אם הקפדתם עד היום להשתמש באבוקדו בצורה קונבציונאלית ולהשליך את הגלעין, כדאי שתדעו שאותו גלעין אפרורי משמש בסיס לאינספור אומנויות זעירות. לפניכם מגוון שימושים שיובילו אתכם לפרצי יצירתיות וגם מדריך למגלפים מתחילים.

 

עוד מדריכי יצירה בערוץ עשו בעצמכם

>> הכנת בית מקרטון

>> יצירת חיות מגומילום

>> מדריך לעבודה עם מנקה מקטרות

   

נעם רוזנברג, מעצב גרפי לפרנסתו ואמן בנשמתו, מציג כבר שנים עבודות שפיסל בחימר ומתכת בתערוכות שונות (כעת, מציג במסגרת תערוכה משותפת, "מיני-ארט", במוזיאון יפו העתיקה); אך לפני 20 שנה, עת היה חייל צעיר בגרעין נח"ל, גילה נעם את חדוות הפיסול באבוקדו. "אני לא זוכר מי גילה לי את הדבר הנהדר הזה", הוא מספר, " אבל ברגע שהתחלתי, לכולם היה דחוף לספק לי גלעיני אבוקדו – המטבח הצבאי, החברים, אפילו משפחות של חברים. המשפחה הפרטית שלי היתה שולחת לי שקיות שלמות של גלעיני אבוקדו".

 

הדיוק בעבודתו הפכה את נעם לאמן מבוקש בבסיס: "כל הבנות ביקשו תליונים, אז בזה התרכזתי בעיקר. פיסלתי גם סט שלם של שחמט (שהיינו משחקים בו, אגב) ופסלים של בתים ודמויות".

 

זמינותו של החומר היתה מרכיב חשוב בבחירה לעבוד עליו, אך נעם מזכיר עוד כמה יתרונות לפיסול באבוקדו לאמן המתחיל: "מאוד קל לעבוד עליו. קל לחרוט בו ולעצב אותו ובמשך הזמן, לאחר הייבוש, הוא הופך לקשה כמו עץ. אבל בניגוד לעץ, הרבה יותר קל לעבוד איתו. זה הקסם של האבוקדו – אפשר לגלף בו בקלות כשהוא טרי".

 

יתרון נוסף לאבוקדו, שבוודאי כל אמן בנפשו יעריך, הוא שהאבוקדו משנה מעט צורה לאחר שהוא מתייבש לגמרי. "כל פריט שתגלפו יקבל בסוף מעין עיוות קטן", מסביר נעם, "הוא טיפה מתכווץ, ואז הפרטים מודגשים יותר. בתהליך הייבוש קורים דברים מעניינים, והתוצאה הסופית תמיד מעט מפתיעה".

 

הטיפים של נעם לאמן האבוקדו המתחיל:

 

  • קודם כל, מסביר נעם, אל תעבדו לעולם על גלעין אבוקדו שלם, אלא רק על חצי. הסיבה פשוטה: בזמן הייבוש, הגלעין יתבקע גם כך, ולכן חותכים אותו מראש לשניים בנקודת הפיצול הטבעית שלו. אל תשכחו להסיר לפני כן את המעטפת האפרורית של הגלעין (כדי שהמעטפת תתקלף בקלות, רצוי להניח את הגלעין הטרי לייבוש כמה ימים).
  • עיבדו עם סכין מנתחים עדינה (סקלפל). זו סכין חדה וקטנה, ומאפשרת דיוק מירבי. ניתן לקנות סכין כזו בכל חנות לדברי אמנות.
  • על הגלעין להיות טרי – עד חודשיים מהרגע שמוציאים אותו מהפרי. אל תעבדו על גלעין שעמד זמן רב בשמש.
  • בסיום העבודה, מירחו את עבודה שלכם בלכה. נעם משתמש בלכה בגוון עץ, אבל אפשר גם כמובן בלכה שקופה.
  • כמה זמן עבודה כזו מחזיקה? "התמונות הללו הן של עבודות מלפני 20 שנה", מסביר נעם, "והיצירות הללו עדיין עומדות, שלמות ומלאות".

 

   (גילוף וצילום: נעם רוזנברג)
(גילוף וצילום: נעם רוזנברג)

 

תליונים ועגילים מגלעינים

 

נאהב קרן, אמנית צעירה בת 23, מצאה גם היא שימוש יצירתי גם לפרי הנהדר הזה. היא מסכימה עם נעם כי לגלעיני האבוקדו מהווים חומר יצירה זמין וזול לכל אמן מתחיל, מגיל 9 עד 90 – ובעיקר בחופש הגדול. "אני מסתובבת המון בארץ, ולא תמיד בא לי להיסחב עם ציוד יצירה מלא", היא מסבירה. "אז אני סוחבת רק את האוכל שאני אוכלת גם כך, ואת הסכין היפנית שלי".

 

נאהב הגיעה לגילוף באבוקדו בצורה מקרית: "לפני כמה חודשים, ירדתי עם חברה לים המלח. מצאתי את עצמי רק עם אולר ובלי חומרי יצירה. החברה קלטה את מצוקתי, נטלה את גלעין האבוקדו שאכלנו ממנו לפני כן, והראתה לי איך מחלקים את האבוקדו לחלקיו מבלי שיתפרק, וליצור ממנו. אפשר להכין מהגלעין תליונים ועגילים, צעצועים קטנים ובכלל יצירות אמנות קטנות שיחזיקו זמן רב".

 

נאהב מסבירה כי אפשר למשוח את היצירה הקטנה בלכה, אך יש להיזהר שלא להיכנס איתה למים, שכן מדובר בחומר אורגני שמתפרק.

 

אז איך יוצרים תכשיט מאבוקדו? למתחילים, ממליצה נאהב, כדאי להכין צורות פשוטות: משולשים, חיתוכים ישרים וזוויות - ופחות עיגולים וצורות תלת מימד. אם אתם מרגישים מספיק בטוחים ביכולתכם היצירתיות, הנה הדרכה צמודה ליצירת תכשיט מקורי במיוחד.

 

תליון מנדלה מגלעין אבוקדו

 

החומרים

  • גלעין אבוקדו טרי
  • אולר או כל סכין אחר עם קצה משונן
  • סיכת ביטחון
  • חוט שעווה
  • 4 חרוזים

 

ההכנה

 

1. גלעין האבוקדו עשוי משני חלקים. כדי לגלף בו, מחלקים אותם לשני החלקים, כדי שלא יתפרק בעצמו כשהוא מתייבש. מחדירים את הסכין לחלק התחתון (הרחב) של האבוקדו ומניעים בעדינות עד שהגלעין נחלק לשניים. בוחרים את החצי היפה.

 

הסירו את השכבה העליונה של הגלעין (צילום: נאהב קרן)
הסירו את השכבה העליונה של הגלעין (צילום: נאהב קרן)

 

 חלקו את הגלעין לשניים (צילום: נאהב קרן)
חלקו את הגלעין לשניים (צילום: נאהב קרן)

 

2. מסמנים עם הסכין את הצורה שרוצים. היזהרו מלסמן עמוק מדי, ומעמיקים את הצורה. מורידים את העובי וחותכים צמוד לעיגול החיצוני של המנדלה.

 

 

 סמנו בעדינות את הצורת המנדלה, או כל צורה שתבחרו (צילום: נאהב קרן)
סמנו בעדינות את הצורת המנדלה, או כל צורה שתבחרו (צילום: נאהב קרן)

 

 חתכו את חלקו המיותר של הגלעין, ליצירת תליון שטוח ודקיק (צילום: נאהב קרן)
חתכו את חלקו המיותר של הגלעין, ליצירת תליון שטוח ודקיק (צילום: נאהב קרן)

 

 

   (צילום: נאהב קרן)
(צילום: נאהב קרן)

 

3. בוחרים חור שכבר קיים בצורה ומעמיקים אותו עם סיכת בטחון. מניחים לייבוש.

 

 חוררו והניחו לייבוש (צילום: נאהב קרן)
חוררו והניחו לייבוש (צילום: נאהב קרן)

 

4. מושחים בלכה. ממתינים שבועיים שהתכשיט יתייבש לגמרי, גוזרים את חוט השעווה, משחילים דרך החור של התליון - וקושרים.

 

 

תליונים מגלעיני אבוקדו לאחר צביעה וייבוש (צילום: נאהב קרן)
תליונים מגלעיני אבוקדו לאחר צביעה וייבוש (צילום: נאהב קרן)