כולם רוצים לרזות, ואם אפשר כמה שיותר מהר ורצוי בלי להתאמץ. כולם גם יודעים שזה בלתי אפשרי: הרזיה אינה תהליך מהיר והיא מחייבת אכילה בריאה, פעילות גופנית ושינוי בהרגלים ובאורח החיים. למרות זאת, קל מאוד להתפתות להבטחות של דיאטה חדשה "מהפכנית‭,"‬ או תוסף שהוא "פיתוח עולמי" שיעשו בשבילנו את העבודה. לכן, לא פלא ששוק הדיאטות בישראל מגלגל מאות מיליוני שקלים בשנה ונמצא בצמיחה מתמדת. הבעיה היא שלעתים משלמים על כך מחיר כבד לא רק בכסף, אלא גם בבריאות.

 

עוד בערוץ דיאטה

>> הסוד להרזיה קלה יותר

>> 4 דרכים פשוטות להגביר את חילוף החומרים

>> 5 אפליקציות דיאטה שיעזרו לכם בדיאטה

 

‭.1‬ האם הדיאטה מבטיחה ירידה מהירה במשקל? ירידה ממוצעת, רצויה ובטוחה, היא של חצי ק"ג בשבוע, לעתים עד 1 ק"ג, אך לא יותר מכך. דיאטה שמבטיחה ירידה מהירה יותר אינה אומרת את האמת במקרה הטוב ועלולה לגרום לנזק (למשל, כתוצאה מהתייבשות) במקרה הרע.

 

‭.2‬ האם הדיאטה מבטיחה הרזיה ללא רעב וללא מאמץ? אכן, לא חייבים להיות רעבים כשנמצאים בדיאטת הרזיה, אבל ירידה במשקל מחייבת שינוי בהרגלי החיים, שפירושו סוג של מאמץ שבלעדיו לא ניתן לרזות.

 

‭.3‬ האם הדיאטה מחייבת אכילה של מגוון מצומצם של מזונות? אין שום עדות מדעית שתצדיק הקפדה על מגוון מצומצם של מזונות לצורך הרזיה.

 

‭.4‬ האם הדיאטה מחייבת היצמדות לתפריטים נוקשים? תפריט דיאטה צריך להתחשב בהעדפות האישיות, בסדר היום ובנתונים האישיים. תפריט כזה צריך לאפשר גמישות לשינויים כמו סופי שבוע, חופשות ועוד. תפריט אחיד ונוקשה יכול לאפשר הרזיה לזמן קצר בלבד, כיוון שבסופו של דבר אי אפשר יהיה לעמוד בו, מתכון בטוח לתסכול.

 

‭.5‬האם הדיאטה מבטיחה ירידה במשקל ללא צורך בפעילות גופנית? פעילות גופנית היא תנאי הכרחי לירידה בטוחה וארוכת טווח במשקל ולשמירה על המשקל החדש. דיאטת הרזיה שאינה משלבת פעילות גופנית עלולה להוביל לירידה במסת השריר שלנו. מכיוון שהשרירים הם הרקמה ששורפת את מספר הקלוריות הרב ביותר גם במצב של מנוחה, חשוב מאוד לשמור עליהם באמצעות פעילות גופנית סדירה.

 

‭.6‬ האם הדיאטה דלה מאוד בקלוריות? המינימום המקובל לדיאטת הרזיה הוא ‭1,200‬ קלוריות. דיאטה דלה יותר בקלוריות מתבצעת רק במקרים מיוחדים ותחת פיקוח רפואי צמוד. בכל שאר המקרים, דיאטה כזו יכולה לפגוע יותר מאשר להועיל.

 

‭.7‬ האם הדיאטה מחייבת רכישת מוצרים מיוחדים בעלי "רכיבים פלאיים‭?"‬ כדי לרזות בהצלחה אין צורך בתוספים או משקאות, מספיק לאכול פחות ולהיות פעילים יותר. לו היה רכיב פלאי כלשהו, הרי שמזמן היה נמצא בשימוש נרחב לטיפול במגיפת ההשמנה העולמית, וזו הייתה ממוגרת תוך זמן קצר. הלוואי שהיה חומר שכזה. בפועל כל אותם תכשירים מועילים רק לכיסו של היצרן.

 

‭.8‬האם הדיאטה מסתמכת על עדויות אישיות במקום על מחקרים מדעיים? כדי להוכיח בטיחות ויעילות יש צורך במחקרים שבוצעו לפי כללים קבועים ומוסכמים מראש על הקהילייה המדעית. מחקרים אלה מתפרסמים בכתבי עת מדעיים. עדויות אישיות, מוצלחות ככל שיהיו, אינן עדויות מדעיות ולא יכולות להוות תחליף למחקרים. אם הדיאטה בטוחה לא תהיה בעיה למצוא בכתבי עת מדעיים מובילים את המחקרים אשר תומכים בה.

 

‭.9‬ האם שיווק הדיאטה משתמש בביטויים מבלבלים? מה לעשות, לא כולנו סיימנו תואר במדעי החיים וקל מאוד להרשים אותנו בביטויים כמו "מעניק הגנה לרקמות‭,"‬ "מנקה את הגוף‭,"‬ או "מאיץ את חילוף החומרים‭."‬ כדאי מאוד לדעת שמאחורי טענות כאלה מסתתרים בדרך כלל תכשירים המכילים חומרים משלשלים ו/או משתנים. חשוב גם לזכור: המונח "חילוף חומרים" מתייחס לקלוריות שהגוף שורף ולא לתדירות היציאות בשירותים.

בהקשר זה, אגב, חשוב להיזהר מתכשירים המכילים אצות, בגלל תכולת היוד הגבוהה שלהן, אשר משפיעה על פעילות בלוטת התריס (תירואיד) וגורמת לנו לשרוף יותר קלוריות בטווח הקצר, אך בטווח הארוך עלולה להתפתח תת פעילות של בלוטת התריס.

 

‭.10‬האם יש אזהרה להפסיק את הדיאטה כעבור זמן מסוים? דיאטה צריכה להיות דרך חיים ובטוחה לביצוע לאורך זמן. דיאטה שצריך להפסיק תוך זמן קצר כנראה מסוכנת ולא צריך להתחיל אותה מלכתחילה.

 

  • טובה קראוזה היא דיאטנית קלינית