ערבי חג הם הזדמנות לפגישה משמחת עם משפחה וחברים סביב שולחן אוכל גדוש בכל טוב. אבל למרבה הצער הם יכולים להיות גם ערבים ארוכים במיוחד של מריבות משפחתיות וחיכוכים עם הילדים. לא משנה אם הילדים שלכם הם פעוטות או בני נוער דעתניים, אחד האתגרים הגדולים בארוחות חג הוא להתמודד איתם בהצלחה.

 

לכן התייעצנו עם הדיאטנית רותי אבירי, שסיפרה איזה בעיות מתעוררות - ואיך פותרים אותן:

 

בדרך כלל ערבי חג משמעותם שאנחנו מזיזים את הילד מהשעה הקבועה ושאר ההרגלים של הארוחה הרגילה שלו – ומצפים ממנו להתאים את עצמו לשעת ארוחת החג שנקבעה. בטעות הקטנה הזאת טמון פוטנציאל להריסת הערב כולו עבורכם ועבור הילדים.

 

ילד רעב? הערב מתחרב: הקושי מתחיל כבר כשיוצאים מהבית, כשלפנינו נסיעה למקום בילוי החג.ילד רעב הוא ילד עצבני, מנדנד ומציק, שלא יפסיק עד שישבע - וכבר התחלנו את הערב כשכולם עצבניים. הפתרון, למען האמת, די פשוט: מאוד חשוב לצאת מהבית עם ילד שבע יחסית.

 

אם זו נסיעה קרובה אפשר לתת לו משהו לפני שיוצאים לדרך – פרוסה, יוגורט או פרי. אם זו נסיעה ארוכה – מצטיידים מראש ונותנים לו חצי שעה לפני שמגיעים. המטרה ברורה: רק לא להגיע עם ילד רעב. אם בכל זאת קרה והגענו עם ילד רעב, מתעלמים מאי נעימות מהמארח ונותנים לו משהו מהמזון לפני הארוחה - קצת מרק, חתיכת פשטידה.

 

ילד עייף – זה לא כיף: לפנינו ערב ארוך למדי, שבדרך כלל יימשך אחרי שעת השינה הרגילה של הילדים. אם הילד עוד בגיל של שינת צהריים – הקפידו על שינה לפני היציאה לדרך. סביר להניח שהפצפונים יירדמו עלינו במהלך הערב, וזה בסדר. הגדולים, לעומת זאת, עלולים לצאת מדעתם מרוב עייפות ולשגע את כולם. ואפשר גם לנצל את ההירדמות הצפויה בדרך חזרה: מביאים בתיק פיג'מה, מלבישים במכונית בדרך חזרה - והופה ישר למיטה.

 

משמעת נוקשה או יד רכה: כשמתיישבים לשולחן החג יש לפנינו בדרך כלל ארוחה חגיגית, ארוכה, בת כמה מנות. לשבת ליד השולחן בשקט זה אתגר די גדול בפני ילדים בכל הגילאים. הפתרון הוא להקשיב לילד ולצרכים שלו. אל תנסו להושיב אותו בדום מתוח ליד הארוחה – להיפך, תנו לילדים לקום בין המנות, להסתובב, לשחק קצת, שגם להם יהיה כיף.

 

בלי הפרד ומשול: נוטים להפריד את הילדים בישיבה "כדי שיהיה סדר"? זאת טעות. בגילאים מתאימים הם יכולים לשעשע זה את זה ולכן עדיף דווקא להושיב אותם אחד ליד השני, ואפילו לשים להם קצת משחקי שולחן - דפי צביעה, תשבצים וכו'. ככה הם יעסיקו את עצמם בין המנות, וילדים עסוקים זה טוב להורים.

 

משחק תפקידים: אם מדובר בילדים גדולים יחסית, אפשר לחלק להם תפקידים. לא, לא לבקש מהם פשוט "לעזור", אלא לתת להם אחריות ותפקידים: אתה אחראי על עריכת השולחן, את אחראית על סידור המפיות. אפשר גם להפוך למלצרים: לפנות ולהגיש.

 

לא להסתכל להם בצלחת: ארוחת חג היא ממש לא הזמן לריב על אוכל בריא, בטח שלא לפני כל המשפחה. הניחו לילדים לאכול מה שהם רוצים. כן, גם אם המרק גדוש בשקדי מרק. אם התכוננו מראש בהצלחה, והם לא מורעבים, הם ממילא לא יאכלו הרבה משום דבר.

 

מנות שילדים אוהבים: בדרך כלל ערבי חג הם ההזדמנויות של המבוגרים להשוויץ ביכולות הבישול שלהם. מנות חגיגיות, מיוחדות, שמורכבות מהרבה רכיבים. בקיצור, אוכל לאניני הטעם. זה בדיוק מה שלא מתאים לילדים. הם רוצים את האוכל הרגיל שלהם ולא כל מיני דברים בטעמים ובצבעים שהם לא אוהבים, גם אם אתם מתחננים שהם רק ינסו ויטעמו. לכן כדאי לדאוג מראש שיהיו מאכלים שהילדים אוהבים ורגילים לאכול. אפשר לתאם את זה עם המארחים ואפשר גם לא להתבייש ולהביא בכלי אוכל מהבית למקרה שבמפתיע לא יגישו בארוחת החג שניצל עם צ'יפס. קציצות מעוף או מדגים, למשל, זה פתרון נהדר.

 

זמן קינוחים: גם אם הילדים קמו מוקדם יחסית מהשולחן, והלכו לשחק, תהיו בטוחים שהם יבואו חזרה כשיגיע הקינוח. זה לא הזמן להתנות אכילה בקבלת קינוח. להיפך, גם כאן כדאי להכין קינוחים ידידותיים לילדים – גלידה, עוגות שוקולד ופירות, למשל - ולדאוג שיהיה משהו שמתאים גם להם. עוגות דבש, כך מספרים, הן לא להיט גדול בקרב הקטנים.

 

קציצות טונה אפויות

האלטרנטיבה המושלמת למנת הדג בארוחת ראש השנה, שגם ילדים יסכימו לאכול. כשהן יוצאות חמות מהתנור הקציצות נחטפות כמו לחמניות, אך אפשר לאכול אותן גם קרות. הקציצות משתלבות בקלות גם בתפריט חג דל-קלוריות למבוגרים: 70 קלוריות לקציצה אחת בלי פרמזן. כ-80 קלוריות לקציצה אחת עם פרמזן.

 

המרכיבים (ל-15 קציצות קטנות):

  • 3 קופסאות טונה בשמן, מסוננות
  • 2 ביצים
  • 2 בצלים בינוניים, קלופים (או אחד גדול)
  • 2 גזרים בינוניים, קלופים
  • 40 גרם (ארבע כפות גדושות) פירורי לחם
  • 1 כף פטרוזיליה טרייה
  • 1 כף קטשופ
  • 1 כף רוטב צ'ילי מתוק
  • 3 כפיות רוטב סויה
  • 1 כף גדושה של גבינת פרמזן מגוררת (לא חובה)

 

אופן ההכנה:

  1. מעבדים את כל החומרים במעבד מזון במהירות גבוהה.
  2. משהים לשעתיים במקרר.
  3. בעזרת כפית מניחים עיגולים קטנים על גבי תבנית שרופדה בנייר אפייה.
  4. אופים בתנור שחומם מראש ל-180 מעלות עד להזהבת הקציצות.