"זה לא עסק זה, זו המלחמה שעושה לי חור… זו הפקת ענק של סרט, ואני לא הגיבור. אבל כאן בשדרות הגיטרות לא שותקות, כשהתותחים רועמים המוזות צורחות".

("המוזות צורחות". מילים: אורן פוריה, תמר קפסוטו, אוהד פרץ, ניצן בר-קמה)

 

 

העיר שדרות הפכה ב-14 השנים האחרונות לשם נרדף לטילים, אזעקות ומרחבים מוגנים. אלא שבתוך המציאות החדשותית והמלחמתית חיים אנשים בשר ודם, שמנסים לקיים שגרה בעיקר בין האזעקות, ולא במהלכן. למוזיקאי אוהד פרץ (35), תושב שדרות וגם הבן של עמיר פרץ, השר להגנת הסביבה והאיש שאישר בשבילכם את רכישת "כיפת ברזל", חשוב שתזכרו את זה. בימים אלו הוא מגייס כסף באתר מימון ההמונים "הדסטארט" עבור הפקת פרויקט מוזיקלי שאפתני ושיתופי, שכבר הולך ותופס תאוצה.

 

הפרויקט, ששמו "הקול מהכל", מבקש ליצור אלבום מוזיקלי שיורכב מטקסטים ולחנים של תושבי האזורים המופגזים בארץ. המטרה: ליצור רשת תמיכה והפריה הדדית עם יוצרים החיים קרוב לקו האש, ועל הדרך לנפץ את הסטיגמות על העיר שדרות ותושביה.

 

"הפרויקט נולד מתוך רצון של הרבה מהיוצרים להפנות את האנרגיה שלהם למשהו תועלתני"

פרץ, סולן להקת "הגדת הבריות" ואיש חינוך, מספר שמוזיקה בשבילו היא "המקום שבו המחשבות מתחברות עם המציאות". ונראה כי אכן, המציאות בעת האחרונה ביישובי עוטף עזה מעסיקה את כל אזרחי המדינה.

 

"הפרויקט נולד מתוך רצון של הרבה מהיוצרים להפנות את האנרגיה שלהם למשהו תועלתני", אומר פרץ. "הייתה הרגשה שצריך לעשות משהו והרבה אנשים היו מתוסכלים כי לא ידעו מה נכון לעשות. הרעיון הוא לאסוף קולות שנשמעים באזורנו, נקודות מבט שאולי טרם נשמעו, ולעבד אותם לטקסט אמנותי שיהפוך ויולחן לשיר. כמה קטעים כאלו יהפכו לבסוף לאלבום שיחבר בין אנשים ויוצרים, יסמל את התקופה, ויעורר מחשבה".

 

איך זה עובד בפועל?

"יש לנו אתר אליו אנשים יכולים להצטרף ולהעלות טקסטים ורעיונות שהם כתבו. הכוונה היא שיוצרים ואנשים יתחברו ויפתחו את הרעיונות שלהם. הדברים הטובים במיוחד ייכנסו לאלבום. אנחנו קבוצה של 25 שותפים יצירתיים עם צוות של חמישה שותפים מובילים שאני חלק מהם, אשר ינווט את ההפקה. כרגע אנחנו פועלים באמצעות אתר מימון ההמונים 'הדסטארט' כדי להשיג סכום מינמאלי שיאפשר לנו להיכנס לתוך הפקת האלבום".

 

אתם לא חוששים שאנשים יחשדו שמדובר ב'רכיבה על הגל' המלחמתי לצרכי פרסום?

"להיפך, אני דווקא חווה הרבה תגובות מאנשים שאומרים שסוף סוף עושים משהו שהוא חזק ולא מסכני. קולות יותר אמנותיים שנותנים נקודות למחשבה ופרספקטיבות חדשות.

 

"יש בחור שכתב שורה לפיה שכשהוא רואה כיפת ברזל מיירטת קסאם הוא רואה מפגש שמיימי בין העמים: 'ומעל בשמים נפגשים העמים, שוב שני טילים מתנשקים'. עוד משפט חזק מהפרוייקט: 'כשהתותחים רועמים – המוזות צורחות'. שיר אחר שמתהווה הוא על כך שלאנשים החיים בגבול יש פרספקטיבה מיוחדת. הם מבשרים את הבשורה. בגלל שהם חיים על הגבול הם רואים את האמת ואחראים להפיץ אותה הלאה.

 

"עוד לא הפצנו את הפרויקט ברבים, אבל הוא כבר זוכה לפרגון מאמנים מקומיים כמו קובי אוז ומיכה ביטון, ואנחנו זוכים להתעניינות מזמרים נוספים, כמו יעל דקלבאום שאני מאוד מעריך".

 

ישנם אמנים רבים שהביעו דעות שונות במהלך המבצע וחטפו על הראש.

"אני חושב שכל אחד יכול להביע את דעתו. אני יודע כמה מילים יכולות לקבל משמעויות שונות ומשונות ולכן אני פונה אל כלל הציבור דווקא לחשוב פעמים-שלוש לפני שמגדפים ועושים עליהום על מישהו. אני יודע איך אפשר בקלות להפנות את הציבור לכאן או לשם, אנחנו מכירים את זה בבית מקרוב, ואני ממש מבקש לכבד את זכותם של אנשים להגיד דברים".

 

שר עם ביטחון

 

פרץ הצעיר מספר כי למרות הרגשת המבוי הסתום הפוליטי, אנשים מעוניינים להמשיך בשגרת חייהם, ולהפוך את המצב המייאש לתוצר יצירתי שיאפשר פתח למציאות חדשה.

 

שתף אותנו, מה מרגישים תושבי שדרות בימים אלו?

"היום רועש חלקית עד בהיר מבחינת הטילים, אבל אנחנו משתדלים לשמר את הרוח הטובה שלנו. אני חושב שאצל הרבה מהחברים והחברות בעיר יש הרגשה ששדרות מצטיירת בהקשר של כל המצב הפוליטי, באור מאוד מסוים שהוא אור מאוד חסר שלא משקף את היצירתיות והעוצמות שיש בעיר הזו, את התבלין המיוחד שקיים כאן והרצון היה באמת להוציא את הקול הזה שהוא הרבה יותר עשיר, מגוון ולא בנאלי.

 

"שדרות מצטיירת בהקשר של כל המצב הפוליטי, באור מאוד מסוים שהוא אור מאוד חסר שלא משקף את היצירתיות והעוצמות שיש בעיר הזו"

"אני חושב שהאתגר הגדול זה להצליח ליצור מוזיקה ואמנות דווקא בתקופות כאלה ודווקא במצבים שגורמים לך לבחון את הדברים עד הקצה וזה מאוד מחזק. הסטיגמה היא ששדרות זה אנשים מפוחדים תחת טילים, לעומת המציאות ששדרות זה אנשים מחוברים, אוהבים ויצירתיים שחיים חיים מלאים ורוצים לתת לעיר הזו לגדול ולהתפתח. בזמנים כאלו מתגלות עוצמות אישיות וגם עוצמות חברתיות וקהילתיות".

 

אביך הוא האיש שאישר את רכישת מערכת ההגנה מפני טילים שמגינה על כולנו. חש גאווה?

"אני גדלתי בבית הזה ומגיל קטן יש לי פרספקטיבה של מישהו שצריך למצוא פתרונות, שאנשים פונים אליו בנושאים שעל לבם, והרבה פעמים צריך לתת תשובות לאנשים. זה חלק מהיום-יום. אנשים יודעים מאוד להוקיר תודה ושולחים היום ברכות לאבא שלי ויש הערכה ענקית לפועלו. הוא מכאן, מהעם, ותמיד כשהוא פועל הוא זוכר מה חשוב לבן-אדם הפשוט, ומשם הוא מחליט. 'כיפת ברזל' זה חלק מהדברים שהוא עשה, ועל חלק ידעו בעתיד".

 

הוא מתייעץ איתך על עניינים פוליטיים?

"כן, באופן טבעי הבית שלנו הוא בית שכל הזמן מדבר ומתייעץ לגבי דברים. המעגל בתוך המשפחה זה המעגל הראשון שהוא מתייעץ אתו. בתוך המשפחה נולדים הדברים החשובים. מהלב, מהבטן, וכמובן מהראש".

 

יש לך מחשבות להיכנס לפוליטיקה בעתיד?

"כרגע אני בחינוך ובמוזיקה, אבל בן של נגר תמיד ידע לבנות ארון אם הוא יצטרך".

__________________________________________________________________________________________________________

 

 

עוד באנשים: