יש יתרון אחד בולט בהכנת לחם ביתי, מלבד הריח הנפלא שמתפשט ברחבי הבית – אתם אלה ששולטים בכל המרכיבים. אתם מחליטים על סוג הקמח, קובעים איזה שומן יככב בבצק, וכמובן המראה הסופי  תלוי רק בכם.

 

 

עוד במדור הבראת מתכונים

>> בייגל מקמח מלא

>> שניצל תירס אפוי בתנור

>> עוגת שוקולד עסיסית עם קמח כוסמין

 

 

המרת סוג הקמח: במתכון הבא, השתמשתי בקמח הכוסמין - גם בריא וגם טעים מאוד. ניתן כמובן להמיר חלק מהכמות או את כל הקמח בקמח לבן או בקמח מלא 70%. ניתן להשתמש בכל חלב צמחי שאוהבים (סויה, אורז, אגוזי לוז וכדומה). אני מכינה לבד את חלב השקדים לאפייה על-ידי ערבול בבלנדר מוט של כוס וחצי מים ושתי כפיות ממרח שקדים ללא תוספת סוכר. ניתן גם להמיר את הסוכר בכל ממתיק המקובל עליכם: מייפל, אגבה או סילאן.

 

המרת סוג השמן: גם סוג השמן נתון לבחירה חופשית, רק קחו בחשבון שסוג השמן משפיע על הטעם הסופי. לשמן זרעי ענבים טעם ניטרלי, ומתאים מאוד לחלה המלווה ארוחה. לעומת זאת, לשמן זית וקוקוס יש ארומה ונוכחות טעימות להפליא, אך טעמן לא תמיד יתאים לכל הסועדים.

 

קישוט החלה: אם ברצונכם לפזר קישוטים, אני ממליצה להבריש את החלות בסילאן לא מדולל במים ולפזר את התוספות. הדביקות של הסילאן תדביק את השומשום, הפרג ושאר הקישוטים המקובלים, אך סילאן לא מדולל הוא צמיגי ועלול "להפיל" את התפיחה השניה. לכן, כדאי להבריש ולפזר תוספות לפני ההתפחה השניה, מייד בסיום עיצוב הצורה.

 

חלה גדולה:  ניתן לאפות חלה אחת גדולה – אך רק בתבנית אינגליש קייק. קמח הכוסמין דל בגלוטן ולכן החלה עלולה להיות "לא יציבה" ולאבד צורה, אז תימכו בה ואפו אותה בתבנית. את זמן האפיה יש להאריך ב-20 דקות נוספות על המצוין במתכון אך בחום נמוך יותר: 20 הדקות הראשונות של האפיה יהיו ב-185 מעלות ו-20 הדקות הנוספות ב-170 מעלות.

 

החומרים (ל-12 חלות קטנות)

 

  • 500 גרם קמח כוסמין מלא
  • 1 כף שמרים יבשים
  • 2 כפות סוכר דמררה
  • 1 כפית מלח
  • ½ 1 כוסות חלב שקדים
  • 4 כפות שמן (זרעי ענבים/ זית/ קוקוס או אחר)

 

להברשה:

  • 1 כפית סילאן טבעי
  • 1 כפית מים
  • 12 תבניות אינגליש קייק אישיות

 

ההכנה

1. שמים בקערת המערבל עם וו הלישה את הקמח, השמרים, הסוכר והמלח ומערבבים במהירות נמוכה. מוזגים בזרם דק את חלב השקדים עד שהוא נטמע בקמח. מגבירים את עוצמת הלישה באופן הדרגתי ומוזגים את השמן. לשים 6-7 דקות עד שמתקבל בצק אלסטי וחלק למראה. מכסים את הקערה בשקית ניילון ומניחים להתפחה במשך כשעה וחצי (בקיץ) עד שעתיים (בחורף).

3. מעבירים את הבצק למשטח עבודה נקי, מעצבים גליל גדול וחותכים אותו לשניים. מחלקים כל חצי לשניים וכל רבע לשלושה חלקים. כך מעצבים 12 חלקים שווים בגודלם.

4. יוצרים גליל ארוך מכל פיסת בצק, מקפלים באמצע ומפתלים אותו כמו בורג. מניחים את "הבורג" בתבנית הקטנה, ומכינים כך אשר החלות. מכסים את החלות בשקית ניילון באופן רופף ומתפיחים 15 דקות.

5. מחממים את התנור ל-185 מעלות, ועד שהתנור מתחמם החלות ממשיכות לתפוח. שימו לב לא לתת לחלות לתפוח תפיחה שניה כוללת של יותר מ-25 דקות. מערבבים סילאן ומים ומברישים בעדינות את החלות.

6. אופים כ-20 עד 25 דקות, עד שהחלות שחומות. מוציאים מהתנור ומכסים במגבת נקייה עד שהחלות מתקררות לחלוטין.