לפני כשנתיים, בעיצומו של תהליך הרזיה, העליתי לפייסבוק תמונה שלי במכנסיים שנשמרו בארון משנת .1999 באופן מפתיע, חלק ניכר מהתגובות לא הוקדש לרזוני אלא לעובדה כי יש בארוני מכנסיים כל כך "עתיקים" איך עושים את זה? הטריק הוא פשוט לכבס כמו שצריך.
שלב :1 בסיס קליטה ומיון
זהו שלב מקדים וחשוב בתהליך. הרי מי שיכניס חולצה עדינה לכביסה של מצעים בחום של 90-60 מעלות עם סחיטה של 1,000 סיבובים לדקה (או בקיצור: סל"ד), יהרוס אותה לגמרי.
את הכביסה יש למיין כדלקמן:
בגדים צבעוניים: 60-40 מעלות, 600 סל"ד (טי-שירטס, בגדי ילדים פשוטים, מגבות צבעוניות, בגדי בית).
בגדים כהים-עדינים: 30 מעלות, 600 סל"ד (הבגדים היפים יותר וחזיות כהות).
בגדים בהירים עדינים 30 מעלות, 600 סל"ד (הבגדים היפים יותר וחזיות בהירות).
לבנים לא עדינים 60-50 מעלות, 900-600 סל"ד (תחתונים, מגבות, סדינים בהירים).
גם את בגדי הילדים יש להפריד לבגדי את הולכים לגן ולבגדים עדינים, למשל שמלות יפות.
מה עושים כשבתום המיון חלק מהקבוצות קטנות מדי להפעלת מכונה?
אפשר להפעיל את המכונה בתוכנית קצרה, או להשאיר את הבגדים בסל עד להצטברות כמות מספקת של בגדים מסוג זה.
מהי חשיבות הטמפרטורה?
טמפרטורה גבוהה פוגעת בצבעי הבד. בגדים עדינים אני מכבסת ב- 30 מעלות, בגדים רגילים ב- 40 מעלות ובגדים מוכתמים ב- 50 או 60 מעלות.
למה הסל"ד חשוב?
בזמן הסחיטה, מכונת הכביסה שלכם מסתובבת במהירות מטורפת, שהורסת את הבגדים. סל"ד נמוך, כגון ,600 מבטיח שמירה על הבגדים. סל"ד גבוה מבטיח ייבוש מהיר יותר. אז... לשיקולכם – בגדים שמורים היטב – או בגדים יבשים במהירות.
שני עקרונות שכדאי לזכור
.1 העדיפו לכבס תחילה בגדים מוכתמים.
2. אל תעמיסו יותר מדי על מכונת הכביסה. בגדים שיכובסו בצפיפות רבה לא יתנקו כהלכה השאירו להם מרחב תזוזה במכונה, כדי שיישטפו היטב.
שלב :2 הכנת הכביסה למכונה
לפניכם השלב המכריע בתהליך ואלו הפעולות שיש לבצע כדי שהבגדים יתכבסו היטב:
• ליישר שרוולים מקופלים.
• לסגור כפתורים ורוכסנים, כדי שלא ייעקרו/ ייהרסו במכונה.
• להפריד גרביים, להפכם ולנערם היטב, במיוחד כשמדובר בגרבי ילדים ששיחקו בארגז החול.
• לרוקן כיסים ולהפוך החוצה (כמה פעמים כיבסתם בטעות כסף או מסמכים?)
• להפוך מכנסיים, כך שצדם הפנימי יהיה בחוץ.
• מומלץ להפוך את כל החולצות, במיוחד חולצות מודפסות או רקומות, כולל של הילדים.
• אוכל שדבק לבגדי הילדים יש להסיר בשפשוף ידני תחת הברז, רצוי עם מעט סבון כביסה או סבון כלים.
• בגדים עדינים, כולל סריגים וחזיות עדיף להכניס לציפית של כרית (בצבע שמתאים לכביסה - בהיר או כהה) ולסגור היטב בשלושה אטבי פלסטיק. אין למלא את הציפית יתר על המידה, שכן היא תפקע והבגדים ייצאו ממנה. אפשר להפעיל מכונה שכולה בגדים עדינים כשהבגדים בשלוש ציפיות נפרדות. זה נשמע מסובך? לא אם מחזיקים ציפיות ריקות באופן קבוע סמוך למכונה.
שלב :3 בחירת החומרים לכביסה
אני מעדיפה נוזלי כביסה ולא אבקה, שלפעמים - תלוי בסוג - אינה נמסה היטב במים או מותירה סימנים על הבגדים. לאחרונה כבשו קפסולות הכביסה את לבי, בזכות נוחותן הרבה. באשר למרכך כביסה, אני משתמשת רק במרכך מרוכז, בעיקר משום שהבקבוקים קטנים יותר ונוחים לאחיזה והניחוח חזק. בעבר הוספתי לכביסה גם חומר מסיר אבנית, אך כעבור שנים מספר חדלתי מכך והמכונה, משנת ,1997 עדיין שורדת (חמסה חמסה!( איני מוסיפה למכונה נוזל להסרת כתמים, אלא מטפלת נקודתית בכתמים, כמפורט בהמשך.
שלב :4 זהו את "הבעייתיים" בכביסה שלכם:
בגד חדש: כמה סיפורים כבר שמעתם על מכונה מלאה שיצאה ורודה בגלל חולצה אדומה חדשה שכובסה עם מצעים לבנים? ובכן, בגד חדש יש לכבס עם בגדים בצבעים הדומים לו, כך שאם קניתם חולצה שחורה יש לכבסה לראשונה במכונה של בגדים שחורים בלבד. בגד צבעוני חדש (בעיקר אדום או טורקיז) כדאי לכבס תחילה ביד, בקערה עם מעט סבון נוזלי ומים פושרים – ולשטוף היטב עד שמתקבלים מים נקיים. בהמשך כדאי לכבסו שוב ביד ורק אחר כך לשלבו במכונה עם צבעים דומים.
חולצות כפתורים: הפכו לפני הכביסה, הכניסו לציפית וכבסו בתוכנית עדינה ב-30 מעלות, 600 סל"ד. בתום הכביסה הלבישו את החולצה על קולב עבה במיוחד, רכסו את כל הכפתורים, נערו היטב ותלו על מתקן ייבוש בתוך הבית. אם בתום הייבוש החולצה לא נראית מגוהצת – ניתן לגהץ.
חזיות: רוב הנשים שאני מכירה מכבסות חזיות ביד, בקערה עם מים קרים או פושרים. מניסיון ארוך שנים אני מבטיחה לכן שגם את החזיות העדינות במיוחד, המקושטות בתחרה צרפתית יקרה, אפשר לכבס בשיטת הציפית, 30 מעלות, 600 סל"ד, ולייבש בהנחה על מתקן ייבוש בתוך הבית.
הסרת כתמים מבגדי ילדים: אם מדובר בבגד שחשוב לכם, האפשרות הטובה ביותר היא להסיר את הבגד מהילד עם היווצרות הכתם ולכבס מיד. אפשרות טובה פחות היא לקרצף את הבגד עם מעט סבון נוזלי ולהשאיר בקערת מים חמימים עד שתוכלו לכבסו, ואם אתם לא בבית - לקרצף, לסחוט ולשים בינתיים בשקית.
אפשרות טובה פחות נוספת היא להסיר את הבגד ולרסס עליו ספריי מסיר כתמים. לצערי, לא כל מסירי הכתמים הללו מקיימים את הבטחותיהם. אם הכתם לא הוסר בכביסה אל תעבירו אותו למייבש! המשיכו לכבסו, תוך התזת מסיר כתמים בין כביסה לכביסה והגברת חום הכביסה עד למקסימום האפשרי עד שהכתם יוסר. כן, גם ארבע פעמים, בסוף זה מצליח.
שלב :5 שקט, מייבשים
ייבוש על חבל: השמש הישראלית אכזרית במיוחד ולכן אינני מייבשת בה דבר מלבד שטיחי אמבט. בגדים שמתייבשים תחת שמש ישירה מתקבלים קשים, על אף השימוש במרכך, צבעיהם נפגעים ולעתים הם סופגים ריחות שונים או סימנים בולטים של האטבים.
ייבוש במייבש: ייבוש במייבש מתאים לכל הבדים שאינם עדינים: מגבות, מצעים, בגדי ילדים יומיומיים, תחתוני כותנה וכו' שימו לב: בגדים שאינם מיועדים למייבש הכביסה יתכווצו בו!
אם שכחתם להפוך צד לחולצה עם הדפסה לפני הכביסה עשו זאת לפני הייבוש, שכן גם הוא הורס את הבד ופוגע בהדפסים. במייבש שלי יש אפשרות ייבוש לפי שלוש דרגות שונות, וגם ייבוש למשך 20 דקות בלבד. לרוב אני מפעילה אותו בדרגת הייבוש האמצעית – וכשהייבוש מסתיים אני מוציאה את האבק והסיבים שהצטברו על גבי הפילטר. פעולה שיש לעשות אחרי כל ייבוש. ומפעילה ל- 20 דקות נוספות. אגב, איני מוסיפה דפים למייבש הכביסה, שכן ריחו של מרכך הכביסה המרוכז חזק דיו.
במייבשי כביסה משוכללים קיים חיישן שבזכותו הם מפסיקים לפעול כשהכביסה יבשה. אמי מדווחת שניתן לייבש במייבש כזה גם בגדים עדינים, 5-6 פריטים בלבד, כדי שלא יתקמטו.
ייבוש משולב: במייבש אפשר לערבב צבעים, אפילו לבנים ושחורים. מסיבה זו אני מפעילה לעתים את מכונת הכביסה לשלוש כביסות קטנות רצופות, ובסופן מפרידה בין פריטים לייבוש על גבי מתקן הייבוש ופריטים למייבש.
מרגע שהכביסה יבשה, כדאי להעבירה מהמכונה למקום אחר, לקפל ולסדר בארונות הבית. כשמשאירים אותה במייבש או בסל, היא מתקמטת מאוד.
מתקן ייבוש: הייבוש על מתקן בתוך הבית שומר על הבגדים בצורה המיטבית. פריטים כמו חזיות ותחתונים אני תולה עם אטב, פריטים כמו חולצות, מכנסיים, שמלות, סריגים אני מניחה על גבי המתקן ומאפשרת מקום מקסימלי לכל בגד. עם סיום הייבוש אני תולה את כל הבגדים היפים על קולב בארון, כי קיפול מותיר סימנים.
מה, גם את זה אפשר לכבס!?
בגדים עם תווית "ניקוי יבש:" ובכן, לא את כולם כמובן. אין לכבס חליפות מהודרות, ז'קטים עם בטנה, בגדי עור, שמלות כלה ומעילי צמר. כאשר יצרן כותב על תווית הבגד "ניקוי יבש בלבד" הוא מגן על עצמו מפני תביעות ותלונות מצד לקוחות שאינם יודעים לכבס בגדים עדינים.
את רוב המכנסיים והחולצות מבד סינתטי, המצוידים בהמלצה על ניקוי יבש בלבד, אפשר לכבס בשיטת הציפית בטמפרטורה נמוכה. בובות פרווה: מניסיון, אפשר לכבס את כל הבובות של הילדים שאין בהן בטריות. בוחרים בובות בצבעים דומים, מכניסים לציפית או לציפה בצבע דומה, סוגרים באטבי כביסה ומפעילים בתוכנית עדינה וקצרה, של 30 מעלות. מייבשים על גבי מתקן ייבוש בבית.
צעיפים, כפפות, כובעים מצמר סינתטי: את רובם אפשר לכבס בשיטת הציפית, תוך התאמה לצבע שאר הפריטים שבמכונה.
שטיחי אמבט: בטמפרטורה של 40-30 מעלות, 600 סל"ד, מייבשים בתלייה על חבל.
וילונות אמבט מבד: בשיטת הציפית. תולים בחזרה באמבט מיד בסיום הכביסה.
תיקי בד: בשיטת הציפית. מייבשים בהנחה על גבי מתקן ייבוש בתוך הבית.
שמיכות פוך סינתטי: מכבסים ב-40 מעלות (אפשר בתוכנית קצרה) ומייבשים בתוך הבית.
נעלי ספורט: בשיטת הציפית או כמות שהן, בנפרד מהבגדים, בטמפרטורה עד 40 מעלות.
וידויים מתא המרכך
• "הייתי מעט אחרי הלידה, עם טפשת פוסט-לידה רצינית, ומשום מה החלטתי להכניס למכונת הכביסה את משטח ההחתלה החד- פעמי, שמצדו האחד מצופה ניילון ומצדו השני יש סוג של נייר סופג. משטח ההחתלה התפורר בכביסה למאות חלקיקי נייר קטנים ונאלצתי לכבס את כל תוכן המכונה עוד פעמיים-שלוש."
שירה, בת 40 מפתח תקווה, עורכת, אמא לילדה
• "במכון הניקוי היבש אמרו לי שאסור לכבס שמיכות פוך נוצות בבית, החלטתי להתחכם וכיבסתי את השמיכה של בתי במכונה. השמיכה יצאה גושים-גושים של נוצות."
נעמה, בת ,36 פסיכותרפיסטית מהמרכז, אמא לשלושה
• "לילה אחד חזרתי מאוחר ובעלי, קצין בצבא קבע, כבר ישן. לקחתי את המדים המסריחים שלו לכביסה ריחנית, אבל שכחתי לבדוק אם יש דברים בכיסים. כך יצא שכיבסתי את כל דפי ההנחיה לאיזשהו מבצע צבאי"
טליה, בת 26 מאורנית, מעצבת פנים, אמא לשניים
• "כשגרתי בדירת שותפים בתל אביב הפעלתי לראשונה מכונת כביסה. לא היה לי מושג ולא העליתי בדעתי שצריך להכניס את הצינור שבקצה המכונה לכיור או פתח ניקוז. שעתיים אחר כך חזרתי לדירה מוצפת ברמות שקשה להאמין. רהיטים, מחשבים נהרסו לגמרי."
בן, מוזיקאי, בן 32 מתל אביב
• "העברתי כביסה נקייה ממכונת הכביסה למייבש, וכשסיימתי מצאתי על הרצפה תחתונים רטובים. חשבתי שהם נפלו לי בהעברה והוספתי אותם למייבש. רק כשהוצאתי את הכביסה מהמייבש והרחתי אותה הבנתי שהכנסתי למייבש בטעות תחתונים ספוגי שתן של הבן הקטן שלי"
איציק, בן 46 מרחובות, איש היי-טק, נשוי ואב לשלושה
ולסיום: שתי תקלות נפוצות במכונות הכביסה
.1 אם הצטברו מים בטבעת הגומי שבפתח המכונה אפשר לנקזם בעזרת מזרק קטן או להספיגם במטלית יבשה. אם הצטברו כמות גדולה של מים וגם עובש, הגיע הזמן להחליף גומייה.
.2 אם המכונה סיימה את פעולתה אך לא סחטה כלל, כדאי לבדוק מה קורה בדלת הקטנה שנמצאת בחלק התחתון בקדמת המכונה. ניגשים למכונה עם קערה גדולה, שמניחים תחת דלת זו, פותחים את הדלת )בעזרת חפץ חד,) פותחים את הברז שבתוכה, משחררים את המים שהצטברו שם ומפעילים את המכונה על פעולת סחיטה.