חלב הקוקוס פרץ למטבחינו בסערה. הוא מככב במתכונים רבים, במסעדות ובספרי הבישול והוא עושה עבודה מצוינת, מפני שהוא טעים ובעל מרקם נפלא - וזה כנראה הודות לכך שתכולת השומן שבו אינה קטנה כלל וכלל. עם זאת, יש לו גם יתרונות בריאותיים.

 

חלב קוקוס, קודם כל, אינו הנוזל שנמצא באופן טבעי בתוך אגוז הקוקוס, אלא מוצר המתקבל ממעיכת בשר הקוקוס וסינונו. אצלנו קל להשיג אותו משומר, בפחיות. יתרונו הגדול בטעמו החלבי והעשיר, למרות שאין בו אפילו טיפת חלב. זו גם התכונה שהופכת אותו מתאים למאכלים בשריים למקפידים על כשרות.

 

טעמו העדין אינו דומיננטי ומקבל באהבה תבלינים שונים – מתוקים וחריפים, והוא גם מאחד טעמים נפלא. בנוסף, סוג השומן שבו יציב מאוד, ולכן כמעט ולא עובר חמצון בבישול, ובמילים אחרות, בישולו יוצר פחות חומרים מחמצנים המזיקים לבריאות מאשר בשמנים אחרים.

 

למרות כמות הקלוריות הגדולה, אם נשתמש בו כתחליף לשמנת מתוקה, נחסוך כמחצית מכמות הקלוריות, שליש מכמות השומן הרווי ואת כל הכולסטרול.

 

ובכל זאת, כמה קלוריות ושומן הוא מכיל? ‭240–180‬ קלוריות ל‭100-‬ מ"ל ו‭17%-‬ שומן שחלק ממנו רווי, אך הוא אינו מכיל כולסטרול כלל.

 

רגע, איך שומן רווי יכול להיות גם בעל ערכים תזונתיים? השומן הרווי המצוי בחלב קוקוס נוצר באופן טבעי (בניגוד לשומן רווי באופן תעשייתי מלאכותי) ולכן הוא עדיף על שומנים תעשייתיים כמו מרגרינה. שומנים רווים מתחלקים ל‭3-‬ סוגים של חומצות שומן, קצרות, בינוניות וארוכות שרשרת. בעוד שחומצות שומן ארוכות שרשרת מופנות לאחר העיכול ישירות לרקמת השומן, חומצות השומן הבינוניות והקצרות (כמו אלה המצויות בחלב קוקוס) עוברות ממערכת העיכול ישירות לדם וזמינות לייצור אנרגיה. כלומר, דווקא סוג זה של שומן רווי גורם פחות להשמנה וזמין יותר לצריכת אנרגיה. עוד יתרון של חומצות השומן בשמן ובחלב הקוקוס הוא היכולת להשפיע לטובה על חילוף החומרים בגוף. מחצית מהשומן בחלב הקוקוס היא חומצת שומן לאורית (המצויה גם בחלב אם) שנחשבת כמחזקת המערכת החיסונית.

 

נודלס, פרגיות ותרד בחלב קוקוס

 

 נודלס, פרגיות ותרד בחלב קוקוס  (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ)
נודלס, פרגיות ותרד בחלב קוקוס (צילום: יוסי סליס, סגנון: נטשה חיימוביץ)

 

4 מנות/ 470 קלוריות למנה שהיא ארוחה מלאה

 

המרכיבים

 

  • 1 שקית ‭200)‬ גרם) נודלס
  • 1 כף שמן 2 שיני שום, קלופות וקצוצות
  • 600 גרם נתחי פרגיות, חתוכים לקוביות
  • 400 גרם תרד טרי, שטוף וקצוץ גס
  • ‭1/2‬ קופסה ‭200)‬ מ"ל) חלב קוקוס
  • 1 כף רוטב טיקה הודי מוכן (להשיג בקופסאות במעדניות ובחלק מרשתות השיווק)
  • 2 כפות רסק עגבניות
  • ‭1/2‬ כפית קינמון טחון
  • 1 כף רוטב צ'ילי מתוק מוכן

 

ההכנה

 

‭.1‬ מבשלים את הנודלס במים לפי הוראות היצרן ומסננים.

2. ‬ מחממים את השמן בסיר שטוח, מוסיפים את השום ואת נתחי הפרגיות ומטגנים תוך ערבוב כמה דקות מעל להבה בינונית, עד שנתחי הבשר מזהיבים. מוסיפים את התרד וממשיכים לטגן תוך כדי ערבוב כמה דקות עד שהתרד מתרכך. מוסיפים את חלב הקוקוס, רוטב הטיקה, רסק העגבניות, הקינמון ורוטב הצ'ילי ומערבבים היטב. מבשלים כחצי שעה, עד שהפרגיות מוכנות והרוטב מצטמצם. מערבבים מדי פעם. מוסיפים את הנודלס, מערבבים ומגישים מיד.

 

  • ליאורה חוברה היא דיאטנית קלינית ומטפלת בתזונה סינית ובצמחי מרפא