמה. מוציאים את החצילים מהמחבת ומניחים על מגבות נייר, לספיגת עודפי השמן.
  5. כשהחומוס רך מוסיפים לסיר את החצילים ואת הכוסברה וממשיכים לבשל כ-5 דקות נוספות.

 

 

מנזלה - תבשיל ערבי של גרגירי חומוס וחצילים

מנזלה - תבשיל ערבי של גרגירי חומוס וחצילים (צילום: אסנת לסטר)
מנזלה - תבשיל ערבי של גרגירי חומוס וחצילים (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של תחיה כהן מטבריה.

 

מרכיבים

  • 250 גרם גרגירי חומוס, מושרים לילה במים
  • שמן זית
  • 1 בצל גדול קצוץ
  • 1 כפית אבקת מרק עוף
  • 1 כפית כורכום
  • מלח
  • פלפל שחור טחון
  • 1 חציל גדול או 2 חצילים קטנים, קלופים וחתוכים לקוביות

 

אופן ההכנה

  1. שמים את החומוס על מגבת, מכסים במגבת נוספת ועוברים על החומוס עם מערוך – כך רוב הקליפות ייפרדו מהגרגירים מעבירים את הגרגירים לקערה עם מים, מערבבים, ומוציאים את הקליפות שצפות על פני המים. מסננים.
  2. שמים את החומוס לסיר וממלאים את הסיר במים. מביאים לרתיחה, מורידים מהאש ומסננים. פעולה זו אמורה לגרום לחומוס לייצר פחות גזים במערכת העיכול.
  3. מחממים בסיר שמן זית ומטגנים את הבצל, תוך ערבוב, עד שהוא מזהיב. מוסיפים את החומוס ומים חמים עד לכיסוי הגרגירים. מביאים לרתיחה ומבשלים כשעה על אש קטנה, עד שהחומוס רך והנוזלים הצטמצמו. מוסיפים את התבלינים ומערבבים.
  4. מוסיפים לסיר את קוביות החציל ומבשלים 15 דקות נוספות (אם רוצים, אפשר לטגן את החצילים לפני שמוסיפים אותם לסיר).

 

 

בורגול עם חצילים וגרגירי חומוס

בורגול עם חצילים וגרגירי חומוס (צילום: אסנת לסטר)
בורגול עם חצילים וגרגירי חומוס (צילום: אסנת לסטר)

 

מתכון של שרה יהודאי מאשדות יעקב מאוחד.

 

מרכיבים

  • 1/2 ק"ג גרגירי חומוס, מושרים לילה במים
  • 1 חציל גדול או 2 חצילים קטנים
  • שמן לטיגון
  • 1 בצל גדול
  • 150 גרם (1 כוס גדושה) בורגול גס
  • 1 כף כמון
  • 1 כפית כורכום
  • 1 כפית מלח
  • 1/2 כפית פלפל שחור טחון

 

אופן ההכנה

  1. שמים בסיר את גרגירי החומוס. מוסיפים מים רק עד לכיסוי הגרגירים ומביאים לרתיחה. מבשלים כשעה ברתיחה עדינה, עד שהגרגירים רכים.
  2. לקראת סוף בישול החומוס חותכים את החצילים לקוביות גדולות ומטגנים אותם בשמן עד להשחמה. קוצצים את הבצל גס ומטגנים אותו במחבת עד להזהבה.
  3. כשהחומוס רך מוסיפים לסיר את הבורגול והתבלינים וממשיכים לבשל עוד 7-5 דקות.
  4. מוסיפים לסיר את החצילים והבצל ומבשלים 10 דקות נוספות.

 

  • אסנת לסטר מגישה את התוכנית סיר לשבת, המשודרת ברדיו קול רגע בכל יום שישי ובערבי חג ב-11:00. אפשר להאזין לתוכנית בכל הארץ בערוץ 87 ב-HOT ובערוץ 71 ב-yes, וכן באתר של רדיו קול רגע